Sănătate orală, dinţi frumoşi şi implant dentar

Un zâmbet frumos şi sănătos este un „accesoriu” care nu va trece niciodată neobservat. Pentru a te bucura de o dantură fără cusur, este nevoie să respecţi şi să îţi asumi câteva reguli privind igiena orală. Astfel de lucruri se învaţă încă din fragedă copilărie şi este necesar să fie respectate pe întreg parcursul vieţii de adult ca parte din rutina zilnică.

Reguli de bun-simţ pentru nişte dinţi frumoşi şi sănătoşi

 • Menţine o igienă bucală optimă! Spală-te pe dinţi în mod corect (cu mişcări sus-jos) în fiecare dimineaţă şi seară (ideal, după fiecare masă). Foloseşte aţa dentară şi apa de gură pentru a înlătura orice bacterie de la nivelul cavităţii bucale.
 •  Pentru controlul de rutină, mergi la medicul stomatolog în mod periodic (de 2 ori pe an) chiar dacă nu te deranjează nimic. Stomatologul poate interveni din timp asupra eventualelor probleme.
 • Cariile se tratează din stadiu incipient, asta spune o altă regulă elementară. În timp, o carie aparent nesemnificativă face ragavii şi poate provoca neplăceri serioase. Nu aştepta acel moment!
 • Evită să spargi între dinţi alimente tari, precum bomboane, alune etc. În timp, astfel de obiceiuri alimentare pot duce la reale traumatisme la nivelul dinţilor.

Însă, dincolo de respectarea unor reguli elementare, o dantură nu tocmai armonioasă poate fi şi rezultatul unor factori independenţi de propria voinţă (factorii genetici). Astfel că, dinţii strâmbi sau rari, diastema (cunoscută popular sub denumirea de strungăreaţă), muşcătura inversă sunt doar câteva dintre problemele care îşi găsesc rezolvarea pe scaunul stomatologic.

Obturaţia coronară

Majoritatea o cunoaştem sub numele de plombare. Este unul dintre cele mai simple tratamente odontale şi are ca scop restaurea unei anumite părţi din structura dentară. De la apariţia unei sensibilităţi dentare (care poate trăda prezenţa unei carii), până la extinderea cariei este ceva distanţă. Însă, este bine de ştiut că o carie netratată duce în final la distrugerea întregului dinte şi chiar a dinţilor învecinaţi. În unele situaţii, când structura dintelui mult prea compromisă, o simplă plombă nu mai poate rezolva problema. Astfel, în cel mai fericit caz, se intervine cu o coroană dentară.

Punte dentară versus implant dentar

Punte dentara

Puntea dentară reprezintă o lucrare protetică fixă necesară pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinţi lipsă. Ea este constituită din 2 elemente de agregare (coroniţe) montate peste dinţii vecini restanţi şi un corp de punte care substituie dintele sau dinţii lipsă. Dezavantajul în cazul punţii dentare este faptul că necesită sacrificarea dinţilor vecini, sănătoşi, prin şlefuire.

Implant dentar

 

O alternativă la puntea dentară o reprezintă implantul dentar, adică o intervenţie chirurgicală care presupune montarea unui şurub din titan la nivelul osului maxilar.  Rezultatul înseamnă o rădăcină dentară artificială identică ca şi structură cu rădăcina unui dinte natural. Operaţia de implantare se desfăşoară sub anestezie locală. După aceasta, sunt necesare 3 până la 6 luni pentru ca osul maxilarului să accepte implantul (osteointegrare). Abia la finalul acestei perioade se va interveni prin coroniţe sau punţi dentare pentru înlocuirea efectivă a dinţilor.

Consultă-te cu medicul stomatolog în legătură cu avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre aceste proceduri de reînlocuire a dinţilor.

Albirea dinţilor

După cum îi spune şi numele, albirea dintilor presupune o curăţare dentară profesională realizată cu un gel care are la bază substanţa activă peroxidul de hidrogen. Când factorul genetic dictează, există acele cazuri în care periajul profesional sau detartrajul nu aduc mari modificări la nivelul nuanţei unor dinţi vizibil galbeni. Atunci, albirea dinţilor este cu atât mai mult de dorit fiindcă vine să confere un refresh la nivelul întregii înfăţişări.

Albirea dentară se recomandă a fi realizată exclusiv în cabinetul stomatologic, doar de către medic, şi nu pe cont propriu, acasă, indiferent de popularitatea produselor apărute pe piaţă. Asta deoarece dozajul incorect al peroxidului de hidrogen, dar nu numai, poate periclita structura dintelui şi cauza distrugerea smalţului, lucru deloc de dorit.

O dantură sănătoasă şi un zâmbet atractiv vin la pachet, reprezentând un deziderat al oricărei persoane preocupate de imaginea personală. Dinţii îngrijiţi reflectă grija şi respectul pentru propria persoană, dar şi gradul de educaţie în materie de sănătate orală.

Nu cred să mai existe afecţiuni stomatologice care să nu îşi găsească astăzi o soluţie. Cerinţa este să nu eziţi în a cere sfaturi avizate şi a vizita medicul încă de la cel mai mic semn deranjant, oricât de banal ar părea acesta. Nicio problemă, oricât de banală ar părea, nu trebuie neglijată.  Mai uşor previi, decât tratezi, spune o vorbă înţeleaptă. Şi nu doar că mai uşor, dar şi cu bani mai puţini şi fără disconfort.

Zâmbetul la control, aşadar…

… un şir neîntrerupt de dinţi, suficient de albi, suficient de drepţi, suficient de naturali încadraţi întotdeauna de acel zâmbet cuceritor, asta numesc eu imagine perfectă...

implant dentar

 

You might also like

Comments (22)

 • Caietul Cristinei 7 ani ago Reply

  m-am cumintit in ultimii ani. Am o igiena destul de riguroasa si am renuntat la spart bomboane. Ce-i drept am destule plombe, dar macar in al 10-lea ceas m-am trezit sa ii ingrijesc mai bine sa nu ii pierd de la 40 de ani.

 • Oana Alexandru 7 ani ago Reply

  Sotul meu are un implant de cativa ani si se impaca tare bine cu el, a ok de cand l-a pus 🙂

 • Oana Alexandru 7 ani ago Reply

  Sotul meu are un implant de cativa ani si il suporta foarte bine 🙂

 • Camelia 7 ani ago Reply

  Complet de acord cu tine, chiar zilele trecute spuneam si eu ca un zambet frumos contribuie la succesul personal.

 • Igiena dentara este foarte importanta si cred ca ar trebui sa constientizam acest lucru inainte de a ajunge in punctul de a face implanturi dentare. Oricum, e bine ca exista cat mai multe posibilitati si in acest caz.

 • Rodica Mihaela 7 ani ago Reply

  Eu incerc sa respect regulile pentru un zambet frumos si sanatos fiindca genele nu ma prea ajuta asa ca de mica am avut probleme cu dintii si in ultimii ani am constientizat asta si am mare grija de ei. Din fericire nu am avut nevoie de implant dentar fiindca am doar 2 dinti pusi dar as apela la el ca sa nu ajung la placa.

 • Iasmina 7 ani ago Reply

  Oare și spartul semințelor intră la categoria alimente prea tari? Eu așa le curăț de coji, însă încerc să am grijă cum trebuie de dantură. Până acum nu am prea avut probleme cu dinții, sper să fie tot așa în continuare.

 • Eu merg de multe ori pe an la medicul stomatolog pentru ca am mari probleme cu paradontoza. Vreau si eu un zambet atat de frumos!

 • Georgiana Sabina 7 ani ago Reply

  Eu as incerca albirea dintilor, doar ca imi e foarte frica de dentist.

 • Raluca Brezniceanu 7 ani ago Reply

  Natura nu a vrut sa fie mai darnica cu mine si mi-a trimis niste dinti care acum au imperfectiuni, dar stomatologul poate oricand sa ma faca sa arat perfect.

 • mihaelanistor 7 ani ago Reply

  E important să ne ocupăm din timp de dinți. Atât de partea care ține de sănătate, dar și de partea estetică.

 • Lamiita Petre 7 ani ago Reply

  Nu ar trebui sa mai avem trac atunci cand vine vorba de tratamente stomatologice. Tehnologia a avansat mult si durerea nu mai este ca alta data, poate doar un usor disconfort. O albire de dinti la stomatolog mi-ar placea si mie.

 • albusteluta 7 ani ago Reply

  Am doua implanturi deja.Sunt bine, dar stau un pic cu frica in san cand am gandesc la ele…

 • Diana Ion 7 ani ago Reply

  Este important sa avem grija de dantura noastra si sa mergem la controale la medicul stomatolog! Numai asa vom putea zambi cat mai larg! O dantura perfecta, o persoana fericita!

 • Claudia Vasilache 7 ani ago Reply

  Nu am nevoie de implant insa, la nevoie as apela la unul. Mi se pare o solutie buna, desi cam costisitoare.

 • Vyo Vyoleta 7 ani ago Reply

  Am sa merg la o albire dentara, de foarte mult timp ma tin dar imi este teama.

 • Catalina Coman 7 ani ago Reply

  O igiena orala e importanta. O albire as vrea si eu sa imi fac.

 • oriceieftin 7 ani ago Reply

  Am fost atat de vaca incaltata 🙂 mi-a fost frica de dentist toata viata mea. Acum o sa ajung la implanturi. Bine ca s-au inventat.

 • Oana D. 7 ani ago Reply

  Un implant dentar cred ca e mai eficace decat o lucrare clasica.

 • Claudia Choice 7 ani ago Reply

  Un zambet de star de cinema as vrea si eu!

 • Rokolla 7 ani ago Reply

  Eu mi-as dori sa incerc o albire. Sper ca asta sa nu-mi afecteze dintii si sa fie mai sensibili si mi-as dori ca aceasta trecere sa fie vizibila

 • cheriebellemarie 7 ani ago Reply

  Merg la dentist la 6 luni si cu toate astea tot ma trezesc cu 2-3 carii la fiecare control. Nu stiu daca ma jefuieste dentistul sau chiar asa de proasta dantura sa am avand in vedere ca am o igiena dentara destul de riguroasa( periaj electric, perii intradentare, ata dentara, apa de gura , plus periajul profesional la 6 luni si fluorizare). Greu cu dintii, dar macar stiu ca orice problema are o rezolvare. /bani sa fie!

Leave a Reply