Un ten frumos înseamnă îngrijire, rigoare și alegeri potrivite

rutina de îngrijire a tenului

Despre rutina de îngrijire a tenului auzim făcându-se adesea referire. Pe noi, femeile, ne interesează subiectul. Este, poate, unul dintre topicurile cele mai populare atunci când vine vorba despre pielea feței.

Când s-au împărțit tenurile cu diverse particularități, mie mi-a revenit un ten departe de a fi perfect (tenul mixt). Deh, că mama natură și legile ei ciudate. Tenul gras sau cel mixt cu celebra zonă T se numără printre tenurile cel mai greu de întreținut. Bine, nici cu tenul sensibil nu mi-e rușine. În pubertate și adolescență, mă confruntam și eu cu coșuri, pori dilatați, sebum deranjant prin aspectul lucios binecunoscut. Știam că eu trebuia să muncesc mai mult pentru a obține o calitate a pielii rezonabilă, și nu încântătoare, nici pe departe. Prin urmare, le-am invidiat întotdeauna pe fetele care aveau ten normal. Mi se părea că tenul acestora, lipsit de orice imperfecțiune, de luciu, nu necesită decât o tușă de cremă hidratantă pentru a arăta perfect.

Fiecare tip de ten, cu plusuri și minusuri

Când ești tânără și neliniștită, ai ten predispus la acnee și urmează întâlnirea cu el, viața pare tristă rău. Etajera ta abundă de soluții cu ihtiol, argilă și soluții astringente menite să prevină apariția afurisitelor de coșuri și să echilibreze zona feței.

Da, am înțeles mai târziu unele lucruri, dar nu-i bai. De fapt, le-am înțeles mai nuanțat. Mai exact, că a avea un ten gras poate fi un motiv minunat de a fi mândră de tine mai ales dupa 30 de ani. După 40 de ani. Cine știe, chiar dupa 50 de ani, persoanele și mai norocoase. Sebumul secretat în cantitate mai mare la nivelul unui ten gras menține un nivel de hidratare optim chiar și în lipsa unei rutine mai puțin riguroase de îngrijire. Ridurile întârzie să apară și chiar dacă apar nu brăzdează violent fața. Pielea are un grad mai mare de suplețe. Acesta este prețiosul avantaj de care persoanele cu ten normal sau uscat nu prea se bucură. Dar la 17 ani nu te gândești la astfel de lucruri.

Tenul cu sebum … un ten favorabil după 30+

După cum deja am menționat, eu mă bucur de un ten mixt. Da, fără ghilimele, acum mă bucur de el. Este al meu, mă particularizează. În ciuda porilor dilatați pentru care caut mai mereu soluții de a-i minimiza. Chiar și în ciuda câte unui coș fugar care mai tulbură uneori apele, deși nu mai sunt de mult adolescentă. Nu este un capăt de lume, este maturizare și apreciere de sine. Important, extrem de important, este ritualul de îngrijire a pielii și stilul de viață, în general.

Îngrijirea ZILNICĂ a pielii și o viață ordonată = pista către un ten cu aspect sănătos, indiferent de vârstă

Știu că regulile sunt obositoare, și pentru mine sunt, să nu credeți că nu. Respectarea unor mici reguli de bun-simț aduc rezultate vizibile, mai devreme sau mai târziu. Da, de cele mai multe ori, mai târziu, însă asta ar trebuie să îndemne la constanță.

Curățare/demachiere

rutina de îngrijire a tenului
curățare

Nu e obligatoriu să te fi machiat în prealabil. Tenul are nevoie de curățare în fiecare dimineață și seara. Recunosc, eu aplic regula mai mult seara, dimineața mai mult o loțiune tonică și o cremă înainte e a ieși din casă. Problema apare când te expui la microbii și germenii din exterior care se adună grămadă în pori și cu care e crimă sa adormi. Așa că, fix înainte de a te pune în pat, curăță tenul. Că alegi apa micelară și dischetele, spumă/loțiune de curățare și degetele, un aparat profesionist de curățare sau un simplu burețel konjac (magnific, de altfel, eu îl folosesc ) ești pe drumul cel bun, te asigur.

Tonifiere

Nu doar burtica sau coapsele trebuie tonifiate cu sport, ci și pielea. Soluția tonică vine ca o supra-curățare la nivelul porilor, înlătură eventualele urme de murdări rămase pe față și revigorează tenul. Având tenul problematic, soluția tonică, aceea cu efect astringent, este absolut indicată înainte de a trece la următorul pas.

Hidratare

V-am mai spus eu cum e cu elastina și colagenul a căror producție scade pe măsură ce trec anii. Pe lângă suplimentele alimentare care aduc și ele beneficii pentru întreaga piele a corpului, crema hidratantă este de nelipsit. Ce face crema hidratantă, care este rolul ei?

De hidratare, se subînțelege. Atunci când se menține nivelul de umiditate a pielii. Îți dai seama acum de ce tenul uscat se ridează mai repede și mai ușor?

Pe lângă hidratare, aceasta repară pielea după expunerea la factorii externi (vânt, soare).

Apoi, hrănește pielea, ajutând-o să se regenereze, să creeze noi celule. Tocmai de aceea, seara este indicată o cremă mai grasă, hrănitoare, din ingrediente safe, care va intra în țesut și își va lăsa efectele. O dată sau de două ori pe săptămână, atunci când am și răgaz și chef, vin cu câte o mască de față. Cele negre, cu cărbune activ sau cele pe bază de argilă mi se potrivesc mie cel mai bine tocmai datorită efectului intens astringent, de absorbție a sebumului.

Din alegerile sănătoase pe care le-am adoptat: mă hidratez cât scrie la carte (2 litri), încep ziua cu apă. Consumul de grăsimile sănătoase, de care e o prostie să fugi pe motiv că îngrașă. Am eliminat alcoolul, pe care ocazional, foarte rar, îl mai gust, mai ales atunci când eticheta, pe la unele ocazii, cere să închini.

Tu respecți rutina de îngrijire a pielii întru totul?

You might also like

Comments (10)

 • Ioana Margineanu 4 ani ago Reply

  Recunosc ca nu prea. Singurul lucru de care ma tin cu religiozitate este demachierea.

 • Oana 4 ani ago Reply

  Eu nu ma abat de la Curatare-Tonifiere-Hidratare+SPF, sunt reguli de baza pentru un ten frumos si sanatos.

  Alexandra 4 ani ago Reply

  Incerc si eu sa ma tin de un ritual de îngrijire a pielii dar nu imi iasa in fiecare zi

 • Luca Raluca 4 ani ago Reply

  Si eu am o rutina foarte bine pusa la punct, fara sa exagerez totusi. Produsele celor de la Bioderma sunt foarte bune!

 • Catalina Coman 4 ani ago Reply

  Si eu tot ten mixt am si mi-a fost tare greu sa gasesc un echilibru in ingrijirea lui. Am si eu acum o rutina, nu foarte stricta dar o respect.

 • Georgiana Sabina 4 ani ago Reply

  Incerc sa ma tin de rutina asa cum trebuie.

 • Mihaela 4 ani ago Reply

  Eu nu sunt foarte disciplinata la acest capitol dar incerc macar 5 zile din 7 sa am grija de tenul meu, mai ales ca am trecut de 40 de ani.

 • Rokolla 4 ani ago Reply

  Nu pot sa spun ca sunt extrem de atenta si ca nu mi se intampla sa uit seara de crema sau alte mici lucruri. In mare, incerc sa ma tin de rutina stabilita si sa nu ma abat de la ea. Produsele Bioderma oricum sunt nelipsite

 • Lavinia 4 ani ago Reply

  Sunt de acord cu tot ceea ce ai scris,demachierea este foarte importantă.Pielea trebuie lăsată sa respire.

 • Incerc pe cat de mult posibil, insa din pacate, mai am si seri in care sunt mega obosita si ma sterg cu niste servetele demachiante.

Leave a Reply