Cred că subiectul ”igienă intimă” n-ar putea fi introdus mai potrivit decât printr-o frază de genul: O zonă intimă corect îngrijită înseamnă o igienă zilnică și aplicarea unor gesturi potrivite pentru menținerea echilibrului florei vaginale.
Prin urmare, se ridică următoarele întrebări: Cum ne realizăm igiena intimă în mod corect? Ce produse de igienă intimă e indicat să folosim? Îți ofer câteva puncte de reper pentru a ști cum să ai grijă sănătatea acelei zone speciale de care poate vei ține cont.
Igiena zonei intime atrage după sine o senzație de confort, dar reprezintă și un gest esențial prin care ținem la distanță afecțiunile care pot apărea în această zonă (care sunt infecțiile intime, cel mai curent). Partea mai dificilă, miza mai exact, este aceea de a găsi un echilibru între excesul de extra-igienă și neglijență. Un fel de nici prea prea, nici foarte foarte. Oricare dintre extreme poate conduce în timp la neplăceri cauzate de dezechilibrul mult importantei flore a lui… Döderlein 🙂
Scurt reminder de anatomie
Zona genitală externă joacă un rol foarte important în protejarea organelor genitale interne. Mai exact, vulva funcționează precum o barieră pentru vagin și uter față de agresiunile fizice, chimice sau bacteriene. Pielea acestei zone are o sensibilitate crescută datorită numeroaselor terminații nervoase care se găsesc aici.
Prin urmare, este necesar ca femeile să acorde o importanță deosebită îngrijirii acestei zone folosind produse de îngrijire adaptate, care să mențină gradul de hidratare continuă, dar să ofere și protecție în fața factorilor externi.
Cuprins
De ce este important să ai o bună igienă intimă?
Deși acest BUN, în cazul de față, nu înseamnă să te speli de 5 ori pe zi. Și nici să îți schimbi tot de atâtea ori lenjeria intimă.
Pe lângă binevenita senzație de confort de care îți spuneam deja, igiena intimă joacă un rol major în prevenirea infecțiilor genitale, atunci când se respectă echilibrul florei vaginale.
Flora vaginală (sau flora lui Döderlein, cum mai este numită ea) se compune din lactobacili și bacterii care sunt prezente în mod natural în interiorul vaginului. Aceștia împiedică multiplicarea microbilor prin crearea unei bariere protectoare la nivelul mucoasei intime.
Când flora vaginală începe să se dezechilibreze (ca urmare a unei igiene deficitare, produse nepotrivite, menopauză etc.), numărul de lactobacili scade lăsând loc germenilor să se multiplice în interior. Astfel, apar iritații, infecții sau tot felul de neplăceri care își găsesc rezolvarea doar cu tratament specializat. Iată un motiv suficient de solid pentru ca subiectul igienă intimă să fie abordat cu fetițele cât mai devreme posibil.
Cum să îți faci toaleta intimă corect în fiecare zi
Întâi de toate, trebuie reținut faptul că nu este suficient să te speli doar cu apă pentru a menține o bună igienă intimă. Astfel se alterează filmul hidrolipidic al pielii, care duce la o evaporare a apei și, prin urmare, la deshidratarea vulvei.
NU săpun! (prea agresiv și cu efect de deshidratare în cele mai multe dintre cazuri)
NU gel de duș clasic! (cu atât mai mult pentru persoanele care se confruntă cu uscăciune vaginală și micoze recurente).
Spune NU și deodorantelor, care nu doar că pot provoca alergii, dar maschează și anumite mirosuri care pot fi simptomele unor patologii.
Cel mai sănătos și mai indicat este să folosești un gel de curățare intim, cu pH fiziologic, fără substanțe sintetice. Este soluția cea mai potrivită pentru a păstra confortul, prospețimea și hidratarea naturală a pielii în mod curent.
Curățarea…
… se face din față către spate (aceeași direcție ca și după ce ai folosit toaleta) pentru a evita propagarea bacteriilor din anus către vagin. Gestul efectuat atent duce și la limitarea apariției cistitelor.
În același timp, nu uita nici de vizita periodică la medicul ginecolog. Mai ales de la o anumită vârstă, aceasta ar trebui sa se realizeze anual (teste de prevenție) sau ori de câte ori simți că ceva este în neregulă la corpul tău.
Produsele de igienă intimă de la Biorga Femilyane

Recent cei de la Dermacare mi-au trimis un colet care m-a bucurat nespus, iar asta fiindcă este genul de produse pe care le folosesc regulat: pentru față, păr și…un gel pentru igienă intimă (vedeta de astăzi).
Am mai scris cu ceva timp în urmă despre Dermacare (dacă te interesează, poți vedea articolul ”Din grijă pentru pielea ta…„). Sunt producători și distribuitori de produse dermato-cosmetice, cosmetice, suplimente alimentare și dispozitive medicale, cu sediul și depozitul în București. Comenzile se fac preponderent online (dermacare.com.ro).
Gelul de igienă intimă Femilyane 5,5
Este un produs de igienă intimă, sub formă de gel, indicat pentru folosirea zilnică. pH-ul de 5.5 îl face extrem de potrivit pentru spălarea zonei intime externe cu menținerea echilibrului florei vaginale (datorită ingredientului Piroctonolamina care are și efect antifungic).
Are în compoziție ingrediente de origine vegetală și asigură o curățare blândă. În plus, mai conține:
- Acid hialuronic cu rol de hidratare, nutritiv și protector
- Glicina – Aloe Vera reduce senzația de disconfort și nivelul de uscăciune a mucoasei
- Glicerină
NU conține săpun sau parabeni ceea ce îl recomandă drept produs hipoalergenic cu toleranță deosebită la orice tip de piele.
Legat de acest pH… Pe lângă varianta de gel intim cu pH 5.5, în magazinul online mai există o variantă cu pH 8. Dacă primul este indicat pentru igiena zilnică, cel de-al doilea este conceput ca adjuvant în timpul tratamentelor antimicotice, întrucât limitează proliferarea bacteriană. Se folosește singur sau în asociere cu tratamentul timp de 7-10 zile. Se poate folosi inclusiv în perioadă de menopauză. Ulterior, se poate reveni la Biorga Femilyane Physio pH 5.5 cu utilizare zilnică.
Biorga Apaisac gel micelar demachiant

Recunosc că este pentru prima dată când mă întâlnesc cu un produs micelar demachiant cu textură de…gel. Senzația este nemaipomenită, mai ales dacă nu ai mai folosit astfel de produse.
Eficient în demachierea zonei feței, dar și a ochilor, pentru îndepărtarea inclusiv a machiajului waterproof.
NU conține parfum, parabeni sau fenoxietanol.
Biorga Ecophane Șampon pentru păr fragil

Potrivit pentru părul cu tendință de rupere și scalp sensibil. Este un candidat potrivit pentru persoanele care vor un produs din ingrediente naturale și au păr tern, deshidratat, care se electrizează ușor.
Conține:
Acid hialuronic – hidratează scalpul
Disodium cocoamphodiacetat – favorizează refacerea fibrei capilare, redă suplețea și strălucirea naturală a firului de păr și îl face ușor de coafat
Polyquaternium-10 – agent anti-static și filmogen
Este important să vă împrieteniți cu produse de îngrijire cât mai curate și față de care corpul vostru să manifeste o toleranță firească. Știu că sunt multe produse convenționale pe piață, industria abundă de mărci, ingrediente, culori, texturi. Însă, nu întotdeauna ceea ce strălucește este și aur. Alegeți în cunoștință de cauză, citiți ingredientele (nu doar de pe alimente, ci și de pe astfel de produse), testați și decideți ce vă face bine și ce nu.
Rămâneți sănătoși și fericiți!
No Comments