Dezinfectanţi medicali. Cum limităm răspândirea de bacterii în spitale

Infecţiile nosocomiale: se pot ele preveni prin folosirea de dezinfectanti medicali?

Se vorbeşte atât de frecvent, într-un manieră puţin spus deprimantă despre binecunoscutele infecţii nosocomiale. Altfel spus, a devenit deja un subiect în sine, trist de actual, faptul că pacienţii spitalizaţi  sunt tot mai expuşi acestei ameninţări iminente, chiar letale. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în România, chiar dacă aici situaţia expusă este gravă spre foarte gravă. În ultimii 10 ani au fost identificate peste 30 de epidemii de Hepatita B şi C în centre de dializă şi centre de îngrijiri medicale din Statele Unite. De unde rezultă faptul că aceste infecţii nu se contactează exclusiv în spitale.

dezinfectanti medicali

Infecţiile intraspitaliceşti sunt cauzate de microorganisme: bacterii, virusuri şi fungi. Printre cei mai comuni germeni care duc la apariţia acestor infecţii se numără: Clostridium Difficil, Stafilococul Auriu, Enterobacteria, Enterococul.

În toată această ecuaţie sunt implicaţi:

pacientul si patologia preexistentă (pacientul vine de acasă cu germenii, iar infecţia se activează în spital);

medicul din spital cu tot ce ţine şi depinde de el (igiena mâinilor, sterilizare/dezinfectare instrumentar cu dezinfectanţi medicali profesionali);

personalul de îngrijire (colportarea germenilor prin diverse manevre medicale).

Se recomandă insistent:

 1. menţinerea unei igiene riguroase a mâinilor; prin contactul direct sau indirect (de la obiecte contaminate) cu mâinile se transmit o serie de agenţi infecţioşi;
 2. dezinfectarea tuturor suprafeteţelor;

 3. dezinfectarea şi sterilizarea minuţioasă a instrumentarului medical

Dat fiind că microbii capătă o anume rezistenţă în timp este atât o cauză a administrării nesăbuite de antibiotice, cât şi una care ţine de concentraţiile scăzute de agenţi dezinfectanţi din produse. Prin urmare, industria de dezinfectanţi medicali se dezvoltă şi ea, iar în permanenţă apar produse care să facă faţă asaltului tot mai rezistent de bacterii.

Dezinfectare mâini

Dezinfectarea chirurgicală a mâinilor cu un produs dezinfectant pentru maini, pe bază de alcooli, se va face întotdeauna DUPĂ spălarea cu apă şi săpun a mâinilor.

dezinfectanti medicali

Dezinfectarea mâinilor este primul mod de profiaxie, cea mai simplă şi mai de bun-simţ procedură. Un dezinfectant medical eficient nu trebuie să fie doar un simplu gel antibacterian, dar şi un produs antiseptic. Un astfel de gel nu va înlocui, însă, dezinfecţia igienică (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor), care rămâne primul gest elementar de igienă.

Dezinfectare suprafeţe

Deloc de minimizat nici importanţa dezinfectării suprafeţelor. Dezinfecţia chimică, folosind substanţe biocide, este un procedeu care elimină în proporţie de 99,99% agenţii microbieni cauzatori de infecţii. Suprafeţele de lucru, obiectele de inventar şi, în general,orice obiect cu care bonavii pot intra în contact direct sau indirect, trebuie supuse dezinfecţiei.

Se va folosi un dezinfectant pentru suprafete cu acţiune antibacteriană (contra bacterii, fungi virusuri) care lasă o peliculă ce menţine activitatea antibacteriană. Pentru o dezinfectare rapidă a suprafeţelor care necesită decontaminarea urgentă, există şi şerveţelele umede cu efect maxim, având o acţiune biocidă şi utilizabile pe un spectru larg.

Dezinfectare instrumentar

Una dintre părţile sensibile în locurile în care sunt trataţi pacienţii ţine de sterilizarea şi dezinfectarea corespunzătoare a instrumentarului, adică a tuturor ustensilelor şi obiectelor utilizate în procesul medical.

Dezinfecţia sau sterilizarea propriu-zisă trebuie să fie precedată de o curăţare riguroasă care constă în eliminarea materiilor organice şi anorganice.

dezinfectanti medicali

Pentru eficientizarea operaţiunii şi un plus de economie de timp, există acum pe piaţă soluţii de dezinfectant instrumentar 2 în 1 utile pentru curăţare şi dezinfectare simultană.

Subiectul dezinfectanţi medicali este şi va rămâne unul de actualitate indiferent de evoluţia vremii. Asta dacă nu vor apărea într-o bună zi sisteme automate inteligente care vor dezinfecta instant orice. Cum viaţa pacienţilor este în mâna tuturor celor implicaţi în activitatea medicală, lipsa unei igiene adecvate nu va fi niciodată o scuză. Cel puţin, nu atâta timp cât există o asemenea paletă de produse dezinfectante eficiente, rapide şi uşor de procurat.

Aşadar, răspuns încă valabil la prima întrebare este DA. Infecţiile intraspitaliceşti pot fi prevenite, mai întâi prin conştientizarea faptului că reprezintă un factor de risc cât se poate de serios pentru bolnavi, chiar mai grav decât boala în sine în multe cazuri. Iar apoi prin folosirea corectă şi cu seriozitate, fără excepţii, a unei întregi game de dezinfectanţi medicali profesionali, avizaţi.

 

You might also like

Comments (14)

 • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

  oare cate dintre spitalele si unitatile sanitare de stat folosesc dezinfectanti cu adevarat buni? Eu am avut-o pe bunica internata 2 saptamani pe o sectie a bolnavilor de inima, deci nu era deloc bine pentru ei sa le duci microbi de afara, si nu am gasit decat de 2 ori dezinfectat in recipientul dedicat de la capatul culoarului.

 • denisasilaghi 6 ani ago Reply

  Foarte interesant si util articolul tau! E importanta dezinfectia!

 • behindthelines 6 ani ago Reply

  Interesant, nu stiam multe din lucrurile scrise de tine aici. Intr-adevar, si eu am inceput sa fiu mai atenta si sa ma spal pe maini de cate ori am ocazia

 • Luca Raluca 6 ani ago Reply

  Cea mai importanta este dezinfectarea! Eu acasa folosesc mereu Dettol si Igienol.

 • mihaelanistor 6 ani ago Reply

  Din păcate, aceasta este o mare problema in spitalele de stat din Romania, eu am fost operata într-un spital privat care m-a surprins la capitolul curățenie.

 • Oana Alexandru 6 ani ago Reply

  Ooff daca s-ar respecta circuitele si protocoalele, nu ne-am confrunta cu asa ceva.

 • Ana-Maria Gogu 6 ani ago Reply

  Cand am stat in spital prima si sper ultima data cu cea mica, a venit o asistenta care a varsat continutul sticlei pe cate scria dezinfectant si a umplut-o cu apa de la robinet!
  De atunci nu mai am incredere …

 • Simona Tinca 6 ani ago Reply

  Foarte interesant si important ceea ce ai spus. Mai trebuie decat aplicat.

 • Catalina 6 ani ago Reply

  Si eu am inceput sa am mult mai multa grija in ceea ce priveste dezinfectarea mainilor. Port mereu un gel dezinfectant in poseta si imi spal mainile cat mai des posibil.

 • Aliceee traveler 6 ani ago Reply

  Bunica mea a luat acum 5 ani un virus din spital de care a scăpat după 1 an si era cat pe ce sa moara din cauza lui. A fost o experienta horror sincer. Nu doresc nimanui sa treacă printr-o asemenea experiența.

 • Ramona Gheorghe 6 ani ago Reply

  Mmmm da … este o intreaga discutie referitor la acest aspect. Daca au dezinfectant si ei dilueaza produsul ca sa-l foloseasca cat mai mult timp, degeaba-l au. Imi doresc ca acei bani directionati catre sanatate sa se duca fix pe probleme de genul si sanatatea noastra sa fie pusa la dapost cand ne internam in spitale si sa nu plecam cu alte boli

 • bookslovers12 6 ani ago Reply

  Mi-a plăcut acest articol. Consider că această temă ar trebui abordată mai des si luată în calcul de cat mai multi, nu doar de personalul spitalului.

 • Tema aceasta îmi da multe bătăi de cap. Am multe întrebări la care încă nu am găsit răspuns. Pentru mine, spitalele din România sunt o bomba cu ceas gata sa explodeze.

 • Foarte util articolul tău. Cunosc mai multe persoane care au luat diverși viruși din spitale, inclusiv tata socru. Din păcate sunt produse, dar nu sunt reguli prea stricte și nici cine sa le verifice ca sa prevină infecțiile spitalicești.

Leave a Reply