Intrarea copilului în sânul comunității creștine reprezintă un moment de o mare încărcătură emoțională pentru părinți, bunici, rude și pentru toți cei prezenți la eveniment.
Din acest motiv, pregătirea în vederea botezului este începută de când bebelușul a sosit pe lume, în așa fel încât toate detaliile să fie bine puse la punct. Un motiv de stres pentru părinții care se vor simți în vizorul tuturor cunoscuților și care vor avea nevoie de sume impresionante de bani pentru petrecerea de după.
Dacă în cazul nunților se poate face rabat de la respectarea unor tradiții, în ceea ce priveşte botezul totul trebuie să se desfăşoare după un model oarecum tradiţional.
Cu prilejul acestui eveniment, proaspeţii părinți sunt nevoiți să învețe care este rolul lor, ce cadou să facă nașilor, dar şi ce misiune au aceştia din urmă în calitate de părinţi spirituali.
In plus, vor fi obligați să facă anumite cumpărături, precum și alte lucruri importante pe care le pot afla de la preot ( înainte de botez vor purta o discuţie cu preotul pentru a stabili, în primul rând, data evenimentului).
Iată câteva sfaturi utile în ceea ce priveşte botezul copilului:
• La biserică, părinții trebuie să aibă asupra lor certificatul de naștere al copilului, fără de care preotul nu va oficia Taina Botezului. O cutie de bomboane, câteva fursecuri sau prăjituri, șampania vor fi împărțite celor prezenți după eveniment. Nașii vor primi cu această ocazie un dar, care nu trebuie să fie neapărat ceva foarte scump, dar nici unul ieftin, sub statutul lor social (aceștia fiind, în general, ceva mai înstăriți decât finii);
• Nu întotdeauna biserica în care se oficiază botezul se află în apropierea casei, iar, uneori, părinții aleg chiar o mânăstire sau un lăcaș sfânt situat lângă oraşul sau satul în care locuiesc. În acest sens, un rol important îl ocupă mașina personală care va fi pusă la punct pentru a nu apărea surprize (ex.: să nu pornească) tocmai în ziua botezului. De aceea, de pe Raoauto poti comanda baterii auto pentru a-ți lua o grijă de pe cap;
• Lumânarea de botez este adusă de nași, așa că aceştia trebuie avertizați cu privire la acest aspect (mai ales dacă se află la primul eveniment de acest gen). Tot ei trebuie să le prindă în piept celor prezenți cruciulițe cu fundițe, să cumpere pentru preot un prosop curat și un săpun, să plătească slujba de la biserică, iar la petrecere să ofere bani copilului și un cadou constând în hăinuțe sau diferite alte produse necesare acestuia;
• A doua zi, după botez, nașa face băița copilului, timp în care lumânarea de botez este aprinsă. În cădiță trebuie puse mai multe obiecte, fiecare cu o semnificație: petale de trandafir, ulei, bani, fulgi, ouă, orez, verigheta, miere, ardei iute, lapte, busuioc, menta, grâu, semințe, parfum, sare;
• Petrecerea nu este obligatorie, așa spune tradiția, dar tot mai mulți români o organizează și datorită faptului că invitații fac cadouri în bani copilului, sume pe care părinți le pot folosi în viitor sau pentru a acoperi diferite cheltuieli pe care le au în primele luni de viață ale micuțului;
• Pentru a le mulțumi celor prezenți care și-au dorit să participe la bucuria familiei și să salute cu încântare sosirea bebeluşului în rândul creștinilor, părinții vor oferi acestora mărturii de botez ce pot fi găsite foarte ușor pe site-ul https://www.taramuliubirii.ro/marturii-botez/. Practic, sunt nişte amintiri pe care aceștia le vor păstra peste ani.
Așadar, botezul copilului rămâne în inimile tuturor ca un eveniment deosebit, dar care presupune pregătiri minuțioase din partea părinților și a nașilor, părinții spirituali, cei însărcinați să-i fie alături copilului la bine și la greu, oferindu-i diverse învățăminte în acord cu religia creștină.
nasii nepoatei mele au botezat multi copii pana acum, dar niciodata nu s-au implicat activ in asta se pare. Au pus o suma de bani la dispozitie si parintii au comandat ei toate cele necesare. Cruciulite au avut, dar au uitat sa le puna si nasa n-a zis nimic…