Orice contabil care își iubește meseria trebuie să aibă pasiunea cifrelor în sânge. Este una din condițiile sine qua non fără de care nu se poate face contabilitate de calitate. Nu este suficient însă. Pe lângă aptitudini, mai este nevoie de niște calități. Absolut orice firmă sau PFA are nevoie de o persoană care să țină conturile. Adică de un contabil care să se adapteze trăsăturilor afacerii în cauză. Un contabil care să vorbească aceeași limbă cu cel care l-a angajat, clientul său. Contabilul este un pion esențial în cadrul oricărei companii.
Cuprins
Calități indispensabile ale unui contabil profesionist
Așadar, care sunt calitățile pe care trebuie să le întrunească contabilul acela bun pe care îl căutăm la un moment-dat? Ce trebuie să urmărim pentru a ne asigura că ne vom încredința datele unei persoane atât competente, cât și de încredere? Open-minded, transparent, punctual, parolist? Acestea și încă câteva.
Îți prezint câteva puncte orientative, de ordin tehnic și moral, care te vor ghida în misiunea găsirii unui contabil bun.
Să aibă în spate o pregătire profesională neîndoielnică
Este de la sine înțeles că fără carte nu prea poți să iei cifrele în serios. Cel mult, să te joci cu ele. Din fericire, factorul pregătire profesională este unul din aspectele ușor de măsurat. Actele de studii și atestatele în ansamblul lor, alături de diplome ale cursurilor de formare profesională sunt cele mai revelatoare. Toate acestea îi dau dreptul de a ține evidențe contabile și de a exercita meseria de contabil.
În plus, alături de un CV actualizat se poate creiona un tablou suficient de concludent privind întreaga experiență profesională.
Bun comunicator
Contabilul nu este doar un om care lucrează izolat, prins într-un amalgam de cifre, și care abia se vede din spatele unui computer. Domeniul contabilității implică reale aptitudini de comunicare transparentă. Implică a avea o atitudine proactivă și o disponibilitate de comunicare. Un contabil bun trebuie să știe că e necesar să colaboreze cu membrii echipei, ba să intre în contact chiar și cu partenerii externi ai firmei. Aptitudinile de bun ascultător și analist nu se exclud în acest caz. Trebuie să își dea interesul de a înțelege așteptările clienților și, astfel, de a le oferi cele mai bune soluții strategice.
Bun manager „spiritual”
Managerul e manager, contabilul e contabil, nu-i așa? Ei bine, atunci ce mai înseamnă și asta? Aceasta înseamnă că un contabil din liga superioară va fi capabil să elaboreze proiecte care să aibă predestinat un deznodământ fericit. Acest lucru presupune o serioasă analiză, gestionarea bugetelor și a termenelor, coordonarea echipei de lucru, respectarea deadline-urilor.
Priceput în tehnologia informației
Au trecut vremurile în care balanța și evidențele contabile se întocmeau de mână și necesitau o grămadă de maculatură. Un contabil, indiferent de generația din care face parte, va ști cum să lucreze la un computer și va folosi softurile specializate în consecință. La ora actuală, datele de natură contabile sunt organizate în sisteme informatice. Dezvoltarea tehnicii informatice a adus un mare plus și domeniul contabilității.
Creativ și cu putere de reacție
Un contabil știe cum să se adapteze celor mai diverse situații. Se pricepe să imagineze scenarii și să ofere soluții ipotetice, utile, pentru fiecare dintre ele. Clienții au nevoie de soluții personalizate, nevoile lor fiind diferite. Afacerile lor sunt diferite și datele problemei de asemenea. Aici intervine cu variante un contabil calm, care nu se va lăsa în niciun caz copleșit de situații aparent fără ieșire. Iar pentru a face asta, trebuie să existe acolo o doză de spontaneitate și inventivitate. Un contabil priceput are câte puțin din fiecare.
Compatibil cu…
…personalitatea și felul tău de vedea lucrurile. Compatibil cu direcția business-ul tău și cu un anumit ritm de lucru. Este esențial de la bun început să nu existe discrepanțe mari în opinii. Poți avea de a face cu o persoană care să întrunească niște calități profesionale excepționale, dar cu a cărui personalitate să nu rezonezi. Fie că spune nu, când tu spui da, fie că aveți caractere diametral opuse. Aceasta poate constitui o sursă de stres și chiar genera conflicte. Pentru a avea o colaborare armonioasă împreună, ar fi ideal să nu iasă prea des scântei. Așa, de dragul unui timp consumat eficient și a ecomiei de resurse.
Recomandări? Valorifică-le!
Oare cât de importante sunt și recomandările când nu știi încotro să o apuci? Dacă e să luăm drept exemplu Bucureștiul, ei bine, cu siguranță oferta este una pe măsură. Poți să ai cunoscuți cu afaceri în sectoare de activitate similare sau adiacente. E posibil ca ei să fi colaborat cu anumiți contabili sau firme de contabilitate. Și atunci cât de confortabil poate fi să primești în cunoștință de cauză o de recomandare de firma contabilitate Bucuresti. Ceva testat alături de care sunt șanse mari să mergi la sigur.
Oricum am gândi-o, nici meseria de contabil nu este una ușoară. După cum nici găsirea unui contabil profesionist.
Cu ce alte calități consideri că trebuie să fie înzestrat un contabil bun?
Categoric nu este o meserie usoara cea de contabil 🙂
Cel mai important e să îi placă ceea ce face, pregătirea. Important e să fie pe aceiași lungime de undă cu tine, cel care îl angajezi
Cred ca ai bifat cam tot ceea ce trebuie sa faca un contabil serios si profesionist.
Este a doua oară când schimb contabilul, primul nu prea avea habar sau cel puțin nu și-a dat interesul să-mi explice in detaliu cum sta cu taxele la stat.
Cred ca este foarte important sa fie expert contabil și sa aibă neaparat un birou unde sa își desfășoare activitatea.
E rar un contabil bun si serios. Am avut doi contabili la mica mea firmuliță, acum niște ani. Prima, a delapidat – bineinteles, fara sa stiu ca ii dadeam banii pt o treaba, de exemplu sa duca hartiile la ITM si sa plateasca taxele, iar ea ii baga in buzunar si zicea ca totul e in ordine. Am descoperit-o cand o prietena m-a invatat ce acte trebuia sa-mi aduca de la ITM inapoi, contabila mea. Eu nu stiam din astea…. Nici al doilea n-a fost mai breaz, dar macar nu a furat… era doar neglijent uneori. Dar nu am avut de suferit din cauza lui.
Foarte bine ai punctat. Eu aud adesea „colegii de breaslă” fiind nemultumiti de contabilii lor. Din fericire am ales un contabil care chiar corespunde recomandarilor tale si sunt extrem de multumita! Felicitari pentru articol!
Partea asta cu cifrele nu mi-a plăcut absolut niciodată, dar îmi place să cheltui banii și să le impun bugete și termene altora. Se pune?!
Glumesc ? chiar nu mă pricep la cifre.
Ai punctat exact totul! Eu zic ca peste toate acestea fiecare mai merge si pe ceea ce primesti ca recomandari directe . Eu am noroc ca am unul acasa 🙂
Comunicarea cu clientul cred ca este una dintre cele mai importante calitati dar si profesionalismul ca sa stie intradevar ce face si sa nu te bage in incurcaturi.
Foarte bine structurat totul cu multe informatii pe care nu le stiam
La ultimul meu joc faceam contabilitate primara. Eu venita din domeniul Stiintelor comunicarii si Pedagogie. Dar am invatat si ma batea gandul sa imi iau calificare.
Ulterior am inteles ca un contabil poate sa distruga o firma sau sa ii usureze activitatea. Pentru mine un contabil trebuie sa fie comunicativ si sociabil.
O meserie foarte grea! Cred ca ar trebui sa fie înarmat și cu multa răbdare!
Trebuie sa aiba multa rabdare si sa poata sa explice totul in termeni cat mai simpli.