Din secretele albinuţelor, partea a 2-a: mierea care i-a uimit pe japonezi

miere de salcâm apidava

Este incredibilă viaţa albinuţelor: mi-o spun în gând de fiecare dată când îmi iau linguriţa de miere şi sănătate . Produsele apicole şi beneficiile asociate acestora, rezultat al muncii albinelor, sunt multiple. Miere de n sortimente, lăptişor de matcă, polen, propolis, păstură, o bogăţie de produse şi texturi şi nuanţe de arome. Le recunoaştem, oare, adevărata valoare?

Dintre toate produsele apicole însă, mierea de albine rămâne ceva de excepţie. Dacă m-aţi întreba care este cea mai bună miere de albine, aş zice că nu există aşa ceva. Iată şi de ce zic asta. Că vorbim de mierea de salcâm sau de tei, de cea polifloră sau de mană, mierea este incontestabil un super-aliment, unul plin de antioxidanţi, minerale, vitamine, enzime. Efectele terapeutice ale mierii sunt recunoscute peste tot în lumea întreagă

Sorturi de miere românească 

După provenienţa nectarului, mierea se împarte în:

  • miere de flori (florală), din nectarul şi polenul cules de albine din florile plantelor melifere;
  • miere de mană (extraflorală), din alte părţi ale plantei, în afară de flori.

După speciile de plante melifere, mierea se împarte în:

  • miere monofloră, din nectarul florilor unei singure specii (salcâm, tei, mentă, floarea-soarelui, zmeură, rapiţă);
  • miere polifloră, din amestecul nectarului florilor a mai multe specii de plante.

Mierea de salcâm eco de la Apidava. Unul dintre cele mai apreciate sorturi de miere la noi şi în…Japonia

Că în România se face miere bună s-a aflat inclusiv peste hotare. Mierea de salcâm este una dintre ele. O iubim şi noi, o iubesc şi străinii. Japonezii, de pildă.

Doamna Alina Mates, director de marketing Apidava, spune că japonezii sunt de-a dreptul încântaţi de aroma subtilă şi delicată a mierii de salcâm pe care o consumă deja de ani de zile. Nu mai este un secret faptul că şi la noi mierea de salcâm este printre cele mai iubite şi apreciate.

Caracteristicile mierii de salcâm

Din nectarul florilor de salcâm, albinuţele generează o miere cu gust dulce, floral, dar deloc strident. 

Culoarea mierii de salcâm poate varia de la incolor până la galben-deschis, spre chihlimbar. Culoarea depinde de cât de vechi au fost fagurii din care s-a extras mierea.

Aroma este una specifică, fină. Un mix de arome de salcâm şi ceară, cea din urmă estompându-se în timp. 

Despre cristalizarea mierii de salcâm, se ştie că o miere autentică de acest tip nu va cristaliza niciodată în proporţie de 100%.  Procesul de cristalizare, parţială, începe după aproximativ 18-24 de luni de la extragerea din faguri.

Ştiaţi că mierea de salcâm conţine mai multă fructoză (peste 40%), decât glucoză (dar 34%). Poate fi consumată, în cantităţi reduse, şi de către diabetici, dat fiind conţinutul redus de sucroză.

Indicaţii terapeutice ale mierii de salcâm

Printre indicaţiile terapeutice ale mierii de salcâm, se regăsesc următoarele:

  • anti-inflamator în sistemul respirator (în răceli, sinuzite, rinite, pneumonie, tuberculoză);
  • afecţiuni digestive (ulcer, gastrită), în reducerea acidităţii gastrice;
  • afecţiuni de ficat şi inimă, îmbunătăţind funcţia de detoxifiere;
  • adjuvant în convalescenţă, după operaţii, naşteri;
  • tonic excelent pentru copii
  • sedativ şi adjuvant în caz de insomnii
  • sursă bogată de minerale, calciu, benefică persoanelor cu anemie;
  • extern, excelentă în tratamente cosmetice sau în caz de răni, arsuri

Mierea polifloră eco de la Apidava. O miere cu gust bogat

Avem cea mai bogată floră şi vegetaţie sălbatică din Europa. Nu o spun eu, au spus-o japonezii în urma experienţei lor cu mierea noastră, neaoş românească: mierea polifloră.

Pot spune că am crescut cu mierea, mierea polifloră în dulap. Nu doar că din aceasta consumam cel mai des prin copilărie, dar nici nu aveam idee că mierea poate să aibă diverse nuanţe de gust, în funcţie de tipul ei.

Cu gust puternic, intens, robust, mierea polifloră este una dintre cele mai cunoscute pe meleagurile româneşti. Japonezii, mari amatori de miere românească, au rămas de-a dreptul surprinşi de acest gust, parcă prea puternic, neobişnuit de bogat, al mierii polifloră. Atât de tare i-a surprins aroma, încât i-a făcut să suspecteze, pe undeva, prezenţa unor ingrediente adaos…extra-naturale. Prea puternică…prea tare pentru a fi complet naturală, nu ? Potenţialul florei româneşti este excepţional şi, iată, nu o spunem noi, o spun alţii de această dată.

Caracteristicile mierii poliflore

Noi, românii, suntem, poate, mai familiarizaţi decât oricine cu gustul mierii poliflore: un gust bogat, puternic. Textura, culoarea şi gustul acesteia sunt inconfundabile. Am recunoaşte-o cu ochii închişi.

Mierea polifloră este un aliment şi medicament dulce în acelaşi timp.

O miere polifloră este mult mai plină în minerale, vitamine, principii active, decât una monofloră. Este practic un aliment complet care îi furnizează omului toţi nutrienţii necesari.

Are în compoziţie zaharuri simple, fructoză, glucoză, vitamine din complexul B, vitamina C, enzime şi minerale.

Legat de cristalizare, trebuie ştiut faptul că mierea polifloră autentică, fără zahăr adăugat sau alte substanţe, va cristaliza. 

La fel ca orice altă miere, poate fi folosită cu succes, în detrimentul zahărului, pentru îndulcirea cafelei şi a ceaiului.

Indicaţii terapeutice ale mierii poliflore

  • stimulează pofta de mâncare, fiind cu atât mai mult indicată copiilor, vârstnicilor;
  • o linguriţă de miere dimineaţa alături de un pahar de apă facilitează digestia şi tranzitul;
  • susţine funcţiile ficatului;
  • înlătura anemia, deoarece stimulează creşterea globulelor roşii din sânge şi nivelul hemoglobinei;
  • remediu natural împotriva oboselii fizice, psihice şi a surmenajului.

De ce MIEREA ECOLOGICĂ? De ce APIDAVA?

Apidava are o gamă specială de miere, mierea ecologică. Mai exact, ce înseamnă acest lucru?

Înseamnă că mierea deţine o certificare BIO care a fost acordată de către un organism de certificare în acest sens, în conformitate cu anumite standarde.

Pe eticheta ataşată borcanelor de miere gama bio apare înscrisă următoarea informaţie care atestă faptul că avem de a face cu o miere de provenienţă ORGANICĂ:

Mierea certificată BIO este extrasă de la stupi plasaţi doar în zone fără poluare, fiind prelevate mostre din apă, sol şi plante, pe o rază de 5-8 km. Este interzisă tratarea albinelor cu orice fel de antibiotice. 

Această miere este 100% pură, fără nici un fel de reziduuri de antibiotice. 

Pe final, atât doar: sănătate, că-i mai dulce decât toate!  Iar eu imi dau seama de acest lucru de fiecare dată când îmi iau linguriţa aceea dulce, cu gust vădit de sănătate…

You might also like

Comments (2)

  • Cristina Dragomir 5 ani ago Reply

    Bravo lor, japonezilor, ca stiu sa aleaga ce e bun. De aia s-au indragostit de mierea noastra ecologica. Noi ne vaitam ca e scumpa si preferam sa dam 2-3 mai putin pe miere importata de pe te-miri-unde. Asa e romanul!

  • […] Nu am niciun motiv de a nu mă bucura de 50 de momente perfecte de pură fericire. Dulci, sănătoase, tonice, relaxante. Mierea face parte din colecţia de secrete ale albinuţelor despre care v-am vorbit şi cu altă ocazie, aici […]

Leave a Reply