Web 1.0 vs. Web 2.0 Internauţii vechi ştiu. Modul 15 de la Eurocor

web 2.0
Web 2.0

La început era Web 1.0. Web 1.0 a reprezentat prima treaptă din world wide web (www). Tot ce a existat până înainte de apariţia Web 2.0. a fost numit, simbolic, Web 1.0.

Era Web 1.0

Să ştiţi că până la modulul 15 din cursul de Design şi Programare Web de la Eurocor, termenul de Web 1.0 nu îmi spunea absolut nimic.

Însă, fără să ştiu măcar, am navigat practic în era Web 1.0. Îmi aduc aminte când tocmai descoperisem internetul şi mă conectam cu porţia la el. Era perioada lui Dial-up când te conectai la net şi plăteai scump pentru timpul acela. Bineînţeles că eram mereu stresata ca nu cumva să uit de mine în faţa PC-ului şi să umflu factura de telefon a părinţilor. Aşa că, de cele mai multe ori, timpul la calculatorul de acasă se rezuma mai mult la verificat e-mail. Pentru mIRC şi chat existau net cafe-urile. Plăteai ora şi profitai de conexiunea la net. Aceea era perioada de net limitat, era Web 1.0.

Web 1.5

Undeva între Web 1.0 şi Web 2.0 de astăzi a existat şi Web 1.5. S-ar zice că Web 1.5 şi Web 2.0 coexistă la momentul actual prin anumite trăsături.

În era lui dotcom (.com) am luat parte la o diversificare a serviciilor, paginile de ştiri s-au multiplicat, informaţia era constant actualizată. Se citea mult presa online, oamenii intrau pe forumuri unde socializau şi aflau informaţii pe diverse teme. În general, jurnaliştii, oamenii de presă erau cei care redactau ştirile, iar informaţia circula unidirecţional către cititor. Puteai să îţi deschizi o pagină web şi atunci, fie o concepeai tu, fie prin intermediul CMS*-urilor gratuite sau open source. De exemplu, JOMLA este una dintre cele mai cunoscute aplicaţii software de tipul CMS.

*CMS – Content Management System ( Sistem de Administrare a Conţinutului )

Web 2.0

Web 2.0. care există astăzi nu este o nouă versiune, ci o nouă tehnică mult mai dezvoltată şi interactivă, mai la îndemâna internauţilor.

Una dintre particularităţi constă în conexiunea posibilă între utilizatori (interpersonal computing), realizată între două sau mai multe computere conectate la internet (în reţea).

Datorită tehnologiei online pentru conectarea persoanelor, putem vorbi astăzi despre: reţelele de socializare, platformele de business, Wiki, bloguri, vlogguri. Toată lumea le cunoaşte: Facebook, My Space, Wikipedia, WordPress, Blogger, Youtube. Poţi posta comentarii, încărca videoclipuri sau fotografii. Este vorba despre  folosirea computerelor în scopul conectării persoanelor între ele. Cum se traduce acest lucru? În termeni mai tehnici, o formă digitală de comunicare interumană. În limbajul mai cunoscut, socializare online pe canalele/reţelele sociale.

În cadrul Web 2.0:

  • a apărut cloud-ul;
  • capacitatea de memorare a dispozitivelelor de stocare a crescut, la fel şi performanţa;
  • hardware-ul sistemelor de calcul a evoluat;
  • software-ul specific web-ului s-a diversificat. 

Câteva diferenţe Web 1.0 – Web 2.0

               WEB 1.0                  WEB 2.0  
DoubleClick Google AdSense
Ofoto (cumpărată de Kodak şi devenită Kodak Gallery) Flickr
Akamai BitTorrent
mp3.com Napster
Britannica Online Wikipedia
Pagini personale Bloguri
Speculare nume domenii SEO (search engine optimization)
Pagini vizitate Cost per click
CMS (content management systems) Wiki
Directoare (taxonomy) Tagging (sisteme de bookmark colaborativ – folksonomy)
Publicare Participare
Stickiness (abilitatea unui site de a atrage şi fideliza vizitatorii) RSS (sindicare informaţie)

Despre Web 3.0?

Cât despre Web 3.0, atunci când va apărea în mod oficial, în mod clar se aşteaptă nişte transformări. Între Web 1.0 şi Web 2.0 au stat 10-15 ani distanţă, iar diferenţele sunt destul de clare. Web 3.0 va marca o evoluţie tranşantă în modul de utilizare a internetului. Va fi o eră în care se va actualiza Back-end-ul Web, asta după un deceniu în care ne-am concentrat mai mult pe Front-end (în Web 2.0 a fost mai mult despre AJAX, tagging şi alte inovaţii privind experienţa utilizatorilor de front-end).

Câteva din trăsăturile care deja se specualează în era lui Web 3.0:

  • căutările organice se vor face în funcţie de relevanţă/context (în detrimentul cuvintelor-cheie de azi);
  • metricii vor fi socotiţi în funcţie de implicarea utilizatorilor (versus page views -1.0- sau cost per click -2.0-)
  • publicitatea (advertising-ul) va avea un caracter comportamental (versus caracterul interactiv din 2.0.)
  • documentarea (research-ul) se va baza pe Web-ul semantic (versus Wikipedia actuală).

Vom asista, oare, la transformarea Web-ului într-o mare bază de date? La o evoluţie uriaşă a inteligenţei artificiale? Tot ce e posibil, rămâne de văzut.

Definiţia lui Web 3.0. dintr-un articol de-al lui Horea Badau, mi-a plăcut mult şi mi se pare suficient de sugestivă la acest moment: Web 3.0 este Web-ul individual, în care platformele înțeleg lumea în care trăim, ne ghicesc dorințele, chiar înainte să le exprimăm, pentru a ne oferi tot ceea ce ne interesează și pentru a ne rezolva toate problemele noastre, fără ca noi să facem nimic. Cum ? Simplu : ne urmăresc toate acțiunile online și ne construiesc un profil de acțiune predictibil.

Ce este Web 3.0, horeabadau.ro

Sursa foto reprezentativă: thewebomania.com

Citeşte şi Optimizarea SEO On-Page şi Off-Page

You might also like

Comments (2)

Leave a Reply