Fără nicio îndoială, majoritatea dintre noi știm că prețul caselor din țara noastră s-a majorat considerabil în ultimul timp. Ceea ce aflăm, însă, din presă este mult mai mult decât atât.
Ziarul online românesc Capital arată cum prețul locuințelor a crescut mai mult decât în SUA, Elveția și Brazilia la un loc. Astfel, conform indicelui rezidențial global elaborat de către Knight Frank, România este pe locul 15 la nivel global, cu o creștere de aproape 8% doar în anul 2016.
Dacă nu credeai că în România locuințele s-au scumpit mai mult decât alte țări ale Europei centrale sau estice, te-ai înșelat; același studiu arată că, în țara noastră, casele s-au scumpit mai mult decât în Polonia, Ungaria sau Cehia.
În Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei, piața imobiliară reflectă foarte vizibil aceste scumpiri, chiar dacă la nivelul întregii țări, în Cluj construindu-se cel mai mult. Orașul de pe Someș, supranumit și Silicon Valley al României, are o dinamică incredibilă. O scurta privire peste ofertele unor agentii imobliare, in zona de case de vanzare, ne arata acest lucru-vezi aici.
Fie că e vorba de case vechi sau recent construite, la roșu, semifinisate sau finisate, fie că ne referim la case pe un nivel, cu mansardă ori cu două nivele, simple, duplex sau triplex ori vile, cererea este incredibil de mare. Se construiesc și se caută case atât în interiorul orașului, cât și în zonele periferice sau în zona metropolitană. Astfel, românii se mulțumesc și cu o casă la 2, 3 ori până la 20 de km distanţă de centrul orașului în care lucrează.
Avantajele sunt multiple. O casă pe pământ îți poate aduce tot ce ți-ai dorit: o mai mare independență, un plus de confort, siguranță, intimitate sporită și, foarte adesea, și un status social îmbunătățit. În alte cuvinte, locuind la casă te bucuri de aer curat (desigur, acest lucru depinde și de zona ori cartierul în care este construită), de mai multă liniște, de natură, de spațiu. Locul perfect pentru a-ți întemeia o familie sau pentru a te muta, nu-i așa?
Avantajul caselor este curtea, plus lipsa vecinilor deasupra sau dedesubt :))) in rest casa sau apartament e tot una pt mine.
Eu sunt copil crescut la bloc si cred ca la casa m-as simti stinghera dar vara ii invidiez pe cei cu sezlonguri si gratar in curte.
nu stiu multe despre acest subiect, dar ma intereseaza! tare mi-ar placea si mie sa stau la casa dar nu le place tuturor din familia mea!
Mi-am achizitionat acum 2 ani un apartament si sunt multumita de alegere, dar ma tenteaza si ideea de casa. Ce e drept imi doresc sa iau teren si sa o vad construita sub ochii mei.
Parintii mei locuiesc la casa, socrii locuiesc la casa si eu iti spun cu mana pe inima ca iubesc sa stau la bloc. Nu pot sa explic exact motivul, dar asta este realitatea
Eu am fost crescută la bloc și îmi va lua ceva timp, cred, să mă mut la casă, dar trebuie să mă obișnuiesc în curând.
Eu m-am nascut intr-o casa, dar am fost demolati si acum stau la bloc. Mi-as dori din nou o casa, insa nicidecum in centru, ci intr-o zona mai linistita, aproape de marketuri si/sau o piata. Nu ma atrage centrul, e scump, una la mana, iar acolo locuintele sunt mici, de pe vremuri si e prea mare aglomeratie si zgomot. Ca sa iau doar teren – ceea ce intr-un oras, am impresia ca e cam imposibil – si sa ridic o casa de la zero, nu prea m-as incumeta. Dar sa-mi amenajez una gata construita, asa cum vreau eu, asta da.
Casa, cu siguranta, dar nu in centru.