Îmi pasă din ce în ce mai mult de ce pun pe piele. În urmă cu 10 ani, interesul meu față de produse de îngrijire bio nu era foarte intens. De vreo 5 ani încoace însă, lucrurile au început treptat să se schimbe. Când văd pielea perfectă și delicată a copilașului meu, nu mai rămâne loc de compromisuri (nici față de el, dar nici față de mine).
De un timp încoace ne bucurăm și de vară. E drept, o vară cam instabilă, destul de capricioasă. Un iulie care, pe mine personal, m-a dezamăgit puțin fiindcă mi-a sabotat zilele de concediu. Nu m-am bucurat încă de apă și de plajă atâta cât mi-aș fi dorit. Dar da, să privim partea plină a paharului. Poate august va fi exact așa cum trebuie să se prezinte sezonul estival.
Cuprins
Importanța protecției solare
Despre protecția solară se tot vorbește. Soarele nu mai este nici el cum a fost cândva. Factorul de protecție solară este noțiunea de bază mai ales în această perioadă. Deși greu de crezut, soarele are latura lui dăunătoare atât iarna, cât și vara, deși indicele UV este mai scăzut. Așa că, la modul ideal, pielea trebuie protejată pe tot parcursul anului. Vara însă, înainte să mergem la mare, ne aducem aminte că trebuie să avem cu noi produsele pentru protecție solară.
Cât este de importantă protecția solară?
De ce este nevoie să ne protejăm pielea înainte de expunerea la soare?
Soarele este suficient de agresiv în a cauza efecte pe termen scurt sau lung.
Cu toții cunoaștem efectele pe termen scurt mai puțin plăcute ale soarelui. Arsura solară, o reacție inflamatorie superficială sau mai profundă la nivelul pielii care provoacă atâta disconfort. Mergând puțin mai departe, neplăcerile pot varia de la pigmentare, la fotoîmbătrânire prematură sau, mai grav, până la cancer de piele.
Cum contracarăm efectele nedorite ale soarelui?
Pe cât de prețios și de necesar ne este acest generator de vitamina D, pe atât de responsabile trebuie să fie toate gesturile noastre privitoare la protecție.
Este important să creați o barieră eficientă între razele soarelui și piele. Putem realiza acest lucru prin:
- folosirea cremelor cu filtru corespunzător de protecție solară;
- purtarea pe timpul verii a hainelor de culoare deschisă, din țesături naturale (acoperirea capului este și ea importantă);
- protejarea ochilor prin purtarea ochelarilor de soare.
Protejează-ți pielea și planeta optând pentru protecție solară BIO
Pericolul din cremele cu protecție solară convenționale
Un produs BIO va fi întotdeauna mai bun decât un produs convențional. Chiar dacă este adevărat, uneori va trebui să plătim mai mult pentru acesta. Am explicat în acest articol despre cum identificăm eticheta produselor într-adevăr BIO.
Ingredientele utilizate în cremele solare comune au adesea la bază … petrolul. Prin urmare, vorbim despre substanțe cu potențial efect alergen, cancerigen, de perturbare a sistemului endocrin și de poluare a mediului.
Printre cele mai comune ingrediente care se regăsesc în cremele solare convenționale, se numără:
benzofenona2: filtru UV – perturbator endocrin
oxibenzona: filtru UV – perturbator endocrin și potențial alergen.
butilhidroxianisol: anti-oxidant – suspect efect cancerigen, perturbator endocrin și potențial sensibilizant
parabeni: conservanți – perturbator endocrin.
metoxicinnamat de octil: filtru UV – perturbator endocrin.
4-metilbenziliden camfor: filtru UV – perturbator endocrin
octocrylene: filtru UV, perturbator endocrin și potențial alergic
Astfel de ingrediente petrochimice sunt extrem de dăunătoare ecosistemului marin. Substanțele afectează în timp microalgele, responsabile de supraviețuirea coralilor.
Un alt efect este acela al albirii coralilor, fiindcă razele soarelui sunt împiedicate să ajungă la ei. În acest fel, vom ajunge să ne confruntăm nu doar cu dispariția coralilor, dar și cu miliarde de organisme vii afectate.
La polul opus, ingredientele din cremele pentru protecție solară organice sau bio conțin filtre de protecție din extracte naturale, minerale. Nu ne afectăm nici sănătatea, nu compromitem nici mediul înconjurător.
Cum alegem crema de protecție solară?
Factorul de protecție din produsul de protecție solară
Factorul de protecție este unul dintre cele mai importante aspecte. De alegerea lui depinde bunăstarea pielii. Fiecare dintre noi avem un anume tip de piele, așa că avem nevoie de un anume grad de protecție în fața soarelui.
Este util să ne cunoaștem fototipul pielii, pentru a ști cât de ridicat trebuie să fie FPS (Factorul de Protecție Solară). Produsele de pe piață au grade diferite de protecție, variind de la 5 până la 50. Cu cât intensitatea soarelui este mai ridicată, iar pielea mai deschisă la culoare, cu atât se impune un FPS mai ridicat.
Tipul și textura produsului de protecție solară
Pe piață există multe varietăți de produse de protecție solară. Ulei, cremă, lapte, spray. Alegerea unui produs anume ține de preferințe personale, în funcție de brand, mod de aplicare, textură etc.
Protecția solară la copii
Micuții au o piele delicată și sensibilă de care trebuie să avem mare grijă. Nici nu intră în discuție că trebuie ales un produs cât mai natural posibil, cu un factor de protecție ridicat
Vara aceasta am optat pentru crema cu protecție solară SPF50 bebeluși GamARde
O cremă delicată cu protecție înaltă UVB50 si UVA, cu 100% filtre naturale minerale (dioxid de titan, oxid de zinc). NU CONȚINE filtre chimice. Protecție eficientă împotriva razelor solare. Hrănește intensiv și menține pielea sănătoasă datorită untului de shea, a uleiului de jojoba și de susan. Sursa: gamarde.ro
- este un produs destinat copiilor de la cele mai mici vârste (se poate folosi de la 3 luni)
- are 100% ingrediente naturale, din care 11% provin din agricultura biologică
- conține filtre naturale minerale (dioxid de titan, oxid de zinc)
- are o textură lăptoasă, ușor lichidă, se uniformizează ușor și se absoarbe rapid în piele
- conține unt de shea, ulei de jojoba, ulei de susan
- 0% parabeni, ftalați, phenoxiethanol, clorfenezină, alcool, parfum, coloranți, alergeni
- NEtestat pe animale
- certificat Cosmebio
Cu GamARde nu sunt la prima experiență, iar dacă ați mai ajuns până acum pe blogul meu ați avut ocazia să citiți câteva impresii. Ca și produs destinat exclusiv copiilor, acesta este primul de la Gamarde cu care mă întâlnesc. Nu regret, fiindcă nu sunt convinsă că în comerț am fi putut găsi un produs cel puțin la fel de natural ca și acesta. Certificarea Cosmebio este, printre altele, o garanție a faptului că folosesc un produs 100% sigur pentru pielea copilului meu.
Să aveți o vară minunată și…nu uitați să vă protejați pielea!
Protectia solara este foarte importanta pentru piele, in special in cazul copiilor (este necesara). Multumim pentru recomandare!
Foarte important sa ne protejam de soare. Multu pentru recomandare.