Sfaturi pentru îngrijirea pielii în timpul sezonului rece

ingrijirea pielii in sezonul rece

Nu doar vara și, implicit, uscăciunea cauzată de temperaturile ridicate sunt o provocare în ceea ce privește pielea. Pielea are de suferit inclusiv iarna, atunci când vântul și umiditatea produc iritații și crăpături superficiale în epidermă.

De ce suferă pielea noastră iarna?

Nu este greu de intuit, de fapt explicația este cât se poate de ușor de înțeles. Temperaturile scăzute, vântul, UV agresive de la munte, inclusiv purtarea hainelor groase sunt câțiva dintre factorii pentru care sezonul rece nu e prea simpatizat de către piele. Sunt câțiva factori care generează și întrețin uscăciunea pielii. Bariera cutanată, aceea care tinde să slăbească o dată cu vârsta, nu își mai îndeplinește atât de eficient rolul protector, de barieră: o dată cu schimbările de temperatură (vânt, frig, ger) pielea are tendința de a se deshidrata tot mai mult. Zonele cele mai expuse sunt nasul, buzele, fața în general, dar și mâinile, care transmit senzația de piele care strânge.

Frigul și vântul nu sunt însă singurii responsabili pentru acest fenomen. Frigul stringent cauzează încetinirea circulației periferice, care antrenează la rândul ei diminuarea producției de sebum. Prin urmare, scutul de protecție – filmul hidrolipidic – se subțiază.

Aerul uscat și foarte uscat din timpul iernii, ca urmare a frigului și a căldurii din interiorul locuinței, absoarbe și el din umiditatea pielii, lucru care o face să se deshidrateze și mai mult. Diferențele de umiditate și de temperatură dintre interior și exterior conduc la o uscăciune sporită.

Iată de ce, în timpul sezonului rece, la fel ca în perioada sezonului cald, pielea are nevoie de îngrijire: reparare, hrănire și hidratare. Bariera cutanată are nevoie să fie restaurată constant.

Cum putem avea o piele frumoasă și hidratată inclusiv în timpul iernii

Pielea deshidratată are un deficit de apă și de lipide epidermice. Este nevoie de o hrănire intensă a acesteia în cadrul unui ritual de îngrijire eficient, cu produse potrivite, de sezon.

Dar care să fie produsele iubite ale pielii in timpul iernii?

Crema cu Omega3 și Omega6

Crema cu Omega 3 și Omega 6 în compoziție reprezintă o sursă de nutrienți și de hidratare pentru piele, în special în sezonul rece. Contribuie la întărirea barierei cutanate și oferă hidratare de lungă durată.

Crema cold cream

Crema cold cream este considerată un hit al sezonului rece în materie de îngrijire zilnică. Reface hidratarea naturală și reduce sensibilitatea pielii.

Termenul de „cold cream” derivă din senzația de rece care se resimte la contactul produsului cu pielea. Din punct de vedere tehnic, „cold cream” este o emulsie de apă într-o cantitate mai mare de ulei și conține numite grăsimi, incluzând ceară de albine, agenți parfumanți etc. (Sursa Wikipedia).

Produsele de tip cold cream au menționat acest lucru pe etichetă. Avene cold cream, de exemplu, este o cremă destinată tenului sensibil care suferă de uscăciune. Destinată utilizării de zi/noapte, crema hidratează, calmează și hrănește. Atenție! Nu înlocuiește crema SPF, care continuă să fie necesară și pe timpul rece.

Antioxidanți, polifenoli, Vitamina C

Antioxidanții protejează pielea, iar în același timp contribuie la întărirea barierei cutanate. Unul dintre cei mai puternici și la îndemână antioxidanți este Vitamina C. Produsele cu o concentrație ridicată de vitamina C oferă protecție împotriva factorilor externi (radicalilor liberi), contribuie la reducerea petelor pigmentare (concentrație 20%+), iluminează și netezește pielea. Se găsește în compoziția cremelor și a serumurilor, iar cu cât concentrația este mai ridicată, cu atât efectele sale nu întârzie să apară. Așa că, nu ezita să o cauți.

Uleiurile vegetale

O baie caldă în timpul iernii este un răsfăț nu doar pentru corp, dar și pentru suflet, care ne îmbunătățesc confortul. Poți să adaugi în apa de baie câteva picături de ulei de argan, mușețel. Dacă nu, poți aplica uleiul la final, pe pielea proaspăt uscată.

Îngrijirea mâinilor și a buzelor

Deloc de neglijat nu sunt nici mâinile, nici buzele. Ambele se deshidratează în egală măsură în timpul rece, iar efectele deshidratării (crăpături, fisuri) sunt resimțite ca un real disconfort.

Pentru mâini, aplică prin masaj o cremă grasă și hrănitoare de cel puțin două ori pe zi pentru a menține un efect emolient.

Pentru buze, ai mai multe variante.

Poți folosi un produs de tip balsam reparator, cu vitamina E.

Poți alege să aplici clasica vaselină cosmetică, accesibilă și extrem de ușor de folosit, care te scutește de neplăcerile cauzate de buze crăpate (fenomen care apare frecvent iarna). Vaselina reduce senzația de arsură a pielii, combate deshidratarea și regenerează pielea.

Sau te poți bucura de efectele mierii de albine, pe care o aplici pe buze înainte de culcare și o lași să acționeze pe timpul nopții. Toate cele trei soluții funcționează.

Putem sumariza alegând un singur cuvânt: HIDRATARE. Pielea corpului, a feței, mâinile și buzele au nevoie de îngrijire atentă în perioada cu frig (inclusiv atunci când petrecem mai mult timp în casă decât afară). Pielea este oriunde supusă deshidratării.

Pe tine cât de tare te preocupă hidratarea pielii pe timp de iarnă?

You might also like

No Comments

Leave a Reply