Alege să porţi o ie românească autentică

O piesă vestimentară de sorginte pur românească şi de o valoare nepreţuită continuă să confere şi astăzi un farmec aparte celei care alege să o poarte. Originea acestei „cămăşi cu altiţă”, cum mai este cunoscută ea, s-a pierdut undeva în negura timpului, astfel că nimeni nu poate spune cu exactitate de când datează.

Ia, căci despre ea este vorba, a trecut cu succes proba timpului. Este deja un fapt demonstrat! Ia a servit şi continuă să servească drept model de inspiraţie pentru marii designeri de modă.

Ia a fermecat şi continuă să farmece ochii străinilor de pe cele  mai îndepărtate meleaguri.

Versatilă, naturală, uşoară, creată cu dragoste şi meticulozitate, ia nu reprezintă altceva decât o reflectare a frumuseţii folclorului românesc. Iar nouă, româncelor, ne şade atât de bine într-o ie.

Dacă am să te întreb unde mai poţi găsi azi o ie ca cea de odinioară, autentică, realizată manual, în tihnă şi cu multă pasiune, probabil că nu ai şti ce să-mi spui. Sau poate ai lansa rapid o căutare pe Google după „ie romaneasca„. O altă variantă ar fi să-mi spui că ii, aşa ca cele de altădată, nici nu se mai fac.

Ia a fost de-a lungul timpului atât de reinventată şi de modificată, încât astăzi poţi găsi destul de uşor cămăşi, bluze care se limitează la a imita aspectul ei. Este vorba despre acele cămăşi gen ie, dar reinterpretate, stilizate dacă vrei. Adevărul este că majoritatea dintre ele rămân doar la acest stadiu: de imitaţie. În plus, şi preţul, uneori chiar accesibil, poate confirma  cu vârf şi îndesat acest fapt.

O IE ROMÂNEASCĂ AUTENTICĂ ARE CEVA…DOAR AL EI

Şi pentru că că eu cred cu adevărat că ia înseamnă mult mai mult decât o simplă bluză reinterpretată, mi se pare important de ştiut căror indicatori trebuie să acordăm importanţă atunci când avem în faţa ochilor o ie.

Cum ştim să alegem o ie autentică?

ie românească autentică de demult 🙂 Arhivă personală

IE ROMÂNEASCĂ AUTENTICĂ vs IE IMITAŢIE

Pentru a deosebi o ie autentică românească de una, cum s-ar zice, fake, uită-te pe dosul broderiei. Vei observa păşiturile făcute de mână, de la un model la altul, dar şi nodurile firelor.

Ia autentică spune o poveste prin fiecare joc de simboluri brodate manual cu atâta grijă. Indiferent de zona geografică pe care o reprezintă şi indiferent de materialul din care este confecţionată (bumbac, in, borangic, cânepă), ia care nu transmite prin aceste motive un mesaj, unul aproape ritualic, nu se poate numi o ie veritabilă.

În cazul unei ii autentice, tivul şi încreţiturile sunt făcute manual.  Orice ie trebuie să aibă altiţă, încreţ şi râuri de broderie. Zona pieptului este decorată cu aceleaşi râuri de broderie împodobite cu motive tradiţionale româneşti.

Nu în ultimul rând, preţul este şi el un indicator. Pentru că munca de migală depusă la confecţionarea unei ii este de ordinul zilelor (până la săptămâni întregi), un preţ derizoriu de puţin peste 100 lei nu este nici firesc, nici corect. Este, să-i zic aşa, mult prea mic ca să fie real. O ie autentică porneşte de la 200 de lei în sus putând ajunge şi până la 1000 de lei, în funcţie de complexitatea modelului.

Pentru că tradiţiile au rămas tot mai în urmă, iar spiritul comercial s-a impus tot mai mult, prea puţin mai poţi găsi azi ii care întrunesc criteriile enumerate mai sus. După cum ziceam, cămăşi croite după modelul iilor tradiţionale găseşti cam peste tot. Însă, din acelea autentice, mai rar. Anilu, un magazin online de ii, şi-a propus să fie o excepţie.

Pe Anilu poţi găsi o colecţie impresionantă de ii croite şi brodate manual de meşteri artizani inspiraţi.

 

DE CE SĂ ALEGI O IE  DE PE ANILU?

  1. În primul şi în primul rând, pentru autenticitate, că tot am invocat-o într-atât. Investind într-un asemenea produs vestimentar, investeşti implicit în valoare, în calitate şi în… tine. În timp, vei deveni tot mai mândră de alegerea făcută.
  2.  Apoi, pentru diversitate. Faptul că aici poţi găsi la un loc nenumărate modele de ii, croite pentru toate gusturile şi siluetele, dar şi rochii brodate manual, pardesie din lână 100% cu broderie tradiţională, costumaşe de botez sau ii pictate manual de artişti plastici este fascinant.
  3. Pentru că primeşti garanţia calităţii. Produsele vestimentare Anilu sunt confecţionate din pânză topită de bumbac fiind brodate manual de către artişti populari. Creaţie 100% handmade, faţă de care Anilu garantează. Dacă, totuşi, produsul achiziţionat nu te satisface, îl poţi returna în 14 zile pentru a primi banii înapoi.
  4. Pentru că poţi personaliza produsul la cerere, fără cost suplimentar.  Dacă doreşti o anume croială a iei astfel încât să îţi avantajeze silueta sau un model deosebit de broderie, acestea se pot realiza fără nicio problemă.
  5. Pentru că există livrare internaţională. Francezii o cunosc drept „la blouse roumaine” şi sunt împătimiţi după iile noastre. O ie autentică nu poate fi decât un cadou inspirat trimis cuiva de peste hotare, fie el român sau străin. Acest mod versatil de livrare nu reprezintă decât un alt atu.

În general, preţul unei ii marca Anilu porneşte de la 190 de lei. Partea interesantă este că, frecvent, poţi găsi zeci de  modele la preţuri promoţionale. Când ai curiozitatea, aruncă şi tu un ochi pe aici.

rochie ie

Pe final, te-aş întreba dacă ţi-a făcut plăcere articolul meu…

Şi te-aş mai întreba dacă tu ai în gaderobă o ie românească autentică.  Dacă nu, îţi doresc să te alegi cu una. Nu doar că, purtând-o, te vei distinge prin feminitate şi fineţe indiferent de context, dar te vei simţi atât de confortabil şi de natural(ă). Doar se ştie ce mândreţe de femei suntem noi, româncele ;-)!

You might also like

Comments (2)

  • cristina dragomir 7 ani ago Reply

    remarcasem si eu iile deosebite de pe site, dar nu stiam daca sunt autentice sau nu. De fapt, nici nu aveam idee cum le pot identifica pe cele autentice pana azi. Ma bucur ca de acum le voi recunoaste.

  • MissGrey 7 ani ago Reply

    Foarte frumoase aceste ii, sunt cusute manula cu adevarat?

Leave a Reply