Banana bread reţetă personalizată

banana bread reţetă personalizată

Cum am ajuns eu să pregătesc banana bread sau, mai simplu spus, un chec cu banane. Vă zic sincer, mă tentează de mult să încerc o astfel de reţetă. Prima mea comandă de pe vitamix.ro a fost acel imbold s-o comit. În sfârşit. Am ales numai bunătăţi potrivite pentru o alimentaţie nutritivă şi benefică organismului. Am mers pe varianta: gluten free.

Ştiţi cum e cu stilul de viaţă sănătos? Când te apucă asta cu mâncatul regulamentar pentru a mai scăpta şi de câteva kilograme inestetice. Şi te înarmezi cu ambiţia de a da la o parte chestiile rafinate, albe şi irezistibile. În general, genul acela de carbohidraţi simpli care te fac să devii mai pufoasă cu fiecare zi ce trece. Eu sunt destul de gurmandă din fire şi dacă ar fi să mănânc tot ce îmi place…no comment! Cred că ştiţi despre ce vorbesc.

În premieră: o comandă de pe vitamix.ro

Semințe de Cânepă Decorticate 500gr

Taiței Lați din Făină de În (fără gluten) 250gr

Spirale din Făină de Năut (fără gluten) 250gr

Spirale din Făină de Dovleac (fără gluten) 250gr

Scoici din Făină de Năut (fără gluten) 250gr

Scoici din Făină de Orez (fără gluten) 250gr

Făină din Sâmburi de Struguri Roșii 200gr

Făină de In 500gr

Făină de Cocos 250gr

Pulbere de Iarbă de Grâu 250gr

Orz verde Pulbere 250gr

2 x Cafea Verde (măcinată) 150gr


Vitamix.ro e o descoperire de dată recentă, un magazin online pentru cei intens preocupaţi de ceea ce mănâncă şi nu numai. Ce găseşti, dar mai debrabă ce nu găseşti aici…Cam de toate. De la alimente pentru un stil de viaţă sănătos, până la suplimente alimentare şi produse de îngrijire corporală. Mie mi-a făcut impresia unui iHerb, fiindcă ai o listă foarte mare de producători listaţi de la A la Z. Aşa că, dacă ai simpatii pentru produsele vreunuia, îl cauţi în listă şi ştii după ce te uiţi.

Eu m-am orientat către Springmarkt. De ce Springmarkt? Fiindcă la acesta am găsit o gamă de produse adaptate obiectivului meu. Comanda mea a conţinut: diverse tipuri de făinuri şi paste fără gluten ideale pentru mâncăruri şi deserturi cu nutrienţi. La acestea, tot cu titlu de curiozitate, am adăugat nişte cafea verde (chiar 2 plicuri), pulbere de orz verde şi de iarbă de grâu. În afară de seminţele de cânepă decorticate şi de făina de cocos, tot ce vedeţi mai sus este o noutate pentru mine.

Despre pulberile de orz şi grâu, dar şi despre cafeaua verde, am să vă scriu într-un articol viitor. Azi am ales să vorbesc despre deserturi, mai exact despre cum am ales să integrez făina de cocos şi pe cea de in în banana bread reţetă personalizată.

Banana bread sau chec cu banane fără zahăr şi fără gluten

Chec cu banane parcă sună ceva mai familiar, nu? Cred că o astfel de reţetă se poate face cu orice făină aveţi la dispoziţie. De la făina de grâu, clasică, binecunoscută, până la făina de cocos, nuci, migdale. După cum vă ziceam, eu am optat pentru o variantă oarecum low-carb, proteică, cu două dintre produsele springmarkt comandate. Baza a reprezentat-o făina de cocos.

Reţeta aceasta de banana bread, fără gluten, este grozavă ca şi gustare/desert pentru persoanele care suferă de boala celiacă, o afecţiune autoimună a intestinului subţire (intoleranţa la gluten).

Ingrediente:

făină de cocos 70 g

făină de nucă 20 g (am obţinut-o râşnind nişte nuci)

făină de in 17 g

pudră proteică din orez 17 g

3 ouă

3 banane medii bine coapte

scorţişoară

o lingură esenţă de vanilie

1/2 plic de praf de copt

70 ml ulei de cocos

îndulcitor cu ştevia 3 g

150 ml lapte*

(*laptele poate fi opţional, eu am pus fiindcă mi s-a părut cam vârtos aluatul)

Făina din seminţe de in se obţine prin măcinarea inului. Conţine acid alfalinoleic, o substanţă esenţială organismului, dar şi acizi Omega 3. Are o acţiune benefică pentru microflora intestinală.

Pregătirea nu este mai complicată decât aceea a unui chec. Am ales să separ albuşul de gălbenuş, albuşurile le-am bătut spumă la mixer. Ingredientele solide le-am amestecat pe toate într-un vas şi apoi le-am adăugat spumei de ou. Bananele le-am pisat cu furculiţa. După ce le-am încorporat pe toate, am gustat să vad dacă e suficient de dulce şi cam asta a fost tot.

 banana bread reţetă

Cuptorul îl preîncălzisem undeva la 170 de grade Celsius. Între timp, am luat o tavă de chec, am umezit bine o hârtie de copt şi am aranjat-o în formă. Am turnat apoi amestecul, nivelând cu o lingură. Fiindcă îmi plac mult afinele şi am în congelator o găletuşă cu afine, am luat câteva pentru a decora.

 banana bread reţetă

După aproximativ 45 de minute:

 banana bread reţetă
 banana bread reţetă

Nu mi s-a părut sec, din contră. Aluatul este uşor umed, nu e foarte dulce. Doritorii pot completa cu o dulceaţă naturală (fără zahăr, bineînţeles).

2-3 felii sunt ideale la cafeaua cu lapte (sau fără) de dimineaţă.

 banana bread reţetă
 banana bread reţetă

Îţi sugerez să dai frâu liber imaginaţiei şi să încerci varianta dorită de banana bread. Totul e să găseşti proporţia corectă a ingredientelor, mă refer la făină acum. Cu siguranţă nu mă opresc aici, vreau să încerc şi cu nişte făină de migdale şi ovăz alături de cocos care e minunat. Văd eu cum le combin data viitoare.

Tu ai mâncat vreodată banana bread? Îţi place?

You might also like

Comments (2)

  • Cristina Dragomir 4 ani ago Reply

    sunt curioasa cum se combina gustul bananei cu cel de cocos pentru ca imi plac amandoua, dar nu le-am incercat altfel decat separat. Ii ziceam si Mihaelei acum ceva timp ca nu am facut niciodata banana bread si ca o sa fac, dar uite ca nu-i mai vine randul. Si, referitor la ingredientele folosite de tine, pot sa zic ca nici nu stiam ca se poate face faina din nuci?

  • […] prima mea comandă de pe Vitamix.ro a rezultat un stoc de paste. Am făcut deja un rezumat al comenzii de pe vitamix.ro. Paste speciale, fără amidon, din orice, numai NU din grâu. Rămâi siderat să vezi că se pot […]

Leave a Reply