Între sănătate şi dietă. Cum să le împaci pe amândouă

Chat-uiam deunăzi pe Facebook cu o colegă bloggeriţă pe subiectul mâncare. Despre cât de mult ne place nouă să mâncăm chestii bune, savuroase, cu mult gust. Acel gen de preparate care îngraşă, nu doar în general, dar şi în particular. Da, recunosc fără şovăire că îmi place mâncarea, mâncarea bună, care de obicei abundă în calorii. Mă face fericită şi neferictă totodată. Că mâncarea aia bună se cam depune la femei fix prin zone care ar trebui să rămână înguste şi suple.

Ce e de făcut?

Ai două variante, hai trei cu indulgenţă.

1: să te bucuri de viaţă, să stai chill, să mănânci cât vrei, dacă beneficiezi (încă) de un metabolism invidiat de toţi cei cu tendinţă de îngrăşare. Ce înseamnă să fii norocos!

2: să îţi faci ordine prin viaţă şi să începi să faci alegeri mai înţelepte privind stilul de a gândi şi a mânca.

Sau …3: să te bucuri de viaţă, să stai chill, să mănânci cât vrei şi ce îţi pică bine şi să sfidezi kilogramele în plus. E şi asta o variantă!

Să le luăm pe fiecare.

Prima nu mi s-a aplicat niciodată, m-am născut ghinionistă în acest sens: cum mănânc ceva mai necurat, cum am pus pe mine. Tendinţă de îngrăşare cică i s-ar zice.

Cea de-a treia e o opţiune confortabilă când nu sunt implicată în „proiect”, când mă complac în puţină pufoşenie şi când tot ce mă interesează este să mă satisfac mâncând bine, mult, bine.

A mai rămas cea de-a doua care, pe pielea mea, dă cele mai bune rezultate. Rezultate viabile, pe termen lung. Paşi mici, dar siguri. Asezonat cu ceva mişcare şi fără piele lăsată, cum fac dietele draconice demne să te stoarcă de puteri şi să te frustreze. Aceasta este varianta pentru care trebuie să munceşti, care te scoate din zona de confort, însă şi cea care conferă garanţii.

Proiectul „pe sănătate” cu produse marca Springmarkt. Corp sănătos şi minte sănătoasă

Cred că oricine trebuie să înţeleagă că a arăta bine la exterior trebuie să se reflecte şi într-o stare de bine fizică. Degeaba eşti slabă, dacă eşti sleită de puteri.

Însă, nu mereu funcţionează şi invers. Vezi persoane departe de a fi top-model, dar care se simt bine fizic şi cu ele însele, au energie, au vitalitate şi se bucură de viaţă fără să le pese de nimic. Că da, silueta e una, sănătate e alta, veţi spune. Cam aşa, într-o anumită măsură. Ei bine, problema apare când adunăm kilograme fără număr, lucru care se răsfrânge inevitabil şi asupra sănătăţii. Şi chiar dacă nu o simţi pe moment, pe termen lung efectele îşi spun cuvântul. Oboseşti mai repede, gâfâi, să te mişti devine o corvoadă, colesterol şi trigliceride mărite în analize, tensiune peste limita admisă etc. Vin cu timpul…

Nu e întotdeauna despre cum arăţi, mai e şi despre cum te simţi în pielea ta

Cât despre mine, cele câteva kilograme în plus cu care jonglez eu (că nah, îmi place mâncarea, vă ziceam deja) sunt nesemnificative, nu îmi afectează sănătatea, ci doar starea de spirit când mă uit în oglindă. Aici lucrurile sunt subiective, foarte subiective chiar. Ceea ce nu înseamnă că nu am câteva kilograme în plus, vreo 5 să zic, raportat la constituţia şi înălţimea mea. Şi ceea ce nu înseamnă că e în regulă să nu mă dezic de zahăr şi de procesate dulci ZILNIC. Dulce, de fapt cam ce găseşti prin magazine, supermarketuri. Cât despre patiserii şi coptături, nici nu-i bine de povestit.

Şi cu nutrienţii cum rămâne?

Când eşti fan preparate de tipul bombe-calorice sau dulciuri bogate în calorii goale, prea puţin te mai intereseaza de nutrienţi. Sau de vitamine. Sau de raportul calorii consumate/arse. Plăcerea de a mânca devine atotsuficientă.

Dar, atunci când tinzi la un corp sănătos, te mai gândeşti şi la alternative. Îţi aduci aminte că vitaminele, mineralele, aminoacizii, proteinele, grăsimile sănătoase sunt esenţiale şi începi să reconsideri totul. Cu asta trebuie să înceapă orice mindset.

Din prima mea comandă de pe Vitamix.ro a rezultat un stoc de paste.

Am făcut deja un rezumat al comenzii de pe vitamix.ro. Paste speciale, fără amidon, din orice, numai NU din grâu. Rămâi siderat să vezi că se pot face paste din orice, inclusiv din in, seminţe de dovleac. Nu am să vă spun cât sunt ele de geniale, de perfecte, şi cum le devansează cu succes pe cele clasice. Nu pot să exagerez în aşa măsură, nu aş fi credibilă pentru gurmanzi. Pot doar să spun că, pregătite corespunzător, le confunzi instant cu făinoasele din grâu. Trebuie doar să vrei asta!

Eu le-am testat până acum pe cele din năut. Îţi poate plăcea năutul ca leguminoasă, dar e posibil să nu rezonezi cu pastele din năut.

De ce zic asta?

Pastele din năut sunt puţin altceva în comparaţie cu cele din grâu, porumb. Au o altfel de textură (e normal, nu există amidon) şi un gust specific. Rămân ferme şi nu se înmoaie tare la fierbere. Se fierb al-dente, fireşte. Pe mine m-au convins.

Fiţi atenţi la asta: aş vrea să mănânc nişte paste bolognese, dar stai, nu pot că sunt la dietă …, cum sună asta? Restrictiv, frustrant, nu-i aşa? Ei bine, alternativa există, aşa că îmi pot pregăti nişte spirale din făină de năut à la bolognese sau chiar carbonara, extrem de ofertante. Şi nu trebuie să renunţ nici la puţin parmezan.

Nu e cazul să ne cramponăm de idei preconcepute şi de un mental pe care l-am obişnuit să meargă doar într-o anumită direcţie. Şi încă ceva, nu poţi afirma că nu îţi place un lucru decât după ce l-ai încercat, gustat, experimentat.

Ştiai că pastele din năut sunt o sursă importantă de proteine şi fibre?

Şi puţin desert…ca de dietă, ca pentru doamne

Să zici că eşti la dietă şi ţie nu îţi este permis nici măcar să te mai uiţi la desert e o chestie. O chestie care te blochează şi te face să abandonezi totul. Ba mai mult, te împinge şi de-a ciuda să pofteşti la dulcegăriile cele mai porno calorice din lume. Nu cred în restricţiile de acest gen, pentru că ele nu funcţionează decât pe termen scurt. Orice demers de a câştiga un corp de vis eşuează. Şi îţi paralizează mintea, care va rămâne focusată numai pe lucruri „nepermise într-o dietă”. What a pity!

pancakes făină de cocos

Dietă – nu prea rezonez cu acest termen. Prin urmare, dacă ai poftă de o clătită sau două sau chiar trei, dă-i înainte. Din nou, alternative. Clătitele pancakes din făină de cocos, cu făină din in, ou, îndulcitor ştevia şi o cupă proteică pot satisface pofta de clătite, de dulce. Niciodată nu mi-au ieşit atât de bune ca acum. S-au copt şi la interior, au crescut, s-au făcut pufoase. Dovadă stau fotografiile deloc photoshop-ate.

Băuturi adjuvante…sănătoase

Adjuvante la procesul de slăbire, pentru o stare de bine, la asta mă refer. Cafeaua verde şi pulberea de orz verde pe care le consum cu rigurozitate de ceva timp încoace au multiple beneficii. Pentru digestie, pentru piele, pentru starea de vitalitate de care trebuie să dispunem zilnic.

pulbere de orz verde

Orzul verde are un conţinut nutritiv impresionant. Este încărcat cu minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, cupru, fosfor, iod, zinc), vitamine (A, B1, B2. B6, B12, C, E, K), toţi aminoacizii esenţiali, clorofilă, dar şi nenumărate enzime active. 23% din orzul verde reprezintă proteină digerabilă, lucru ideal pentru funcţionarea ideală a organismului. În fiecare dimineaţă adaug o linguriţă de orz verde în cca 70 ml de apă la temperatura camerei pe care o consum dintr-o înghiţitură. Nu e groaznic la gust, nu e nici miere, are gust de iarbă să zic. Cel mai important lucru este faptul că simt efecte nemaipomenite. Voi continua acest tratament pe o perioadă mai lungă.

cafea verde

Cafeaua verde este şi ea recunoscută pentru efectele curative asupra organismului. Conţine antioxidanţi care contribuie la detoxifierea şi funcţionarea optimă a ficatului. Conţine acid clorogenic care împiedică îngrăşarea şi depunerea grăsimilor prin accelerarea metabolismului şi diminuarea absorbţiei de glucoză în intestine. Uşurează tranzitul intestinal prin aceea că stimulează secreţia de salivă şi suc gastric din stomac. Şi acestea nu sunt toate beneficiile, chiar vă recomand să vă documentaţi intens pe internet cu privire la cafeaua verde. Nu e cafea clasică, deci nu are gustul seducător al unei cafele prăjite. Dar dacă îţi urmăreşti scopul, este perfect, cu gustul te obişnuieşti pe parcurs. Este o cafea care nu se fierbe, ci doar se amestecă una-două linguriţe în apă fierbinte. După câteva minute de infuzare, se strecoară (sau nu) şi se consumă.

Aştept întrebări şi nelămuriri, puncte pro sau contra pe subiect. Mi-ar plăcea să îmi spuneţi despre proiectele voastre de sănătate.

You might also like

Comments (26)

  • cristina0399 6 ani ago Reply

    Foarte util articol. Inca nu m-am gandit la un anumit proiect de sanatate, insa m-ai insipirat tu acum.

  • Este un articol savuros! Eu am încă acel metabolism de invidiat, dar nici nu mă arunc la mâncăruri foarte nesănătoase. Încă îmi place mâncarea tradițional românească şi chiar dacă unii o consideră nesănătoasă, eu fac tot posibilul să o gătesc cât mai „light”.

    Camelia 6 ani ago Reply

    You lucky, faci parte atunci din categoria femeilor care nu se plang non-stop ca s-au ingrasat. Si mie imi place mancarea traditionala, si inca cum… 😀 Cu masura doar.

  • illusion 6 ani ago Reply

    Interesant și util! Chiar eram în căutarea unor opțiuni mai sănătoase pentru dietă 🙂

    Camelia 6 ani ago Reply

    Sa fie inspiratie si vointa doar. Succes!

    illusion 6 ani ago

    Mulțumesc 🙂

  • mihaelanistor 6 ani ago Reply

    Am inceput o dieta fara zahar si faina alba, bazata pe indice glicemic, am combinat dieta pentru slabit cu stilul de viata sanatos. Acum pentru a da un boost corpului, am apelat la post intermitent si am rezultate foarte bune pentru ca am mare grija la alimentatie. Exista pe piata multe produse si ingrediente care ne ajuta sa avem un stil de viata sanatos, de ce sa nu profitam de ele?

    Camelia 6 ani ago Reply

    Si eu ma impac bine cu Intermittent Fasting, chiar foarte bine as zice. Ideea este ca si pentru asta trebuie grija la planul alimentar, deci… Cam ceea ce ar trebui sa inteleaga oricine doreste sa slabeasca si sa se simta bine.

  • Eu încerc să mănânc câte puțin din fiecare. Cei drept, acum că vine vara, am cam renunțat să mai mănânc așa multe dulciuri și fast food.
    Clătitele alea arată tare bine, mi-ai făcut o poftă, acum vreau și eu.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Eu nu mananc fast-food, in schimb dulciurile ma terorizeaza. Duc zilnic razboi cu ele, sunt pe cale sa le inving.

  • barbierucristina 6 ani ago Reply

    Din fericire, momentan ma incadrez la persoanele care mananca orice si cat vor si nu se depune. Mai incolo, om vedea. Cert e ca vreau sa incerc si eu altfel de paste decat cele din grau. Pe Vitamix chiar ai ce gasi, astept si eu o comanda generoasa!

    Camelia 6 ani ago Reply

    Eu tocmai am terminat punga din paste de naut. Nota 10*! Cred ca voi trece la cea din seminte de dovleac, mor de curiozitate.

  • Ana-Maria Gogu 6 ani ago Reply

    Eu sunt tare fericita ca nu se depune nimic, nu stiu cat o sa mai dureze, asa ca profit.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Cat de norocoasa sa fii 😀

  • lifestylebycata 6 ani ago Reply

    Momentan am noroc de un metabolism bun, dar sa vedem cat dureaza fericirea asta a mea. Arata demential clatitele tale. Mi-ai facut o poftaaa. 😀

    Camelia 6 ani ago Reply

    Nu stii ce cred eu despre voi, astea cu metabolism bun :-))

  • delasexladragoste 6 ani ago Reply

    Am incercat cafea verde, dar nu am ajuns la un consens cu ea. Iar ceea ce spui tu de schimbat schimbarea… cam sf ptr mine. Nu prea reusesc sa fac bucatareala ptr mine de regim si alta ptr copii mici si alta [tr sot gurmand de carnita de purcelus.
    P.S. sotul este nesimtit de slam si inalt.

    Camelia 6 ani ago Reply

    …si cu purcelus nu se poate slabi? 🙂 Cotlet la gratar si salata, de exemplu. Bine, nu e chiar printre cele mai sanatoase tipuri de carne, dar uneori merge.

    delasexladragoste 6 ani ago

    Poate numai daca se mananca linistit si nu pe fuga sa nute vada copiii

  • Sunshine Elena Selevestr 6 ani ago Reply

    Ador cafeaua verde si tin minte intr-un timp ma ajuta sa si slabesc. Orz verde pulbere nu am incercat inca.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Punct ochit, punct lovit. Acolo bat si eu cu aceasta cafea.

  • MariSiMici 6 ani ago Reply

    Mi s-a parut un articol foarte util, am gasit idei bune, mai ales ceacu cafea verde, dar nu numai.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Ma bucur ca spui asta. Cafeaua verde e sanatoasa, important este sa iti faca placere sa o consumi.

  • Ramona Gheorghe 6 ani ago Reply

    Este tot mai greu sa mananci sanatos si sa gasesti produse potrivite. Ma bucur sa vad ca la Vitamix au solutii rapide si sanatoase

    Camelia 6 ani ago Reply

    Da, gandesc la fel. Bine, este adevarat ca si tentatiile sunt la tot pasul. Autocontrol, bata-l vina.

  • Daniela 5 ani ago Reply

    Sunt foarte pro tot ce e natural, trucurile babesti sunt cu fff eficiente, batranii nostri stiau ce faceau! insa nu mereu am timpul si plantele necesare asa ca mai iau si suplimente naturale. Fac periodic cate o cura de ceva, in functie de anotimp sau ce imi cere organismul 🙂 Voi cum procedati?

Leave a Reply