Flash, JavaScript şi Dynamic HTML sunt câteva tehnologii cu ajutorul cărora putem crea website-uri dinamice (sau interactive). Informaţiile din modulul 8 al cursului de Design şi Programare Web s-au concentrat mai mult pe tehnologia Flash (ce se poate crea cu ajutorul ei în cadrul unui website).
Tehnologia FLASH – metodă de realizare a website-urilor dinamice
Un website static diferă de unul dinamic prin conceptul tehnic. Dacă într-un website static (HTML) conţinutul se află împreună cu design-ul paginii (într-unul sau câteva fişiere), în cazul unui website dinamic conţinutul este inclus într-o bază de date. Astfel că, la fiecare afişare, interfaţa website-ului dinamic va genera un conţinut dinamic.
Exemple: website-uri de jocuri flash; YouTube şi Google Video – filmuleţe animate de tipul fişier flash (.swf)
Printre avantajele acestui tip de tehnologie se numără:
- dimensiuni mici ale elementelor grafice vectoriale;
- ştie să afişeze imaginile pentru diverse hardware şi sisteme de operare, fiind independent de platforma pe care rulează;
- animaţiile sunt uşor de realizat şi nu necesită cunoştinţe de XML şi XHTML.
Dezavantaje:
- nu este o tehnologie convenţională similară altor tehnologii web;
- elementele dintr-o pagină Flash sunt diferite de o pagină HTML (selectarea textului, scroll bar, click dreapta).
Editoare FLASH – Adobe Flash
Partea interesantă şi destul de controversată abia acum urmează. În urmă cu 22 de ani, atunci când Flash a văzut zorii zilei, s-a produs ca un fel de revelaţie: revelaţia conţinutului animat, interactiv. A fost un fenomen. Câţi nu am pierdut vremea cu fel şi fel de joculeţe executabile interactive? Youtube nu ar fi fost posibil fără acest Flash. Ce-i drept, a fost perfect. Perfect pentru vremea lui, fiindcă a început să îi cam treacă.
Probabil că unii dintre voi sunteţi la curent cu faptul că de la 1 septembrie 2015 Google Chrome şi Mozilla Firefox au început să blocheze conţinutul flash. Ad-uri, bannere şi video-uri create în Adobe Flash se afişează încă zilnic pe Internet. Însă acum filmuleţele respective nu mai pornesc automat (auto-play), astfel că utilizatorul este obligat să le permită accesul pentru ca ele să poată rula.
De ce este blocat conţinutul Flash?
Încă din ultimii ani, Flash a început să fie tot mai ingrat şi să pierdă teren. Mai întâi, din cauza faptului că acesta consumă foarte multe resurse ale procesorului, lucru care îngreunează utilizarea PC-ului.
Apoi, şi cel mai scandalos motiv, este aspectul legat de securitate. Se pare că Flash ar fi precum o gaură de intrare de malware, un soi de invitaţie către hackeri de a-şi face de cap fără a se chinui prea tare.
Tehnologia a început să se clatine şi mai tare odată cu succesul device-urilor mobile. Slaba performanţă a animaţiilor de tip Flash de pe tabletă, smartphone, a încurajat dezvoltarea de aplicaţii cu tehnologia HTML5.
Cu toate acestea, Flash este în continuare inclus în setările Chrome. Doar că, atunci când vă întâlniţi cu orice fel de aplicaţie animată, veţi fi întrebat dacă permiteţi rularea acesteia. Simbolul care vă apare este binecunoscuta piesă de puzzle. Depinde doar de voi dacă permiteţi sau nu accesul aplicaţiilor cu potenţial malware.
Inclusiv dacă doriţi să instalaţi aplicaţia Adobe Flash Player, de la ei de pe site, este necesar să vă daţi acordul:
În cazul în care doriţi să treceţi de acest filtru şi să permiteţi oricărei animaţii să ruleze automat, o puteţi face din setările Chrome. Tot de aici, puteţi bloca o serie de site-uri cu conţinut Flash suspect (eventual dacă aveţi copii care apasă peste tot unde clipoceşte) sau, din contră, să autorizaţi accesul automat site-urilor de încredere.
Iată cum ajungeţi în setările din browserul Chrome pentru a bloca/debloca conţinutul Flash
Dreapta sus, click pe simbolul cu 3 puncte:
Settings
Scroll şi click pe Advanced
Secţiunea Privacy and Security – > Content Settings
Când se prefigurează sfârşitul lui Flash?
Mult nu mai are. Se aşteaptă ca din 2020 să nu mai beneficieze de nicio actualizare sau remediere de bug-uri. Ceea ce înseamnă că se va impune o nouă alternativă. Să fie HTML5? Foarte probabil. Cert este faptul că, spun cei mai în temă, folosirea tehnologiei HTML5 nu este la fel de prietenoasă şi de intuitivă ca şi Flash-ul. Rămâne de văzut.
Vă las pe final cu un website Flash simpatic, aparţinând unei companii de publicitate din Minneapolis, SUA. Super original, aveţi aici 759.375 posibilităţi de a… Dar mai bine vedeţi cu ochii voştri AICI.
În cazul în care v-a plăcut şi v-a fost folositoare informaţia din acest articol, vă aştept şi la modulul următor.
Nu uitaţi să împărtăşiţi articolul şi prietenilor voştri!
Pe mine recunosc va m-ai pierdut printre datele tehnice. Pana la urma eu zic ca e de bine daca scapam de Flash asta, ca mie mereu imi zice browserul ca nu stiu ce extensie flash a crapat si site-ul nu s-a putut incarca.
Nu-s chiar uşor de înţeles lucrurile din IT, mai ales dacă nu ai baza. Recunosc că şi pe mine mă cam încâlcesc unele.