Din secretele albinuţelor: mierea de albine cu lăptişor de matcă

miere de albine cu laptisor de matca

Din rubrica „Cititorii întreabă, albinuţele răspund”, astăzi vă supunem atenţiei un subiect interesant:

De ce să alegi mierea cu lăptişor de matcă Apidava?

Despre lăptişorul de matcă…

Când te gândeşti la albine, probabil că primul lucru care îţi vine în minte este mierea de albine. Este adevărat, mierea de albine e cea mai populară. Despre lăptişorul de matcă auzim vorbindu-se mult prea rar, deşi potenţialul valoros pe care îl are asupra organismului este impresionant.

De fapt, lăptişorul de matcă este un ingredient preţios, poate cel mai preţios dintre produsele apicole, creat prin truda şi perseverenţa neobosită a albinelor. Efectele şi beneficiile pentru sănătate ale lăptişorului de matcă au fost demonstrate încă din antichitate. Astăzi, lăptişorul de matcă, acest produs apicol minune, este considerat un super-aliment şi un elixir de sănătate, frumuseţe şi viaţă lungă.

Albinele care lucrează la producerea acestui lăptişor de matcă trăiesc numai 5-8 săptămâni. În schimb, albina regină (matca), care se hrăneşte cu lăptişorul are o durată de viaţă între 4-6 ani, de vreo 50 de ori mai mult. Pe deasupra, fertilitatea sporită de care se bucură îi permite să producă un ou la fiecare 45 de secunde.

Lăptişorul de matcă – extrem de benefic …

Suntem în plin sezon tomnatic, câţiva paşi ne mai despart de intrarea în anotimpul geros. Virusurile şi bacteriile sunt  mai active decât oricând. Este acea perioadă în care căutăm să ne consolidăm imunitatea, pentru că, se ştie deja: o imunitate solidă înseamnă o armată de anticorpi bine pregătită care te poate scuti de eventuale neplăceri. Vitamina C, fructe şi legume care conţin din plin vitamina C, usturoiul, ceapa şi produsele apicole (mierea de albine, polenul, lăptişorul de matcă etc.) sunt doar câţiva din aliaţii unui sistem imunitar puternic.

Un borcan de miere de albine avem întotdeauna în dulap. E grozavă nu doar în ceai sau iaurt, dar şi ca atare, pentru a-ţi lua un boost natural de energie. Am încercat diverse tipuri de miere până acum, însă una care să aibă în compoziţie şi lăptişor de matcă nu testasem încă. Până acum 2 săptămâni când am primit un borcan de 250 de grame cu lăptişor de matcă. Este vorba despre un produs marca Apidava, care a venit însoţit şi de 5 mostre a câte 12 grame cu miere cu antioxivita (un amestec cocktail cu extras de struguri).

Lăptișorul de matcă conține proteine, amino-acizi esențiali, glucide, acizi grași, vitamina B5, minerale (Că, Mg, Fe), vitamina A, B1, B2, B6, B12, D, E, K.

Combinația de miere cu 2% concentrație lăptișor de matcă este ideală pentru stimularea imunității și o cură de energie și vitalitate. Se recomandă a se folosi 3 lingurițe/ zi, după mesele principale ale zilei, dar nu mai târziu de oră 18.00.

Şi, pentru că trebuie să recunosc,  foarte multe informaţii despre lăptişorul de matcă nu aveam, am simţit nevoia să mă documentez puţin. Ştiam că este un produs apicol minune, dar nu pot spune că îi cunoşteam toate proprietăţile. Atribuirea de cuvinte, precum medicament natural mi se părea uşor exagerată. Oricum, aceasta a fost să fie ocazia oportună pentru a afla mai multe despre el. Ca să vedeţi numai ce minuni pot face albinuţele astea şi câte efecte terapeutice i-am găsit:

Aliatul imunităţii

Ştiam că produsele apicole, la modul general, fac un serviciu de calitate organismului stimulând imunitatea. Despre lăptişorul de matcă este ştiut faptul că, administrat timp de  1-2 luni, creşte rezistenţa la răceli, gripe sau viroze. Este indicat adulţilor şi copiilor deopotrivă, dat fiind că ajută la creşterea rezistenţei la oboseală şi contribuie la îmbunătăţirea stării mentale.

Reglează colesterolul

Persoanele cu tensiune arteriale crescută şi cu un colesterol peste limite ar trebui să încludă în dieta lor lăptişorul de matcă. Studiile au demonstrat că prin administrarea a cca 1 g de lăptişor de matcă pe zi, colesterolul poate scădea cu 10-20%.

Ulcer şi afecţiuni digestive

Lăptişorul de matcă, acest super-aliment, intervine ca un reglator în activitatea digestivă. Este indicat şi celor mici, fiindcă le stimulează apetitul, dar şi persoanelor care se confruntă frecvent cu episoade de diaree, constipaţie, vărsături. Dacă mai este asociat şi cu mierea, polenul, lăptişorul de matcă are un efect benefic curativ în cazul ulcerelor (gastric, duodenal).

Stimulent intelectual 

Dat fiind că are în compoziţie un procent ridicat de antioxidanţi, vitamine (B1, B2, B6), minerale (fosfor, magneziu), aminoacizi (fenilanalină, triptofan), lăptişorul de matcă este un stimulent intelectual excepţional. Susţine randamentul intelectual şi îmbunătăţeşte memoria.

Lăptişorul de matcă conţine un ingredient numit  acetilcolină naturală. Se pare că degradarea acesteia ar fi asociată cu pierderea memoriei, factor care stă la baza bolilor cognitive, precum Alzheimer. Prin creşterea nivelului de  acetilcolină în creierul pacientului, medicina occidentală a încercat tratarea acestei boli cu lăptişorul de matcă.

Diabet

În cadrul unor studii realizate, s-a ajuns la concluzia că prin administrarea de lăptişor de matcă unor persoane care sufereau de diabet, după 2 ore nivelul de zahăr din sânge se diminuase. Chiar şi în cazul persoanelor insulino-dependente, lăptişorul de matcă, administrat cu precauţie, poate diminua nivelul de zahăr din sânge.

Prevenirea osteoporozei

Lăptişorul de matcă favorizează capacitatea organismului de absorbţie a calciului prin depozitarea în oase şi stoparea uzurii acestora.

Bronşită, astm

În afecţiunile respiratorii, o cură cu lăptişor de matcă poate face diferenţa. În cazul unui astm, lăptişorul de matcă are un efect de calmare a mucoaselor, iar prin compuşii care stimulează imunitatea generală şi locală, are efect favorabil şi în ameliorarea efectelor alergiilor.

… dar şi pretenţios

Că este benefic, este fără îndoială. Dacă aţi parcurs rândurile de mai sus, cred că v-aţi făcut o oarecare idee cu privire la potenţialul acestui medicament natural.

Însă, sunt câteva lucruri de care trebuie ţinut cont atunci când vrem să păstrăm intacte toate proprietăţile lăptişorului de matcă crud. Există câteva reguli care trebuie respectate:

  1.  Obligatoriu va fi păstrat la frigider, 0-5 grade celsius. Lăptişorul de matcă crud trebuie păstrat la rece de la momentul recoltării până la momentul consumului, în permanenţă.
  2. Pentru a fi utiliza, se vor folosi doar linguri de plastic sau lemn, nicidecum din metal (metalul poate provoca oxidarea acestuia).
  3.  Pentru ca toate substanţele active să fie absorbite eficient de organism, lăptişorul de matcă se va administra sub-lingual.
  4. Înainte şi după administrare, preţ de 30 de minute, nu se mănâncă.
  5. Pentru a nu-i scădea eficienţa, nu se va administra lăptişor de matcă în combinaţie cu alcool.

În final, a venit timpul să răspundem exact şi întrebării iniţiale, şi anume de ce să alegem mierea cu lăptişor de matcă Apidava

Pentru cine nu ştie, gustul lăptişorului de matcă este spre astringent, acrişor. Nu este un gust chiar ofertant, s-o zicem pe aia dreaptă. În combinaţie cu mierea cea dulce,  gustul său spesific este atenuat iar asta te face să consumi cu plăcere linguriţa aia. Totodată, proprietăţile speciale de conservare pe care le are mierea naturală se răsfrâng şi asupra lăptişorului. Nu mai este nevoie să ţinem produsul la frigider pentru ca substanţele sale active să se păstreze şi să aibă efectul dorit.

Pe pagina de Facebook a celor de la  @ApidavaRomania rămâneţi conectaţi la tot ceea ce înseamnă produse apicole şi sfaturi pentru sănătate şi frumuseţe.

O linguriţă de miere în fiecare zi poate ţine doctorul la distanţă. Iar dacă mai e şi cu lăptişor de matcă, cu atât mai bine!

Aţi încercat vreodată lăptişorul de matcă?

You might also like

Comments (3)

  • Eva Anca 6 ani ago Reply

    Auzisem despre laptisorul de matca, dar chiar nu stiam exact ce este.La fel, stiu ca mierea are multe proprietati benefice pentru sanatate, dar nu stiam si despre laptisorul de matca. Albinele sunt chiar minuni ale naturii, la cat bine ne fac prin tot ceea ce produc. Eu de ani de zile folosesc pentru fetita mea miere cu polen si cu propolis, este cel mai bun „medicament” preventiv pentru raceala.

  • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

    laptisorul de matca este unul dintre produsele cele mai bune si mai scumpe din stup. Stiu si eu cat de bine face, dar nu imi place gustul lui consumat ca atare, asa ca il amestec tot in miere. Nu stiam ca exista deja un produs care ofera laptisorul de matca amestecat in miere de salcam. Bravo Apidava

  • […] utile despre miere şi beneficiile mierii asupra organismului şi tonusului, în general. Despre mierea de albine cu lăptişor de matcă, despre mierea de salcâm şi polifloră, în particular. În mai puţine cuvinte, despre comorile […]

Leave a Reply