Epilog: despre moarte şi necesităţile ei, fără perdea

Bine, recunosc. Intenţionat am forţat puţin titlul. Pentru că, la urma urmelor, ce necesităţi poate să mai aibă…moartea?! De îndată ce ai părăsit lumea aceasta, gata, eşti pe un drum spre Lumea de Dincolo,  „loc luminat, loc cu verdeaţă, loc de odihnă”.

E adevărat, nu-i uşor să vorbeşti despre moarte. Ba mai mult, ne cam ferim să o aducem discuţie, o ocolim ca şi subiect. Ca şi când, dacă nu o pomeneşti, ea încetează să mai existe.

Din experienţa personală vă pot spune că, abia atunci când l-am pierdut pe tata, am început să conştientizez  faptul că moartea chiar există. Oricât de pueril ar părea, recunosc că, până la acel moment, refuzam să cred că acest „fenomen” ar putea atinge vreodată persoanele dragi din viaţa mea. Şi uite că…

Revenind la necesităţi. Nu moartea în sine le cere, ci mai degrabă situaţia, evenimentul ca dimensiune le cam impune. Suntem fiinţe cuvântătoare, trăim în societate, iar asta implică urmarea şi respectarea anumitor norme. Uzanţele sunt repere dupa care ne ghidăm în societate. Aşa cum botezul presupune nişte formalităţi şi un ceremonial specific, la fel se întâmplă şi în cazul evenimentului final din viaţa oricărui om. Ultimul omagiu adus celui plecat în nefiinţă are o semnificaţie cu totul aparte şi trebuie tratat cu o mare seriozitate.

Şi în cazul unui deces, informarea este vitală. În pofida contradicţiei celor doi termeni.

Ce trebuie să faci după ce un membru al familiei a decedat?

Ce trebuie să ştii?

Care este ordinea lucrurilor fireşti, de bun-simţ, care trebuie îndeplinite?

Dacă sunteţi din Bucureşti, aflaţi tot ceea ce vă interesează din rândurile de mai jos.

Agenţia funerară Paul – servicii funerare, non-stop, de la A la Z

Oricât de mult ne-am pregăti psihic pentru ea, moartea surprinde întotdeauna. Şi, cu siguranţă, întotdeauna mai putea aştepta…măcar încă un pic, măcar 1 an, 2. Oricând vine e devreme. Însă, unul dintre cele mai importante lucruri din aceste momente este să îţi păstrezi luciditatea şi cumpătul. Sau, cel puţin, să încerci. Mă refer la tine, aparţinător şi om drag al celui care s-a dus.

Înmormântarea înseamnă, printre altele, o serie de formalităţi şi de preparative de care eşti direct responsabil. Tocmai din dorinţa de a uşura aceste sarcini, pe piaţă există anumite firme care se ocupă de tot ceea ce presupune o înmormânate decentă şi cuviincioasă. De la oferta de sicriu, la aranjamentele florale, transportul funerar, până la accesoriile funerare şi de organizare a parastasului, cu servicii funerare corespunzătoare.

În funcţie de disponibilităţile financiare şi de ceea ce se doreşte, se poate opta pentru unul dintre pachetele funerare puse la dispoziţie. O astfel de firmă de pompe funebre este Agenţia Funerară Paul, cu sediul în Bucureşti.

Pachete funerare cu preţuri începând de la 499 lei + servicii funerare incluse

Pachetele funerare sunt disponibile atât pentru domiciliu, cât şi pentru spital.

În funcţie de sicriul şi de serviciile alese, se poate opta pentru unul din următoarele pachete:

de la DOMICILIU

Pachet funerar minimal

Pachet funerar economic

Pachet funerar clasic

Pachet funerar clasic plus

Pachet funerar standard

Pachet funerar standard plus

Pachet special Agenţia Funerară Paul

Pachet funerar premium complet lux

Diferenţa de tarif între un pachet sau altul este în funcţie de modelul de sicriu (esenţă lemn, culoare, dimensiune, accesorii), dar şi de numărul serviciilor incluse.

Manipularea sicriului cu decedatul este opţională.

În cazul pensionarilor, există pachete speciale gratuite, valabile pentru Bucureşti şi Ilfov:

Pachet funerar All-Inclusive

Pachet funerar mediu

Pachet funerar lux

Pachetul ales este achitat cu talonul de pensie şi se acoperă din suma de 3130, reprezentând ajutorul de înmormântare.

de la SPITAL

Pachetele disponibile pentru spital sunt:

Pachet funerar economic

Pachet funerar mediu

Pachet funerar premium

Pachet funerar gratuit pentru pensionari (pe baza talonului de pensie)

Aranjamente florale: ultimul omagiu

Ceremonia înmormântării nu poate exista fără flori.  Să presari cu flori ultimul drum al decedatului constituie, dacă vreţi, un lucru intrinsesc acestui eveniment . Pur şi simplu, nu se poate fără.

Agenţia Paul vă propune:

 • aranjamente florale tradiţionale compuse din jerbe şi coroane, care nu pot să lipsească;
 • aranjamente din flori naturale, care se impun în faţa aranjamentelor din flori artificiale şi care nu sunt indicate dată fiind importanţa momentului.

Transport funerar: decent şi sigur

O parte esenţială din cadrul acestor servicii funerare o constituie şi transportul sicriului şi, eventual, al persoanelor care participă la slujba de înmormântare.

Persoana decedată este transportată cu autoturisme speciale autorizate, tip dubiţă, cu geamuri exterioare (mercedes Vito si Wv Transporter). La cerere, se poate opta şi pentru transportul cu dric.

Persoanele participante pot beneficia de un transport în deplină siguranţă cu microbuze sau alte autovehicule similare, în funcţie de numărul de persoane.

Incinerare

În situaţia în care persoana decedată  şi-a manifestat, anterior momentului morţii, dorinţa ca trupul său să fie incinerat, se poate opta şi pentru această variantă.

Agenţia funerară Paul pune la dispoziţie diverse accesorii şi o gamă de modele de urne funerare. La alegere din diverse materiale şi dimensiuni, pentru păstrarea cenuşei într-un mod corespunzător şi igienic.

Avantaje pentru pensionari oferite de Agenţia Funerară Paul

În acest trist context, prea puţini se mai gândesc la bani sau la a face economii. Însă, există destule persoane care poate nu dispun de toată suma necesară pentru a duce la îndeplinire tot ceea ce presupune o înmormântare decentă. Ne referim la categoria pensionarilor, adesea defavorizată.

Varianta PLĂŢII ÎN RATE este una binevenită, în acest caz. Pentru aceasta, este nevoie doar de câteva documente:

dovada că decedatul a fost pensionar

talon de pensie şi certificat de deces original + buletin

copia acte de la aparţinătorul decedatului

După cum se menţiona mai sus, pensionarii beneficiază de pachetul funerar ales doar pe baza talonului de pensie, fără a mai scoate bani din buzunar.

Important! Dacă valoarea serviciilor alese a fost mai mică decât valoarea ajutorului de înmormântare (3130 lei), primiţi pe loc diferenţa de bani!

Consiliere gratuită

Oare câţi dintre noi ne putem păstra luciditatea în astfel de momente când aproape că suntem răvăşiţi în bucăţi?

Consilierii de la Agenţia Funerară Paul sunt şi ei oameni, înţeleg necazul, şi tocmai din acest motiv vă oferă CONSILIERE GRATUITĂ (Tel: 0722 882 411). Le puteţi adresa toate întrebările de formă şi de fond legate de servicii funerare obligatorii şi, în general, de aspectul înmormântare. Vă vor da sugestiile cele mai bune şi mai potrivite pentru dumneavoastră. Vine acest moment în viaţă în care te simţi incapabil de a mai discerne lucrurile limpede. Şi atunci, este important să ştii că există persoane care îţi pot răspunde la toate întrebările…

…chiar dacă una singură va rămâne întotdeauna fără răspuns:

DE CE?

servicii funerare

Cred că nimeni dintre cei rămaşi nu a descoperit încă răspunsul…

Şi, în fond, oare ne-ar ajuta cu ceva dacă am şti? Un răspuns ne-ar putea şterge lacrimile de pe obraji şi rana deschisă din suflet?

C-o moarte tot suntem datori.” (G.Coşbuc)

Trăiţi frumos, plenar şi demn!

 

You might also like

Comments (6)

 • Cristina Dragomir 7 ani ago Reply

  ce mi se pare mie wow este ca se pot achita produsele si serviciile cu talonul de pensie si diferenta pana la 3130 de lei se acorda pe loc apartinatorului. Macar se gandeste cineva sa faca viata mai prietenoasa cu cei care oricum sufera in astfel de momente.

 • coco 7 ani ago Reply

  ai abordat un subiect mai delicat! ar fi de preferat sa nu avem nevoie!!

 • Paula Ion 7 ani ago Reply

  O asemenea firma este foarte utila . Multumim de informatii.

 • Vyo Vyoleta 7 ani ago Reply

  Nu imi plac articolele de genul, dar candva trebuie sa stim unde sa apelam.

 • Oana D. 7 ani ago Reply

  Ai spus: „În cazul pensionarilor, există pachete speciale gratuite, valabile pentru Bucureşti şi Ilfov:…”

  Pensionar sa fie decedatul sau cel care se ocupa de funeralii? Ca de regula, cel care se ocupa este o ruda foarte apropiata care are serviciu… nu?

  In fine, era doar o nelamurire. Si eu am apelat la o firma cand a fost cazul cu taica-meu. Dar nu chiar all inclusive, am putut alege doar ce nu aveam la indemana si serviciile strict legate de cel decedat – spalat, imbracat, pus in sicriu, dus la capela, iar restaurantul pt pomenire la fel, l-am ales eu, nu era cel cu care colaboreaza firma.

 • Claudia`s Choice 7 ani ago Reply

  E bine sa gasesti o firma care stie toate cele necesare, ca in acele momente, cu siguranta iti scapa ceva!

Leave a Reply