Între simplism şi minimalism sau cum să îţi creezi o garderobă de 10…

Intre simplism si minimalism

Avem nevoie de foarte puţine lucruri materiale pentru a simţi împlinirea şi a fi fericiţi. Pare a fi doar o altă expresie motivaţională în limba română, nu-i aşa? Şi, dacă nu crezi în ea, chiar atât şi rămâne. Ne-am obişnuit (şi culmea, ne place straşnic) să ne lăsăm furaţi de cantitate şi promoţii (2 la preţ de 1, 2+1 gratis etc.). Şi nu că asta ar fi neapărat un lucru rău, dar  cam omitem astfel latura cu adevărat esenţială, practică. Cred că prea rar ne punem întrebări de genul: avem sau nu avem realmente nevoie de cutare lucru? Le vom folosi sau nu şi cu ce ocazie? De ce îl cumpărăm?

Veveriţele îşi fac stocuri de alune. Femeile de haine. Cum se ajunge aici?

Sunt femeie şi, ca orice femeie normală, mă declar pasionată de shopping, de dulciuri şi de..haine. E ruşinos cât de multe ţoale am putut îndesa în dulap în ultimii ani.  Atât de multe încât cred că ar mai fi nevoie  de încă vreo 2 dressing-uri pentru a le depozita. Cine m-a pus?  Ăl’ mic, negru şi corupt, capul răutăţilor, de care nu scap până nu scot portofelul din geantă. Bineee, exagerez puţin.

Şi tot nu am aflat. Cum se ajunge aici?

Acele momente de frustrare ori dorinţa de schimbare, când ai de ales între două table de cicolată şi o fustă. Sau le iei pe ambele şi … end of story.

Mai sunt si pase din acelea, „sub tratament”, când urmez conştiincios principiile „terapiei prin shopping”.

Dar nevoia apare şi în zile cu soare, atunci când bucuria îşi face culcuş în sufletul meu şi e rost de sărbătorire. E cu focuri de artificii greu de stins şi cu mult entuziasm. Să vezi atunci!

Alteori, e pur şi simplu: îmi cade cu tronc ceva şi aia e. Dar cel mai amuzant e când merg să cumpăr cuş cuş şi mă întorc cu trei perechi de colanţi (cică promoţie). 

Între timp, mai apare o nuntă, un botez, un eveniment deosebit sau un nou trend.

Acel impuls de moment multiplicat cu fiecare din dăţile în care mă aflu într-un magazin e decisiv în timp. Uite aşa te trezeşti cu un dressing tipic ţie, tipic feminin, dar cam… burduşel. Rezultatul? Acelaşi în proporţie de 80% dintre situaţii: „Nu am cu ce să mă îmbrac!” sau variaţiuni pe aceeaşi temă: „Am nevoie de o geantă nouă!”, „Îmi trebuie o pereche nouă de pantofi!”, „Am slăbit, clar trebuie să schimb toată garderoba.

Less is more = simplitate şi minimalism. Fă-ţi garderoba de 10…

O garderobă de nota 10…cu 10 produse esenţiale! Pentru o femeie, cred că asta sună mai dificil decât susţinerea unei disertaţii. Cu siguranţă că un bărbat ar tranşa problema un-doi. Provocarea ar fi să ne putem limita la un număr de 10 piese basic, în modele cât mai uşor de purtat şi care dau şansa creării de nenumărate combinaţii. Aka outfit-uri. Cu cât îţi cântăreşti mai bine opţiunile, cu atât vom economisi timp şi nervi în faţa şifonierului. 

Este denumită mini-garderoba sau garderoba capsulă. La ea mă refer, un concept care a făcut înconjurul lumii şi care a fost adoptat şi de către fashioniste împătimite. Când spui mini-garderobă, te referi implicit şi la ordinea dintr-un dressing, la un aspect aerisit al hainelor şi accesoriilor care stau cuminţi, parfumate, fiecare unde îi este locul. Senzaţia pe care ţi-o poate da un astfel de loc este similară cu aceea resimţită într-un mic magazin cochet cu haine de lux. Sună bine, nu-i aşa?

Moda trece, hainele rămân…

…iar spaţiul din dressing nu e o gaură neagră. Hai să simplificăm puţin lucrurile. Dacă în 80% din timp purtăm doar 20% din hainele din şifonier, poate ar fi cazul să regândim puţin întreaga configuraţie. Deci 10, doar 10 produse-cheie pe care le dorim în şifonier. Într-o ordine absolut aleatorie, voi spune în felul următor:

1. CĂMAŞA ALBĂ

Te gândeşti probabil la cămaşă ca la o haină plicitisitoare, de prin şcoală, pe când cântai în cor.  Sau, mai deprimant, vezi direct o uniformă. Nu gândi superficial! La drept vorbind, cămaşa a rămas una din zeiţele vestimentare care învăluie virtuos partea superioară a trupului. Este dificil să dai greş purtând o cămaşă indiferent de ocazia în care te-ai afla: la job, la teatru, la o întâlnire. O cămaşă albă, un croi clasic, cât mai simplă, fără brizbrizuri reprezintă, fără doar şi poate, o piesă atemporală de valoare.

2. BLUGII (engl.: blue-jeans)

Oricine are în dressing cel puţin o pereche de jeanşi, albaştri, gri, negri. Poate nu realizăm, dar îi purtăm în atâtea situaţii şi nici nu conştientizăm cât ne sunt de dragi până la urmă. Blugii te salvează practic din orice situaţie. Ca şi piesă statement din garderobă, propun o pereche de blugi albaştri, model clasic, NU prespălaţi, NU ripped, NU mummy, NU cremvurşti. Argument: pentru a putea fi asociaţi corect şi estetic cu cât mai multe din celelalte 9 piese propuse. În felul acesta, poţi să fii sigură că îi vei adapta, fără niciun stress, la cât mai multe ţinute.

3. POŞETA ÎNCĂPĂTOARE

Fără a părea nu-ştiu-cum, când spui poşetă, spui femeie şi viceversa. Se ştie doar, e accesoriul de care suntem nedespărţite şi avem şi motive să fim. Aici ne ţinem mărunţişurile, trucurile şi toate chestiile necesare. Esenţial este să şi fie suficient de încăpătoare (o agendă, o sticlă cu apă, parfumul, eventual şi păstârnacul de la piaţă etc), nu doar să arate bine. Iar pentru a împăca şi capra şi varza, propun o poşetă 2 în 1. Ideală şi pentru mersul la job, la o ţinută mai convenţională, dar şi de ieşit la cumpărături sau cu prietenii, la o plimbare. 2 genţi într-una singură. O/le putem combina frumos?  Matematicienii, cum era aia? Combinări de n luate câte 2…!?

4. HELANCA

Cine nu are o helancă în şifonier, să îşi cumpere. Prea multe argumente în favoarea ei nu cred că îşi au sensul, esenţialul l-a surprins şi designer-ul american Roy Halston Foywick:

Helăncile sunt cele mai confortabile articole vestimentare. Ele se mişcă odată cu corpul, fiind în acelaşi timp măgulitoare […]. Ele ne fac viaţa atât de uşoară: poţi purta o helancă la birou, după care poţi arunca deasupra ei o jachetă, construind astfel o ţinută elegantă. Poţi merge oriunde îmbrăcată aşa.

5. TRENCH-UL

Trench-ul sau pardesiul (după cum l-ar numi cei mai de modă veche) ar trebui să fie de nelipsit din garderoba unei femei (dar şi a unui bărbat, why not?). Este versatil şi se încadrează fără nicio pudoare în orice trend. Poate compune ţinute clasice, office, elegante, sexy, fără nici cel mai mic efort. Clar te scoate din impas când bate vântul, plouă, şi nu ştii ce să pui pe tine. Pentru îndeplini cu succes rolul de piesă-cheie din dressing, m-aş îndrepta către un model monocrom (într-o culoare neutră), lung până la nivelul genunchilor. Ce-ţi pui (sau nu) dedesubt rămâne la latitudinea ta ;-).

6. LITTLE BLACK DRESS

Iată încă un obiect vestimentar atemporal! Cum ar putea lipsi o rochie elegantă din şifonier? Aş opta pentru o clasică little black dress tocmai datorită faptului că poate fi purtată la n ocazii fără a părea îmbrăcată banal. Într-o asemenea rochie eşti fix cum trebuie să fii: distinsă, feminină, misterioasă, adică fix cum îi stă bine oricărei femei să fie. Nu uita de accesoriile potrivite la ocazia potrivită! Poţi fi cameleonică, de-a dreptul.

7. PANTOFII CU TOC

Tocul la pantofii de damă denotă sex-appeal, denotă senzualitate, iar de acest aspect orice femeie este conştientă. Un outfit se tranfigurează instant din clipa în care i-ai asociat o pereche de pantofi în care să păşeşti cu încredere. Asta ca să nu mai vorbim de postură. De aici încolo nu mai ţine decât de stilul şi de personalitatea fiecăreia cum alege să-şi pună imaginea în valoare.

8. GEACA

Ştii acel moment în care nu ai chef de fandoseli, acasă-i plictiseală, afară-i frig şi, cu toate astea, ţie îţi arde de o ieşeală? De o poveste cu prietena ta, Anne, la MonCafé. Simplu, no-make-up, cu părul lăsat liber în vânt. Jeansii, o pereche de încălţări comode şi geacă pare să îţi fie cea mai la îndemână şi confortabilă variantă de outfit. Iar portiţa posibilităţilor care includ geaca rămâne deschisă…

9. PANTALONII SPORT

Pe cât de simpli, pe atât de practici. Sunt momente în care nu ai nevoie decât de ei, pantalonii sport. Acasă, la sală, în parc, indiferent unde te-ai afla. Se subînţelege faptul că pentru persoanele active, sportive, pantalonii sport sunt, evident, o piesă basic must-have. Eu sunt o generatoare de endorfine prin sport, aşa că nu ştiu cum m-aş descurca fără nişte pantaloni potriviţi. La cumpărat pâine, la dus copilul la grădi, la scos copilul de la grădi, la plimbările no stress. Între casual şi sport pot să fiu cum vreau eu.

10. PANTOFII SPORT

Şi dacă iubeşti mersul pe jos, cred că ai adora şi senzaţia unui mers ca prin fulgi încălţată în nişte New Balance. Da, da, prin fulgi. Dacă tot se recomandă 10.000 de paşi pe zi, propun să-i facem cu plăcere şi fără dureri de picioare. O pereche de New Balance, fiindcă mersul pe jos face piciorul frumos. Şi fiindcă merg bine şi cool atât cu fuste casual/sport, dar şi cu jeansi, colanţi. Atât cu un trench, un palton, cât şi cu o jachetă din piele. Între sport şi urban cool sunt atâţia paşi câţi vrei tu să fie. Spor la combinaţii!

10 sunt, da? Iată-ne ajunşi la final cu lista noastră. Până la urmă, ştiţi la ce concluzie am ajuns eu: că-i o haină, că-s 10 sau 100, dacă nu dăm dovadă de STIL atunci când purtăm ceva, tot degeaba. Stilul, fetelor! Stilul personal care transcende orice trend, acesta e cel care vă pune în lumină orice ţinută. Luaţi-vă „haine adevărate” (sintagmă din Dominique Loreau) atât cât aveţi nevoie pentru a vă simţi adevărate, libere şi voi însevă!

Articolul Între simplism şi minimalism sau cum să îţi creezi o garderobă de 10… este înscris în competiţia Super Blog 2018, proba 1 (10 produse pe care ar trebui să le ai în garderobă)

You might also like

Comments (13)

  • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

    Ne potrivim la gusturi in materie de pantofi sport, nu am putut sa nu remarc asta. Eu sunt super fan al brandului New Balance. La ce nu m-as fi gandit eu sa pun in garderoba? Helanca. Drept sa spun nu mi-au placut niciodata helancile. Deci sunt de acord cu tine in proportie de 90%.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Asta-i de bine 🙂 Mereu am apreciat persoanele cu simt practic, mie imi cam lipseste in viata de zi cu zi. Daca-l aplic macar in vestimentatie, tot e ceva.

  • Ioana Savin 6 ani ago Reply

    Foarte frumos articolul. Am poposit recent pe site-ul Answear şi m-am pricopsit cu o formidabilă pereche de pantofi sport Reebok, care îmi sunt tare dragi. Dar, desigur, Answear va rămâne site-ul de bază pentru mine.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Mersi de apreciere, Ioana! Incerc sa nu mi-o iau in cap 😉
    Eu merg pe principiul ca mai bine dai banuti mai multi pe o pereche de incaltari sport de „cursa lunga”, un brand recunoscut, care sa reziste frumos in timp, decat sa cumperi cate o pereche in fiecare sezon. Am trait ambele experiente. Se educa si asta.

  • Dincolo de nori 6 ani ago Reply

    „Veveriţele îşi fac stocuri de alune. Femeile de haine. Cum se ajunge aici?” Bună întrebare și totodată un adevăr cutremurător. 🙂

    Camelia 6 ani ago Reply

    Cu grija si rabdare :-)))

  • Oana M 6 ani ago Reply

    Super tare articolul tău. Îmi place cum ti-a ieșit. Îți urez succes pe mai departe!

    Camelia 6 ani ago Reply

    Iti multumesc frumos pentru cuvinte si incurajare, Oana!

  • Mult succes în competiție, mi-a plăcut foarte mult articolul

  • Valeria Chertes 6 ani ago Reply

    Ce Foarte dragute alegerile tale, succes!

  • […] Între simplism şi minimalism sau cum să îţi creezi o garderobă de 10… […]

  • Adriana 6 ani ago Reply

    Foarte frumos articol. Succes, colega!?
    P.S. Si eu o citesc cu placere pe Dominique Loreau.

  • Stoian Ciprian 6 ani ago Reply

    Buna Camelia, ma bucur sa te cunosc. Felicitari pentru articol! 🙂

Leave a Reply