Sculele pneumatice, printre AVANTAJE și DEZAVANTAJE

Statisticile arată că piața construcțiilor din România a înregistrat o creștere relevantă în anul 2019. Asta înseamnă că lumea încă construiește, ceea ce nu-i deloc un lucru rău. Ești un profesionist în construcții? Sau doar un amator pasionat de bricolaj care mai „uneltește” prin fața casei? Indiferent de ce parte ai fi, este foarte probabil să fi auzit (sau folosit) până acum de scule pneumatice. Așa-i că sunt o invenție bună? Dacă încă nu ai auzit prea multe despre ele, ar trebui să știi că acest gen instrumente sunt o alegere nemaipomenită în activitățile de construcție. Pentru a înțelege mai bine, află din rândurile următoare câteva avantaje și dezavantaje ale sculelor pneumatice.

Scule pneumatice

Ce sunt?

Se mai numesc și unelte de presiune a aerului. Sunt instrumente mecanice care sunt puse în funcțiune cu ajutorul aerului comprimat. Folosite atât pe șantierele de construcții, cât și de utilizatori independenți în gospodării, sculele pneumatice nu mai au nevoie pentru unii de nicio prezentare.

Printre cele mai populare se numără pistoalele pentru cuie, polizoarele pentru șlefuit, șurubelnițe, bormașini. O gamă extinsă de astfel de echipamente tehnice găsești în magazine online dedicate, precum www.bartom.ro.

Avantajele sculelor pneumatice

Profesioniștii în construcții le caută tocmai datorită faptului că sunt eficiente și ușor de folosit. Versatilitatea lor adaptata diferitelor tipuri de sarcini este un punct forte demn de luat in calcul.

Economie de timp

Probabil unul dintre cele mai importante avantaje este acesta. Se mișcă foarte bine în cadrul activităților repetitive, în general, ceea ce înseamnă că te ajută să câștigi timp prețios. Pistoalele pneumatice, de exemplu, devin extrem de practice la o sarcină de genul fixarea parchetului în cuie. Puterea ridicată de care dispun uneltele pneumatice  contribuie covârșitor la rapiditatea și eficiența desfășurării activității. Pentru deținătorii de firme de construcții cel puțin, investiția în unelte de presiune a aerului este una cât se poate de rentabilă.

Versatilitate

Sculele pneumatice funcționează pe bază de aer. Presiunea aerului este asigurată practic de un compresor de aer. Poate ți se pare deja descurajant să afli că pentru a putea folosi un pistol pneumatic ai nevoie în plus și de un compresor. Partea faină este că acest compresor cu multiple valențe va servi ulterior la echiparea unui ferăstrău pneumatic, a unei chei de impact, al unui pistol de pulverizare, deci la accesorizarea altor instrumente pneumatice de un real folos. Te vei desfășura mult mai rapid și mai eficient decât ai fi făcut-o folosind instrumentele clasice de sine stătătoare.

Dezavantajele sculelor pneumatice

Deși au multiple avantaje pentru care sunt alese și apreciate, sculele pneumatice nu sunt lipsite de unele mici inconveniente. Utilizarea, precauțiile de securitate și puterea uneori greșit adaptată de utilizatori, sunt dezavantaje care te pot face să te gândești de două ori înainte de a le cumpăra.

Utilizarea compresorului

Ai aflat deja, pentru a putea folosi orice instrument pneumatic, ai nevoie de un compresor. Fie că vei cumpăra sau închiria unul, compresorul nu este nicidecum un aspect opțional, ci chiar elementul de bază. În lipsa lui, nu te vei putea servi de acest tip de unelte.

Echipamentele de acest gen sunt dificil de transportat și voluminoase. Faptul că ocupă loc este resimțit inclusiv la nivel de șantier de către muncitorii care lucrează în spații de dimensiuni restrânse. În plus, compresorul necesită întreținere regulată pentru a se evita defecțiuni și posibile accidente.

Măsuri de securitate stricte

Manualul de utilizare a oricărui instrument cu aer comprimat vine la pachet cu reguli de securitate rigide, care trebuie respectate întocmai. Din cauza puterii ridicate și implicit a unei utilizări greșite, instrumentele pot conduce la accidente grave dacă nu sunt urmate instrucțiunile specifice.

Apoi, compresoarele și sculele sub presiune sunt prin definiție zgomotoase. Utilizarea se va face în majoritatea cazurilor cu protecție auditivă. Sunt constrângeri care pe unii îi fac să privească cu reticență o asemenea investiție.

Putere ridicată, riscuri pe măsură

Da, din nou despre putere. De fapt, puterea binecunoscută a acestor instrumente reprezintă fix cuțitul cu două tăișuri. Avantaj și dezavantaj în funcție de cât de bine te pricepi să manevrezi un instrument de o asemenea anvergură. Dacă sunt greșit calibrate, dacă nu sunt adaptate activității in cauză, dacă sunt prost întreținute, sculele pneumatice îți pot cauza reale deservicii (accidente, deteriorare de materiale). Aceasta se întâmplă cel mai frecvent din dorința de a lucra mai repede fără a mai avea controlul eventualelor probleme care pot apărea.

Ți-ai dat seama, sper eu, de cât de formidabile pot să fie sculele care funcționează cu aer comprimat. Asta sub rezerva faptului că, la fel ca pentru orice instrument, există și minusuri, riscuri. Însă, una peste alta, este bine să fii în cunoștință. În final, cel important este ca avantajele să întreacă întotdeauna dezavantajele.

Sursa foto bartrom.ro

 

You might also like

No Comments

Leave a Reply