Transformarea unor simple materiale în produse vestimentare pe care o persoană să le poarte cu drag nu este ușoară. De aceea, croitoria, o meserie frumoasă ce datează încă din antichitate, presupune atât utilizarea unor echipamente și accesorii performante, cât și îndemânare.
Dacă aceasta din urmă există deja, atenția trebuie să se îndrepte către lucrurile necesare obținerii rezultatelor scontate. În acest sens, nu doar achiziționarea unei mașini de cusut de calitate este importantă, ci și găsirea accesoriilor profesionale care să ușureze munca. Printre acestea se numără foarfeca de croitorie, mosoare, degetare, ațe, cuttere, rigle etc.
Cum să alegi o foarfecă profesională de croitorie
Foarfeca de croitorie nu este deloc un accesoriu lipsit de importanță. Calitatea acestuia influențează mult întreg procesul în sine. Decupajele au nevoie de foarte multă precizie, iar tăierea trebuie să se efectueze ușor.
Astfel, în alegerea unei foarfece de croitorie de calitate trebuie să se țină cont de următoarele:
- Materialul din care este fabricată– majoritatea foarfecelor profesionale sunt fabricate din oțel inoxidabil, material ce garantează o durabilitate mare și permite ca lama să fie ascuțită atunci când este nevoie.
- Mâna cu care va fi manevrată – este important de ales o foarfecă special concepută pentru mâna croitorului, care să nu incomodeze. Deși majoritatea foarfecelor sunt destinate dreptacilor, există și modele special concepute pentru stângaci.
- Tipul de foarfecă – este important deoarece asigură reușita lucrării și diferă în funcție de materialul care urmează a fi prelucrat. Există foarfece de croitorie de mici dimensiuni, special create pentru broderii, foarfece mai mari pentru țesăturile groase, foarfece cu zimți pentru materiale speciale, cum ar fi pânza uleiată etc.
Cum se întreține o foarfecă de croitorie?
În îngrijirea unei foarfeci de croitorie trebuie să se țină cont de următoarele:
- Periodic, mecanismul activ trebuie uns cu o picătură de ulei special.
- Și lamele au nevoie de întreținere. Astfel, din când în când se recomandă ștergerea acestora cu ajutorul unei cârpe obișnuite.
- Nu se recomandă tăierea hârtiei, aceasta tocind cel mai repede o foarfecă de croitorie. De asemenea, nu este potrivit să se taie nici alte obiecte nepotrivite, cum ar fi bolduri, fermoare etc.
- Este de evitat scăparea pe jos sau trântirea, o foarfecă fiind o unire între două lame ce se realizează cu ajutorul unui șurub, acesta putând săse desfacă și să creeze neplăceri.
Care este prețul unei foarfece de croitorie și de unde poate fi achiziționată?
Prețul unei foarfece de croitorie este destul de mic, fiind situat de regulă între 20 și 150 de lei. O influență aparte asupra costului o are materialul din care sunt confecționate mânerele. Foarfecele cu mânere din silicon asigură mai mult confort în manevrare și au un preț mai ridicat. În schimb, modelele cu mânere din plastic sunt mai ieftine.
În ceea ce privește locul din care se pot achiziționa foarfece de croitorie ieftine, se poate opta şi pentru magazinele de specialitate din mediul online. Pe lângă prețurile mult mai mici, oferă și alte accesorii necesare. De asemenea, magazinele fizice cu articole de mercerie sunt o variantă potrivită.
Un astfel de magazin este Cusut&Brodat, partea Bro Rom – cel mai vechi furnizor al mașinilor de cusut Brother din România. Oferta include o gamă variată de produse necesare prestării frumoasei meserii de croitor. Aici se pot găsi de la mașini de cusut de înaltă calitate şi foarfece profesionale până la mese de călcat și generatoare de abur.
Citeşte şi alte articole din categoria Diverse
Acest articol este un Guest-Post
Nu-mi aduce aminte, te rog, cum am facut eu franjuri o bucata de material pe care incercam sa o transform in fata de perna pentru un pui de perna. Nu aveam foarfeca buna si am zis ca pot si fara. Fugea materialul in toate partile. Nu ai foarfeca de croitorie, mai bine stai potolit!