Acneea este, fără doar și poate, una dintre cele mai frecvente afecțiuni de la nivelul pielii în perioada adolescenței. Tendința generală este de a asocia această neplăcere de ordin (mai degrabă) estetic cu etapa specială a trecerii de la pubertate la adolescență. Nu e de mirare, dat fiind că este un moment de tranziție deosebit de important pentru activitatea hormonală. Însă…știați că există chiar mai multe tipuri de acnee decât cea juvenilă?
Cuprins
Să definim ACNEEA
Acneea reprezintă leziuni ai foliculilor pilo-sebacei, inflamatorii (ceea ce popular numim „coșuri”) și sau retenționale (”puncte negre”, ”microchisturi”) care apar, cel mai frecvent, in perioada adolescenței, având legătură cu hiperseboreea (”pielea grasă”).
Ce este SEBUMUL?
Sebumul este un film uleios pe care pielea și scalpul nostru îl secretă în mod natural. Rolul său este de a menține gradul de hidratare a pielii. Protejează pielea și părul împotriva deshidratării și agresiunilor din mediul exterior. În cazul unui deficit de sebum, pielea este uscată, iar părul fragil se rupe ușor. Totuși, când sebumul este produs în exces, vorbim despre un ten gras (de cele mai mult ori cu tendință acneică) sau un păr gras.
Tipurile de acnee
Acneea juvenilă
Toată lumea știe despre ea. Apare la aproximativ 80% dintre adolescenți. Ca regulă, debutează în jurul vârstei de 12 ani prin leziuni retenționale (puncte negre, microchisturi), ulterior apărând coșurile. Acneea juvenilă se poate întinde pe întreaga perioadă a adolescenței și chiar și după. În cazul unei acnee severe și netratate corespunzător, există riscul producerii de cicatrici (noduli roșii, chisturi mari).
Acneea la vârsta adultă
Este vorba despre o acnee juvenilă care persistă la vârsta adultă (+25 de ani). Acneea adultului poate avea aceeași specificitate ca cea a adultului, sau poate apărea doar pe anumite zone ale corpului (bărbie, mandibulă, lateralele gâtului).
Acneea tardivă = acneea la femeile de peste 25 de ani
Se știe că femeile sunt cu preponderență mai afectate de acnee decât bărbații. Acneea tardivă afectează în general partea inferioară a feței (bărbie, maxilar). Uneori, o asemenea manifestare este însoțită și de alte simptome, cum ar fi: un ciclu menstrual neregulat, pilozitate crescută la nivelul bărbiei, căderea părului. Toate acestea impun o evaluare din punct de vedere hormonal pentru identificarea cauzei. Sunt tinere care își agravează astfel problema prin utilizarea de produse de îngrijire nepotrivite, comedogenice. De asemenea, și administrarea de contraceptive conținând anumite substanțe pot avea un rol hormonal deloc de dorit.
Acneea hormonală
Acneea hormonală are la bază tot hiperseboreea (excesul de sebum). Sebumul este secretat de către glandele sebacee ale pielii, iar acest proces este realizat în principal, dar nu exclusiv, de hormonii androgeni și mai ales de testosteroni, hormonii masculini. Este un tip de acnee care se amplifică la momentul ovulației sau la menstruație, de unde și tipologia de acnee hormonală.
Să nu uităm și despre unele femei care, în perioada sarcinii (în timpul primului trimestru) pot să dezvolte acnee.
Acneea bebelușilor
Ceva mai rară, acest tip de acnee privește aproximativ 20% dintre nou-născuți. Se caracterizează prin niște bubițe care apar pe fața bebelușului, în general în intervalul de la naștere până la 2 luni.
Acneea – afecțiunea care necesită o îngrijire specială a pielii
Din punct de vedere al severității, acneea poate fi calificată pe o scară de la 1 la 5, de la o acnee ușoară la una severă. În funcție de suprafață de pe față pe care afecțiunea o ocupă, de numărul și tipul leziunilor, se impune sau nu vizita la medicul dermatolog.
O acnee este caracterizată ca fiind ”severă” (gradul 4) când intreaga față este acoperită de papulo-pustule (coșuri) și comedoane deschise (puncte negre) sau închise (microchisturi). O acnee este caracterizată ca fiind ”foarte severă” (gradul 5) când prezintă un caracter deosebit inflamatoriu (noduli, cicatrici).
Cum să tratăm ACASĂ o acnee UȘOARĂ
Ai grijă la alimentație: limitează consumul de zahăr și grăsimi
De cele mai multe ori, acneea lejeră se poate gestiona perfect de acasă, aplicând un tratament local. În afara de acesta, se impun și alte condiții. Respectarea unei igiene bine pusă la punct și utilizarea riguroasă a unor produse non-comedogenice potrivite sunt cele care asigură succesul. Totodată, acordă atenție și la ceea ce consumi, deoarece excesul de zahăr și grăsimi predispune la dezvoltarea coșurilor.
Nu face rabat de la calitate atunci când este în joc sănătatea propriului corp. Pielea este cel mai mare organ al corpului și merită atenția cuvenită. Cu atât mai mult cu cât în joc este chiar tenul.
Folosește un tratament profesionist cu rezultate garantate și risc de minim efecte adverse
Atunci când alegi produse pentru a trata diversele probleme de la nivelul tenului, este necesar să acorzi o super-atenție listei de ingrediente. Este important să înțelegi ce anume conține și ce riscuri îți asumi punând pe piele un anume produs. Documentează-te, caută recenzii, compară și fă alegeri sănătoase.
Cei de la Remary vin cu o soluție care se bucură de multe recomandări cu privire la tratarea tenului acneic. Este vorba despre un duo, compuse dintr-un ser și o cremă anti-acnee profesionale.
Loțiunea tonică anti-acnee profesională
Indicată pentru îngrijirea și tratarea tenului mixt, gras și/sau cu tendință acneică.
Ingrediente active:
Acid Azelaic (Azelaic Acid)
Extract de Gălbenele (Calendula Officinalis)
Extract de Pufuliță (Epilobium Angustifolium)
Extract de Mimoză (Mimosa Tenuiflora)
Crema tratament împotriva acneei și coșurilor
Ingrediente active:
Acid Azelaic (Azelaic Acid)
Extract de Aloe Vera (Aloe Barbadensis)
Ulei din semințe de Jojoba (Simondsia Chinensis Seed Oil)
Extract de Pufuliță (Epilobium Angustifolium)
Provitamina B5 5 (D Panthenol)
Produsele se recomandă a fi utilizate împreună, în cadrul tratamentului pentru acnee, întrucât efectele lor vin unul în completarea celuilalt.
Schimbă prosopul și fața de pernă cât mai des
Poate părea o regulă banală. Doar pare. Atunci când ai de a face cu un ten problematic, mai ales ”sub tratament”, este nevoie să limitezi cât mai mult proliferarea bacteriilor. Așa că…atenție la fața de pernă pe care îți așezi obrazul în fiecare seară, dar și la prosopul pentru ten care trebuie să fie mereu curat.
Cu toate că și eu am depășit pragul 30+, încă am momente în care coșurile dau atacul în zona maxilarelor. Uneori, sunt mari, roșii, ușor dureroase. Le las în pace, nu le bâzâi și trec de la sine. Faptul că încă îmi apar coșuri, ocazional, nu mă miră prea tare. Sigur depinde și de alegerile alimentare. Oricum, sunt posesoarea unui ten mixt căruia am fost nevoită să îi acord mereu o grijă aparte. Nu tolerez orice fel de produse, iar gomajul, loțiunea tonica (întotdeauna fără alcool) și dermatocosmeticele cu efect matifiant fac parte din arsenalul meu de îngrijire. Produsele pentru tratamentul tenului problematic de la Remary au trecut deja prioritar în cadrul rutinei zilnice.
Deci, cine se mai laudă cu ten mixt/gras? Voi ce trucuri aplicați pentru a vă menține pielea proaspătă?
Multumim pentru sfaturi!