Volumul de informaţii pentru care îmi dau toată silinţa să le asilimez de pe urma cursului de la Eurocor ia o amploare tot mai mare. Trebuie să admit că e vast domeniul şi impune studiu şi exerciţiu pentru a reţine nişte lucruri. Dar fac tot posibilul să-mi creez timp pentru acestea. Cu atât mai mult cu cât sfera IT mă pasionează şi petrec destul de mult timp în faţa PC-ului. Ba mai mult, adesea mă încumet să rezolv singură chestii ceva mai tehnice care ţin de blog. Atâta mă documentez şi testez până le dau de capăt.
Na bon! Dar să revenim scopul articolului de azi. Am ajuns la modulul 9 din cursul Design şi Programare Web. Am aflat nişte lucruri şi despre PHP. Floare la ureche, ce să mai…în 2 ceasuri ai învăţat şi despre mă-sa şi despre tată-su. Glumesc, prea uşor ar fi.
Vă prezint câteva aspecte esenţiale, de bază, despre limbajul PHP. Iar dacă veţi dori să aflaţi mai multe, fie vă apucaţi de un curs, fie vă documentaţi de pe net. Informaţia e imensă şi intensă.
Ce este PHP?
PHP este un limbaj de programare web (de scripting) destul de popular care a fost conceput pentru crearea de pagini dinamice.
Denumirea sa este un acronim şi vine de la Pre Hypertext Processor
PHP este un limbaj de tipul:
open-source (gratuit, orice utilizator poate acţiona liber asupra lui)
server-side (codul sursă rulează pe un server web care are instalat php, şi nu pe calculatorul utilizatorului)
Atunci când accesăm o pagina PHP, serverul citeşte codul php, îl interpretează, generând o pagină HTML dinamică. Pagină care este apoi trimisă browser-ului pentru a fi afişată.
Fişierele PHP sunt recunoscute după extensia .php.
Elemente esenţiale în alcătuirea codului PHP
- închiderea unui rând se face obligatoriu cu caracterul „;„
- numele funcțiilor nu sunt Case Sensitive (nu se face diferența între utilizarea literelor mari sau mici)
- numele variabilelor sunt Case Sensitive (se face diferența între utilizarea literelor mari sau mici)
- ghilimelele se folosesc pereche „…” sau ‘…’, folosirea lor „…’ sau ‘…” constituie o eroare
Seturi de etichete de închidere/deschidere în PHP:
[php]
<?php ?> //etichete recomandate
<script language="php"?> </script>
<? ?> //folosirea lor impun anumite setări pe server
[/php]
Exemplu simplu de script PHP:
[php]
<?php
echo "Acesta este un script PHP";
?>
[/php]
La executarea codului de mai sus, serverul va returna următorul răspuns: Acesta este un script PHP.
Funcţia echo este utilizată pentru afişarea informaţiilor din interior ghilimelelor. Dacă scriptul nu va fi scris corect, PHP va indica o eroare în acel loc.
În PHP există trei metode prin care se poate adăuga un comentariu, care bineînţeles că nu va fi afişat în browser. Rolul acestuia este de a adăuga informaţii esenţiale programatorului.
Tot ce urmează după caracterele # sau // va fi considerat comentariu.
Exemplu:
[php]
// Urmează un comentariu în PHP
# Urmează un comentariu în PHP
[/php]
Utilizare în cod:
[php]
echo "test"; // browser-ul va afișa test
echo "probă"; # browser-ul va afișa proba
[/php]
Un comentariu format din mai multe linii este încadrat de /* și */.
De exemplu:
[php]
/* Comentariul în PHP
scris pe două linii */
[/php]
PHP nu este un limbaj de sine-stătător fiind utilizat în parteneriat cu HTML. Una dintre funcţiile sale este de a prelua date din formularele HTML.
Ca să rulaţi PHP de pe calculatorul personal, vă puteţi servi de Notepad pentru a scrie astfel de fişiere. Însă, cel mai recomandat este să folosiţi un editor specializat.
Puteţi instala un webserver care suportă tehnologia PHP. Un pachet gratuit XAMPP care include serverul Apache, un server MySQL şi suport pentru limbajul PHP poate fi descărcat de pe apachefriends.org. Pentru a putea rula aplicaţiile fără probleme, trebuie să aveţi ca sistem de operare Windows 2000, XP sau Vista.
Până data viitoare, când vă aştept cu partea a 2-a PHP, vă doresc spor în toate şi la cât mai multe lucruri noi învăţate!
[…] Nu este vorba despre cele din cuptorul bunicii, ci despre cookie-uri informatice. Au şi ele legătură cu PHP, doar că ar trebui să fie considerate drept o tehnologie de sine […]