Lampa de fotopolimerizare cu led – o inovație pe piața stomatologică

ce este lampa de fotopolimerizare cu led

Nu mai încape îndoială că practicienii și clinicienii dentari au nevoie de instrumente eficiente, care să le faciliteze orice procedură stomatologică. Printre cele mai populare echipamente de uz stomatologic se numără lampa de fotopolimerizare – o achiziție importantă a zilelor noastre. 

Proiectat în 1970, primul prototip ce purta denumirea de Nuva Light a constituit un pas extrem de important pentru domeniul stomatologiei.

În zilele noastre, producătorii fac eforturi deosebite, investind în mod constant, în dezvoltarea și îmbunătățirea acestor produse, obținând astfel cele mai bune rezultate.

De unde cumperi o lampă de fotopolimerizare eficientă?

Astfel, printre cele mai populare modele de astfel de produse se numără lampa de fotopolimerizare cu led – o inovație importantă pentru domeniul stomatologic.

Datorită evoluției pe care a cunoscut-o e-Commerce-ul, în zilele noastre te poți bucura de serviciile pe care magazinele de profil le oferă –posibilitatea de a comanda o lampă de fotopolimerizare online, dar și livrarea rapidă.

Dentex, un important distribuitor de pe piața stomatologică din România, oferă servicii de livrare în aproximativ 24 de ore. Printre recomandările pe care ni le oferă adesea specialiștii se numără alegerea unui produs cu o capacitate sporită de filtrare a razelor UV și a radiațiilor infraroșii.

Respectarea indicațiilor oferite de producător în cadrul procesului de fotopolimerizare

Atunci când vine vorba despre un astfel de instrument, nu e suficient să optezi pentru o lampă de fotopolimerizare de calitate. În plus, trebuie să te asiguri că respecți toate indicațiile date de producători.

Cei de la Dentex îți oferă câteva sfaturi ce îți pot fi de folos în timpul procesului de fotopolimerizare:

  • Nu prelungi timpul de fotopolimerizare! În caz contrar, se poate observa creșterea excesivă a temperaturii intrapulpare, generând instaurarea necrozei la nivelul țesuturilor;
  • Ține cont de faptul că nu toate tipurile de rășini necesită aceeași durată de expunere, respectă cu strictețe recomandările producătorului.

De pildă, polimerizarea unui strat de 2 mm de compozit presupune alocarea unui interval de aproximativ 20 de secunde, dacă folosești o lampă de fotopolimerizare cu specificații tehnice de 800-1000 mw/ cm²;

  • Din când în când, asigură-te că emisia și vârful nu sunt acoperite cu rășină;
  • Vârful lămpii trebuie să fie poziționat într-un unghi de 90°, la odistanță de 2-3 mm de compozit. Un vârf mai mic necesită desfășurarea unui proces de fotopolimerizare în mai multe etape;
  • Acordă atenție întregii suprafețe care urmează a fi lucrată și care vizează diametrul ghidajului optic;
  • Asigură-te că toate ariile obturației primesc fascicule luminoase omogene care prezintă același grad de intensitate a luminii în orice punct;
  • Lumina emisă de lampa fotopolimerizatoare poate fi extrem de dăunătoare pentru ochi și, din această cauză, expunerea repetată cauzează îmbătrânirea prematură a retinei. Așadar, specialistul trebuie să poarte echipamente adecvate – de exemplu, să o pereche de ochelari de protecție.

Ce factori influențează în mod negativ procedeul de fotopolimerizare

Cu toate că procedura de fotopolimerizare nu este una complicată și nu necesită eforturi mari, există o serie de factori negativi care pot afecta în mod considerabil țesuturile. 

Așa se face că adeziunea slabă, instabilitatea cromatică, uzura accentuată, fracturile, sensibilitatea postoperatorie, toxicitatea pulpară și cariile recurente intră cu succes pe lista deschisă a factorilor negativi care pot determina o durată scăzută a restaurării dentare din cauza fotopolimerizării insuficiente a materialelor compozite sau a adezivilor.

Acest articol este un Guest-Post

Sursa foto reprezentativă: cubedentalphuket.com

You might also like

No Comments

Leave a Reply