Panourile solare au devenit, odată cu trecerea timpului, o tehnologie din ce în ce mai utilizată, atât la nivel național, cât și internațional. Dacă stai să analizezi avantajele pe care aceste echipamente de producere ecologică a energiei termice și electrice le oferă, atunci îți vei da seama cu ușurință de ce au căpătat o atât de mare amploare în ultimii ani.
Ce sunt PANOURILE SOLARE?
Panourile solare sunt echipamente eco-friendly care captează lumina produsă de Soare, transformând-o ulterior într-o sursă eficientă de energie termică și electrică. Dat fiind faptul că nu dăunează mediului înconjurător, bazându-se exclusiv pe o resursă naturală, inepuizabilă și gratuită, panourile solare au devenit o alternativă tot mai des adoptată de consumatorii prezenți pe piață.
În funcție de tipul de energie pe care îl generează, panourile solare sunt împărțite în două categorii principale:
- termice
- fotovoltaice
Panourile termice permit încălzirea apei menajere sau pot aduce un aport la încălzirea imobilului prin intermediul energiei furnizate de Soare.
Panourile fotovoltaice sunt capabile să genereze curent electric.
Dacă îți dorești să te informezi cu privire la o clasificare mai amănunțită a panourilor solare deja existente pe piață, poți intra aici. Astfel, vei avea siguranța că deciziile tale de achiziție vor avea în spate o documentare serioasă corespunzătoare.
Avantajele montării de panouri solare
Principalele avantaje ale acestui sistem inovator de producere a energiei se pot observa atât în plan personal, financiar, cât și la nivelul societății din care facem parte.
Vorbim astfel despre costuri scăzute la facturile pentru energie termică și electrică, dată fiind clima favorabilă din țara noastră, dar și despre efectele pozitive aduse mediului înconjurător.
Totodată, panourile solare nu vor face decât să prelungească durata de viață a sistemului de încălzire deja existent în propria locuință, asigurându-ți astfel o amorsare a investiție în cel mai scurt timp.
Și faptul că pot fi montate pe orice tip de acoperiș reprezintă un avantaj semnificativ pentru aceste echipamente, oferindu-le consumatorilor posibilitatea de a le achiziționa, indiferent de tipul de locuință în care trăiesc.
Dacă îți dorești să consulți o listă mai detaliată cu avantajele pe care aceste instrumente de captare a energiei ți le oferă, atunci te poți documenta chiar de aici.
Toate aceste beneficii au fost puse în lumină de către cei de la Top Panouri Solare, specialiștii noștri mereu pregătiți să vă ofere cele mai bune sfaturi și răspunsuri atunci când vine vorba despre echipamentele ecologice de producere a energiei termice și electrice. Ei sunt cei care îți pot satiface orice curiozitate despre acest domeniu, oferindu-ți informațiile de care ai nevoie înainte de achiziție.
Costurile panourilor solare
Cu siguranţă te gândești la costurile pe care tot acest proces le implică. Nu este cazul să îți faci griji. Trebuie să reţii faptul că prețurile sunt diferite, iar diferenţa se reflectă în calitatea și tipul panourilor solare pe care dorești să le achiziționezi.
În plus, când vine vorba de manoperă, preţurile pot să difere. Procedura de montare poate să coste mai mult sau mai puţin în funcție de specialiștii pe care îi alegi.
Noi sau second-hand?
Cu titlu de exemplu, în țara noastră, prețurile încep de la valoarea de 2.000 de euro pentru panourile solare noi, la care se adaugă costurile de manoperă.
În schimb, pentru variantele second-hand valorile pot varia între 60 – 1.500 de lei.
Indiferent de alegerea ta, investiția va fi recuperată în cel mai scurt timp, iar asta ținând cont de toate beneficiile pe care aceste tipuri de instalație le oferă. Mai multe informații despre acest aspect poți afla de aici.
Programul Casa Verde
În cazul în care consideri că această investiție este una costisitoare, află că autoritățile din țară nu au rămas indiferente față de aceste inițiative. O serie de proiecte de finanțare au fost demarate, astfel încât persoanele fizice care intenționează să monteze un sistem ecologic de producere a energiei să fie susținute în demersul lor.
Amintim, spre exemplu, programul “Casa Verde”, prin care românii pot primi între 3000-8000 lei după ce investiția a fost realizată, respectiv după ce aceștia au ales să schimbe sistemele tradiționale ale locuinței de generare a energiei cu un echipament eco bazat pe o sursă regenerabilă.
Așadar, în cazul în care costurile s-au dovedit a nu fi o problemă, durata de viață a panourilor solare îți va oferi încă un motiv solid pentru care să nu mai ai dubii atunci în ceea ce priveşte achiziționarea lor. Experții sunt de părere că durata de viață a acestor echipamente poate ajunge și până la 40 de ani, bazându-se pe faptul că acestea sunt îngrijite în mod corespunzător. Deși producătorii oferă o garanție standard de 25 de ani, durata de viață a panourilor poate crește cu mai mult de 10 ani atunci când sunt curățate periodic sau protejate de impactul cu obiecte grele.
Luând în considerare toate aspectele descrise mai sus, sperăm că ți-am stârnit interesul și te-am convins de utilitatea panourilor solare, instalații inovative, utile și benefice pentru confortul oricărei locuințe. Cu o astfel de investiție costurile tale lunare vor scădea considerabil, iar inițiativa ta va avea doar efecte pozitive asupra mediului înconjurător.
Sursa foto reprezentativă: pixabay.com
Acest articol este un Guest-Post
Nu am panouri solare, deci nu vorbesc din propria experienta, dar are o matusa de-a sotului meu si se lauda ca toata vara nu are nevoie de apa calda din alta sursa si chiar si pe timp de iarna factura este mult mai mica.