Unitatea protejată: Persoane cu dizabilităţi şi şansa la supravieţuire

Mentalitatea (uneori îngustată), educaţia (deficitară) sau ignoranţa oamenilor sunt factori care nu de puţine ori stau la baza multor lucruri defectuoase care se petrec în societatea de azi. Cumulate, cele trei pot avea efecte dramatice.

Să-ţi pun o întrebare:

Pe tine ce sentiment te încearcă când vezi o persoană cu handicap vizibil (indiferent de natura acestuia)?

Empatie, compasiune, indiferenţă, dispreţ? Fii sincer cu tine! Dreptul de a nu face public răspunsul îţi aparţine.

Constituţia României, Articolul 50, Protecţia persoanelor cu handicap

Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.

În plus de asta, nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar noi, persoanele cu deplină integritate fizică, care ne bucurăm de 2 mâini, 2 picioare şi …aţi înţeles voi.

Vreau să-ţi povestesc despre unităţile protejate. Şi am să încerc să mă exprim cât mai simplu, pentru a fi pe înţelesul tuturor.

CE ESTE O UNITATE PROTEJATĂ?

persoane cu dizabilitati

Unitatea protejată este o formă instituţionalizată şi reglementată legal în care se desfăşoară activităţi economice sociale destinate exclusiv persoanelor cu dizabilităţi.

Legea 448/2006 este cea care reglementează această entitate economică existentă şi la nivel european sub denumirea Work Integration Social Entreprises WISE (Intreprinderi sociale pentru integrarea în muncă).

Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (*), cu modificările și completările ulterioare :

”Autoritățile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați , au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați”.

Unităţile protejate pot fi înfiinţate de orice fel de persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat. Singura condiţie este să încadreze pe piaţa muncii persoane cu dizabilităţi.

UNITATE PROTEJATĂ AUTORIZATĂ înseamnă orice entitate economică de drept public sau privat, cu o gestiune proprie, în cadrul căreia un procent de 30% din angajaţi trebuie să fie persoane cu dizabilităţi.

FACILITĂŢI FISCALE PENTRU UNITĂŢILE PROTEJATE?

DA!

Conform aceleiaşi legi, unitatea protejată autorizată (UPA) este scutită de la plata impozitului pe profit, cu o condiţie:  cel puţin 75% din această sumă cu titlu de scutire să fie investită în achiziţionarea de materiale, echipamente, maşini, instalaţii sau în necesităţi ocazionate de restructurare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ  ORGANIZAŢIA MEA ARE PESTE 50 DE ANGAJAŢI ŞI NU ANGAJEZ PERSOANE CU DIZABILITĂŢI?

 

Desigur, ar fi ideal ca orice societate cu mai mult de 50 de angajaţi să ofere şansa unor locuri de muncă  persoanelor cu dizabilităţi. Doar că nu întotdeauna acest lucru se poate îndeplini.

Ei bine, în acest caz, cadrul legal dă 2 alternative:

1.

Achitarea către bugetul de stat a unei sume lunare* reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;

Formula: numărul de angajaţi (în cadrul cărora nu există persoane cu handicap) x 25 lei

Exemplu: o firmă cu 150 de angajaţi din care 0 persoane cu handicap va plăti către stat: 150 x 25 lei = 3750 lei

o firmă cu 150 de angajaţi din care 2 persoane cu handicap va plăti către stat: (150 – 25×2) x 25 = 2500 lei

*această sumă va merge înspre fondul de solidaritate

2.

Să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate, pe baza unui contract de parteneriat, în cuantumul sumei datorat către bugetul de stat

Exemplu: Să presupunem că aveţi o firmă de 150 de angajaţi (nicio persoană cu handicap) şi datoraţi statului lunar 3750 lei. În plus, cumpăraţi servicii şi produse necesare firmei în cuantum de 2000 lei lunar. Totalul de cheltuieli este de 5750 lei.

Dacă aţi cumpăra aceste produse/servicii de la o Unitate Protejată (şi nu „la liber”, cum obişnuiaţi), i-aţi plăti acesteia 2000 de lei, iar către bugetul de stat aţi mai datora diferenţa (3750 – 2000 = 1750). Totalul de cheltuieli este 3750, în loc de 5750 lei.

Este cât se poate evident că alegând alternativa nr. 2 v-aţi situa într-un avantaj care s-ar simţi la buzunarul firmei dumneavoastră.

Astfel că, următoarea întrebare reiese de la sine:

CE PRODUSE ŞI/SAU SERVICII SĂ ACHIZIŢIONEZ DE LA O UNITATE PROTEJATĂ?

Cu riscul de a vă înnebuni de cap, vin cu o nouă lege:

Legea 2005/2006  privind reforma în domeniul sănătăţii:

Orice persoană fizică sau juridică, având calitatea de angajator, este obligată să asigure fondurile şi condiţiile necesare pentru aplicarea măsurilor de igienă, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare periodică. 

Şi dacă tot este obligatoriu, iar asta v-ar aduce şi avantaje din punct de vedere fiscal, ce-ar fi să vă orientaţi către o companie Unitate Protejată care furnizează asemenea servicii DDD?  Adică:

DERATIZARE, DEZINSECŢIE, DEZINFECŢIE

DDD

Legea prevede că lucrările de dezinsecţie se fac atunci când este nevoie, o dată la minim 3 luni, în timp ce lucrările de deratizare se fac atunci când este nevoie, o dată la minim 6 luni (primăvara sau toamna). În caz contrar, amenzile sunt de-a dreptul usturătoare. Chiar nu merită riscul.

Să găseşti cea mai bună firmă deratizare nu este întotdeauna o misiune uşoară. Asta dacă ţii ca lucrurile să fie făcute cu seriozitate şi profesionalism. Ca să nu mai luăm în calcul şi respectul cuvenit angajaţilor tăi.

CINE ESTE COMPANIA DDD?

Compania DDD este o Unitate Protejată care activează sub acest titlu din decembrie 2014.

Domeniul de activitate: Prestarea de servicii de deratizare-dezinsecţie-dezinfecţie

Sunt autorizaţi ca Unitate Protejată a Secţiei DDD Profesional din anul 2016.

Preocupările manifestate încă din anul 2011 au avut în vedere integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii (Bravo!). Astfel că, din 2012 până în prezent, compania a angajat 12 persoane cu dizabilităţi sub contract individual de muncă specific gradului fiecăruia de handicap.

DE CE AŢI ALEGE COMPANIA DDD?

În primul rând, nu orice societate de pe piaţă care se intitulează UNITATE PROTEJATĂ şi angajează persoane cu handicap. Ca să nu mai vorbim de calitatea serviciilor prestate sau a produselor  furnizate. Da, ştim că legea e lege, însă nu degeaba se zice că există pentru a fi încălcată. Astfel, mulţi farsori dispuşi să o încalce fără nicio ezitare.

Compania DDD:

-> este singura firmă autorizată DDD si Unitate Protejată la nivel naţional;

-> pe lângă autorizarea de Unitate Protejată, deţine autorizare de prestare a serviciilor pe domeniul specific de activitate, eliberată de Primăria Municipiului Bucureşti;

-> deţine toate certificările şi autorizaţiile necesare desfăşurării în condiţii legale a serviciilor DDD: SANEPID, Serviciul arme, explozivi si substanţe periculoase, DSV, DSP;

-> prin serviciile prestate respectă standardele de calitate ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001;

-> garantează că banii dumneavoastră sunt direcţionaţi şi alocaţi persoanelor cu nevoi speciale;

-> prestează serviciile conform graficului de lucrări în domeniul în care este autorizată;

-> serviciile prestate partenerilor precum ROSTAR, APANOVA, SERVICIUL DE AMBULANTA ILFOV, SANADOR, FAN COURIER, SODEXO o recomandă ca partener serios şi profesionist;

-> garanţie între cele două execuţii pe toată durata derulării contractului;

-> soluţionează situaţiile în maxim 48 de ore de la recepţionarea sesizării (în scris sau telefonic).

 

ACESTEA FIIND ZISE, AR FI UN MOTIV PENTRU CARE SĂ NU ALEGI COMPANIA DDD PENTRU AFACEREA TA?

Câştigi tu, câştigă compania ta şi mai câştigă cineva: acea persoană defavorizată adesea stigmatizată de societate. Contribuie la viitorul ei! Cu siguranţă, VA CONTA!

În continuare, te las cu un filmuleţ creat SPECIAL cu ocazia acestui articol. Sper să-ţi placă şi să te convingă. Şi să zâmbeşti, de ce nu 🙂

 

You might also like

Comments (9)

 • Radu 7 ani ago Reply

  Initiativa de promovare a unităţilor protejate este una lăudabilă!

  Ai muncit mult la filmuleţ?

  Style 7 ani ago Reply

  Aşa este. Iar eu până acum nici nu ştiam despre o astfel de iniţiativă, recunosc.

  DA! 😀 Am muncit cam o după-masă întreagă. Oricum, ziua aia n-am mai fost bună de alte treburi pe la calculator.

 • Lamiita Petre 7 ani ago Reply

  Felicitari pentru articol, in primul rand. Sa speram ca situatia se va schimba si la noi in mai bine, referitor la persoanele cu handicap. Trebuie mai multa promovare, multi nu stiu despre aceasta oportunitate.

  Style 7 ani ago Reply

  Mulţumesc pentru aprecieri.
  Da, trebuie promovare cât mai multă şi informare. Empatia cred că are o importanţă majoră. În fond, oricare dintre noi sau dintre cei dragi nouă ar putea fi într-o situaţie similară celei în care se află aceste persoane cu handicap.

 • Diana Ion 7 ani ago Reply

  Initiativa este chiar laudabila, asa persoanele cu dizabilitati au sansa de a se integra in societate, de a demonstra ca pot fi folositoare si capabile sa faca fata cu brio unui serviciu normal.

  Style 7 ani ago Reply

  Subscriu.
  Aş dori să afle cât mai multă lume despre unităţile protejate, despre rolul acestora. Nu se cunoaşte încă cât trebuie. Aşa cum şi pentru mine a fost o necunoscută, o informaţie despre care m-am documentat, sunt convinsă că şi pentru alţii este la fel.

 • Rokolla 7 ani ago Reply

  Am auzit de aceste unitati protejate acum putin timp si nu pot decat sa ma bucur ca aceastea exista

  Style 7 ani ago Reply

  La cât mai multe de acest fel. Este nevoie de ele.

 • […] Acest articol unde ar trebui să-l încadrăm? Camelia: Bună asta. L-aş încadra la o categorie de interes […]

Leave a Reply