Editoare HTML şi template-uri web. Modul 5 de la Eurocor

editoare HTML

Vă salut, dragii mei!

În ultima perioadă am primit modulele 5 şi 6 din cursul de Web Design de la Eurocor, astfel că era timpul să vin cu nişte articole la zi.

În cel de astăzi, mi-am propus să vă povestesc despre informaţiile pe care le-am descoperit în modulul 5.

Introducere Modul 5

Punctele de interes mi s-au părut a fi cele legate de editoare HTML, de template-uri şi, desigur, subiectul privind utilitarul Adobe Dreamweaver. Cam pe astea se axează acest modul.

Dar ce este un EDITOR HTML?

Iată, între ghilimele, definiţia plastică extrasă ca atare din suportul de curs:

Un editor HTML este un mediu de dezvoltare cu decoruri şi modalităţi prin care putem da naştere website-ului nostru. Asemenea unei scene de teatru, un editor HTML dispune de decoruri, de actori, de lumini, de cortină şi de foarte mulţi lucrători, în spate: maşinişti, regizori.

Astfel, un editor HTML devine un instrument cu ajutorul căruia se poate dezvolta un website. Într-un program de acest gen designul unui website este transpus din format imagine în format HTML.

Unul dintre cele  mai populare editoare HTML rămâne Adobe Dreamweaver, de care multă lume, mai ales avizată, a auzit. În engleză, Adobe Dreamweaver (web development application) este o aplicaţie de dezvoltare web destul de complexă. Pe lângă standardul HTML, suportă şi tehnologiile CSS, JavaScript, ASP, ColdFusion sau PHP.

Folosind aplicaţia Adobe Dreamweaver se pot crea de la simple pagini HTML, până la un website, în adevăratul sens al cuvântului (luat de la zero sau nu chiar). Să creezi un website de la zero presupune nu doar multă muncă şi atenţie sporită, dar şi cunoştinţe avansate în diverse tehnologii (apropo, activitatea aceasta costă pe măsură). Deci, pentru a realiza un site dinamic, nu e suficient să cunoşti doar banale noţiuni de HTML, ci trebuie să te pricepi şi la css, sql/mysql, JavaScript. Iar în condiţiile astea, care este cea mai simplă şi extrem de uzuală şi de la îndemână metodă de a avea un website atractiv şi original?

Varianta cea mai simplă este să descarci de pe site-urile de profil template-ul care se potriveşte cu nişa website-ului tău. Fie îl descarci la liber (adică free), fie îl achiziţionezi (asta ca să fii împăcat că e al tău şi că e realizat într-un anume fel).

Şi ce sunt TEMPLATE-urile, cum se definesc ele?

Template-urile sunt nişte „modele”, nişte website-uri gata făcute (atât ca design, cât şi ca programare), disponibile gratuit sau contracost. Putem compara template-urile web cu acele modele de fişiere din pachetul Microsoft Word. Avem acolo modele pentru scrisori, contracte, plicuri, cărţi de vizită, memo-uri.

Pornind de la un template web, putem da naştere unui adevărat website care poate fi animat cu un conţinut util şi de calitate.

Două exemple de portaluri cu template-uri web sunt: templatemonster.com şi freetemplatesonline.com. Cel dintâi oferă template-uri contracost, fiind destul de cunoscut în domeniu, iar cel de-al doilea template-uri gratuite. Preţurile pornesc de la 50 de dolari şi pot ajunge până unde te ţine buzunarul şi ambiţia.

Acuma, dacă e să vorbim cu adevărul pe faţă, mulţi deţinători de bloguri şi-au îndreptat atenţia înspre template-urile gratuite. De ce să nu o faci, dacă ai găsit unul care-ţi place şi pe care nici nu trebuie să dai bani. Cam asta e ideea şi mentalitatea, de ce să nu admitem.

Aşa că, dacă decizi să descarci un template gratuit, îl poţi edita ulterior pe ici-colo. Ceea ce înseamnă că îi conferi o notă personală, aducând mici modificări la formatul original. Aici intervine aplicaţia amintită mai sus, Adobe Dreamweaver sau orice alt editor pe care alegi să îl foloseşti.

Aşa că, după ce ai ales tema dorită, ai accesat „Download The Template”, vei primi pe e-mail un link de download care îţi va permite să descarci pe calculator fişierul arhivă. Deschizi arhiva unde găseşti un document HTML cu termenii de utilizare (în ce măsură este permis să utilizezi tema şi să aduci modificări acesteia) şi cu întreg conţinutul website-ului: Fonts (fonturi utilizate), HTML (fişierele HTML) şi PSD (fişierele grafice, de design).

Alternative la Adobe Dreamweaver?

Ar fi mai multe alternative, mai mult sau mai puţin complexe şi user-friendly. Însă, cei de la Eurocor le recomandă în acest modul 5 pe următoarele gratuite:

1st Page 2006

Este un utilitar GRATUIT folosit de profesionişti care se apropie ca şi funcţii de Adobe Dreamweaver. Am aflat că poate fi utilizat cu succes chiar şi de către începători.

NoteTab

Este marcă Fookes Software, fiind disponibile mai multe versiuni ale acestui program. Versiunile PRO (pentru profesionişti) sunt contra-cost.

Versiunea NoteTab Light, ceva mai simplistă, este gratuită, doar că nu oferă toate funcţionalităţile, precum Adobe Dreamweaver. Programul poate fi descărcat de pe www.fookes.com.

 

Cam atât pentru moment. Până la cursul 6, vă las cu bine.

Continuăm în comentarii, aşa că dacă aveţi întrebări sau nelămuriri, le aştept cu interes.

Spor în tot ce întreprindeţi!

You might also like

Comments (2)

Leave a Reply