Hidratarea şi importanţa unei ape alcaline pentru organism

apa alcalina Calipso

Cu toții cunoaștem că este important ca organismul nostru să fie hidratat. Și nu de puține ori am auzit că noi suntem apă în proporție de 65-70% și că suntem ceea ce bem. Așadar, povestea nu este una nouă. Cu toate acestea, câți dintre noi suntem pe deplin conștienți de rolul pe care îl are apa în organismul nostru? Câți avem idee despre ce înseamnă o hidratare corespunzătoare?

Hidratarea şi sezonul rece 

Ce înseamnă o hidratare corespunzătoare pentru organism?

Întrebarea vine în contextul în care, ajunși în perioada anotimpului rece, avem tendința să considerăm că necesarul de apă al organismului este mai scăzut decât vara. Raționamentul nostru se bazează pe faptul că doar razele soarelui văratic ne pot stoarce corpul de apă și minerale, prin transpirație. Pe cale de consecință, vara este singura perioada din an în care suntem ceva mai preocupaţi ca sticla de apă să nu lipsească de lângă noi. Astfel, cădem în capcana de a uita că, de fapt, organismul nostru este acelaşi pe toată perioada anului.



Organismul nostru este proiectat genetic cu un metabolism bazal constant, în cadrul căruia absolut toate reacțiile chimice care îi asigură buna funcționare, se desfășoară în mediu apos.

Un aspect interesant în acest sens ni-l relevă rezultatele unui studiu mai recent al Université Paris Diderot, care descoperă că energia pe care mitocondriile celulelor o furnizează întregului organism, pentru menținerea funcțiilor vitale active, se realizează cu o degajare de căldură extrem de mare (50°C) raportată la temperatura obișnuită a corpului (37°C), ceea ce evident duce la o deshidratare inerentă.

Chiar dacă în această perioadă mediul exterior nu ne provoacă deshidratare prin temperaturi ridicate, fiecare experimentează pe propria piele uscăciunea cu care ne biciuiește frigul lunilor de iarnă. Și, poate, uneori nu simțim, dar chiar în confortul căminului din care privim fulgii zburând prin aer, căldura din șemineu sau de la centrală ne face să pierdem apă. Iar de acest efect nu ne scutesc nici băile fierbinți, care devin un obicei în sezonul geros.

pH-ul. Alcalin sau acid?

Dacă am ajuns să înțelegem de ce este important să ne hidratăm, întrebarea pe care este firesc să ne-o punem în continuare este: „ce apă trebuie să bem?”.

La prima vedere, pare o întrebare banală. De bună seamă că vom alege o apă potabilă, cât mai curată și mai sigură. Însă, adevăratul răspuns ni-l oferă din nou propriul organism.

Așa cum probabil s-a mai auzit, funcționarea organismului nostru depinde mult de nivelul său de aciditate sau alcalinitate, noțiuni care sunt reflectate conceptual în scala pH sau potențialul de hidrogen. Se vorbește, așadar, despre un pH acid, care ia valori sub 7, respectiv pH alcalin sau bazic cu valori peste 7.

Neavând intenţia de a intra prea mult în noțiuni de chimie, este bine de știut faptul că sângele unui om sănătos are un pH ușor alcalin, între 7,40 – 7,45. Există numeroase studii care arată faptul că o menținere a pH-ului sângelui la un nivel puternic acid conduce la formarea de radicalii liberi, care destabilizează întreg sistemul imunitar. Printre efectele negative asociate se numără:

  • absorbția deficitară a vitaminelor și mineralelor în corp;
  • reducerea capacității bacteriilor benefice din intestinul subțire de a ajuta la realizarea unei digestii corecte.

Mai mult chiar, celebrul doctor Robert Young afirmă în cartea sa „Miracolul pH. Dieta Young”, că „excesul de aciditate din organism este cauza tuturor bolilor degenerative”.

Problema pericolului acidității organismului nu este una recentă. Dovadă cea mai grăitoare vine chiar din perioada interbelică, mai exact în anul 1931, când medicul și biochimistul german dr.Otto Heinrich Warburg a primit premiul Nobel, datorită faptul că în urma studiilor sale a identificat aciditatea ca prinicpală cauză a bolii canceroase. Astfel, în teza sa, „Cauza primară şi prevenirea cancerului”, acesta afirmă:

„Lipsa de oxigen şi aciditatea sunt două feţe ale aceleiaşi monezi: dacă o aveţi pe una, o aveţi şi pe cealaltă. Substanţele acide resping oxigenul; în schimb, substanţele alcaline atrag oxigenul. Privarea unei celule de 35% din oxigenul său timp de 48 ore o poatetransforma în celulă canceroasă.”

Este de înțeles astfel că apa alcalină ajută la tamponarea acidității provocate defactorii externi care induc aciditate (alimentație acidă, stresul, zahărul etc.).

Apa Calipso – o apă alcalină cu pH 8,2

Prin excelență, apa alcalină Calipso, provenind dintr-un izvor natural, din Codrii Vlăsiei, este o sursă de alcalinitate care oferă organismului vigoare și numeroase beneficii. Este o apă oligominerală, cu un conținut echilibrat de minerale care îi oferă un nivel de bazicitate de 8,2.

Am putea să vă spunem că apa Calipso izvorăște din inima unor munți care adăpostesc palatul de cleștar al vreunei prințese din povești. Dar adevărul este că din apa Calipso se revarsă, prin conținutul ei puternic alcalin, un real izvor de sănătate menit să ne asigure zilnic echilibrul acido-bazic al oganismului nostru, care se luptă într-atât de acerb cu pericolele acide care îl pândesc pe la colț, mai ceva ca zmeii din poveste.

Așa că, de fiecare dată când bei din apa Calipso, fie ea plată sau carbo, amintește-ți cât de bine și cât de important este să știi ce bei.

You might also like

Comments (3)

  • Dream big little girl 6 ani ago Reply

    Nu stiu de ce, dar mereu am ocolit sa cumpar Calipso. Ma bucur ca am citit articolul tau. Nu o voi mai evita, din contra!

  • Cristina 6 ani ago Reply

    Eu nu prea am analizat apa pe care o beau pana anul trecut, cand o doamna pe care o stii si tu de de FB a fost diagnisticata cu o forma de cancer. Ea a ales atunci sa adopte un tratament naturist care, printre altele, avea in meniu apa alcalina. De atunci am inceput sa inteleg mai multe lucruri si sa fiu mai atenta cand imi aleg apa de baut.

  • andreea 6 ani ago Reply

    Superr

Leave a Reply