Despre bebeluşi aş putea să vorbesc de la…asfinţit şi până la apus. Nu că aş fi eu cea mai mare specialistă, însă consider că rolul de mamă pe care îl joc de 2 ani şi 5 luni mi-a adus o oarecare expertiză în domeniu. Prin urmare, cred şi stiu că pot împărtăşi câteva lucruri din propria mea experienţă.
Vorbim despre îngrijirea bebeluşului. Să îngrijeşti un bebeluş in primele sale luni de viaţă este o misiune delicată. Începi să-i descoperi fiecare cm2 de piele şi fiecare pliu. Te bucuri de toate vocalizele sale. Te bucuri de dragostea lui inocentă. Eşti fericită!
Bebeluşul este o păpuşică vie care necesită toată atenţia de pe faţa pământului.
Ei bine, e frumos spus, nu-i aşa? Atâta că păpuşica cea vie spre deosebire de una jucărie are nevoie de o gamă de produse specifice. De la scutece şi hăinuţe, biberoane, până la dermatocosmetice. Cu alte cuvinte, aş îndrăzni să spun o gamă de produse ecologice bebelusi.
De ce să alegi produse ecologice pentru bebeluşi?
În general, bebeluşii au o piele sensibilă pe care este evident că nu poţi să aplici orice, la voia întâmplării.
Există două categorii de bebeluşi: unii sunt extrem de sensibili şi pot reacţiona urât la orice ingredient care este în incompatibilitate cu pielea lor. Alţii, în schimb, au o toleranţă a dermului ceva mai ridicată. Soarta sau norocul, luaţi-o cum doriţi. Produsele care conţin ingrediente naturale, provenite din surse atent selecţionate, pot face un mare serviciu sănătăţii puiului dumneavoastră. Ne referim la faptul că potenţialul alergenic este ceva mai mic, astfel că şansele ca el să dezvolte iritaţii, dermatite sau bubiţe sunt considerabil reduse. Ceea ce nu putem spune despre produsele de îngrijire convenţionale, de calitate îndoielnică şi cu preţuri dubios de mici. Desigur, sunt bebeluşi din categoria a doua, cei mai puţin sensibili, care pot suporta extrem de bine şi de firesc produsele clasice. Însă, până realizezi din ce categorie face parte puiul tău de doar câteva zile/săptămâni, nu mai bine alegi pentru el cele mai bune produse?
Mai bine previi, decât să tratezi. Cred că multe mămici dau înapoi când e să achiziţioneze produse din categoria superioară (să spunem scutece ecologice bebelusi) din cauza preţului mai ridicat. Fără a-şi pune problema care este preţul unguentelor sau al produselor de tratament administrate de medic în caz de apariţie a unei eczeme sau iritaţii urâte. Care este disconfortul unui omuleţ atunci când îl ustură pielea (cel mai frecvent din zona funduleţului). Şi, în final, care este preţul psihic pe care trebuie să-l plăteşti numai pentru că ai mers pe principiul: „eh, tot scutece sunt…tot la fel se murdăresc, tot la fel le aruncăm.” Dar nu-i chiar aşa, mămico.
Scutece şi şerveţele umede …
Toată lumea ştie cum spălau scutecele textile mămicile noastre pe vremuri. Scutece de unică folosinţă şi şerveţele umede? Nu se ştia de aşa ceva în urmă cu zeci de ani. Dar se ştie azi şi cred că nu se mai concepe viaţa fără ele. Părinţii îşi fac adevărate stocuri de scutece şi şerveţele pentru a nu fi luaţi niciodată pe nepregătite.
Şi fiindcă vă spuneam mai sus de ce merită să daţi o şansă produselor ecologice pentru bebeluşi, un prim kit de supravieţuire trebuie să includă: pachetul de scutece şi cel de şerveţele umede. În primele luni de viaţă ale bebeluşului, mămicile vor abuza de operaţiunea schimbat. Este foarte importantă calitatea celor două. Nici scutecul cu care pielea sugarului este în contact direct timp de câteva ore, nici substanţele din şerveţelele umede NU ar trebui să conţină: clor, loţiuni, parfumuri, alcool, parabeni.
…şi un detergent ecologic bebelusi, fără prostii în el
Din categoria îngrijire, nu lipseşte nici detergentul. Putem spune chiar detergentul bebeluşului, pe care îl puteţi folosi doar pentru hăinuţele sale. Acordaţi o atenţie deosebită şi acestui aspect şi nu spălaţi hainele adulţilor la grămadă cu cele ale bebeluşului, cel puţin în primele luni de viaţă.
Un detergent ecologic de calitate NU trebuie să conţină parfumuri, vopsele, înălbitori artificiali, şi cu toate acestea trebuie să fie capabil să scoată şi cele mai dificile pete. Este important să alegeţi un produs HIPOALERGENIC care nu lasă urme pe ţesături.
Hăinuţe din bumbac 100%
Fără nicio excepţie, body-urile, colanţii, pantalonii bebeluşului, toate atât de necesare, trebuie să fie fabricate din bumbac 100%. Companiile producătoare de textile pentru bebeluşi şi copii au început să includă bumbacul organic, un tip de bumbac net superior celui comun.
Bumbacul organic (Eco-bumbac) reprezintă bumbacul în a cărui cultură s-a renunţat complet la utilizarea substanţelor chimice (fertilizatori, pesticide, fungicide, insecticide), dar se folosesc îngrăşăminte ecologice, fertilizanţi organici. Sursa: dex-tex.info
De departe, deloc recomandabile pentru bebeluşi sunt materialele cu imprimeuri/culori din vopsele, substanţe chimice. Nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la culori, ci doar să ştiţi ce cumpăraţi. Şi ce doriţi să cumpăraţi. Aşa că, în categoria unor body-uri din bumbac organic, vopseaua va fi pe bază de apă şi veţi găsi specificaţia (certificarea) că ţesăturile NU au fost tratate cu substanţe nocive pentru sănătate.
Acestea fiind spuse, vă recomand să daţi dovadă de multă înţelepciune şi informare în momentul în care cumpăraţi cele necesare copilului. Cu atât mai mult dacă este vorba de produse de îngrijire de bază, alimente. Ştim că bebeluşii vin şi ei cu un anume bagaj de imunitate, dar şi grade diferite de sensibilitate, însă tot noi, părinţii, suntem direct răspunzători de starea lor de bine şi de sănătate.
Poate reţineţi asta: Un copil pe deplin fericit este un copil bine îngrijit! Astfel că, nu mai rămâne loc de compromis.
Sursa foto: puffinaut.ro
Nu sunt mamica, dar foarte util articolul, multumim!
am mai citit undeva despre pericolul din hainutele pentru bebelusi, ma refer aici la cele super colorate, la care s-a facut abuz de vopseluri cu metale grele. Foarte dragute hainutele astea din bumbac organic. Sunt cam scumpe, dar macar pentru primele luni de viata le-as folosi.