Despre rutina de igienă corporală a copilului meu în timpul și după criza covid

igiena pentru copii

Copiii sunt diferiți. Se dezvoltă într-un ritm diferit, au reacții diferite și percep lumea într-un mod uimitor. Din acest motiv, nu va fi niciodată oportun să comparăm doi copii între ei. Nici la nivel de dezvoltare cognitivă sau creativă, nici în relația lor cu ceilalți și nici chiar cu…mâncarea. Tiparul nu este același.

Subiectul îngrijire și igienă corporală este unul de maximă actualitate. Mai ales în perioada aceasta, veți spune și pe bună dreptate. Da, mai ales în contextul pandemiei care ne-a cam acaparat mintea și viața, și de care sper că am început să ne detașăm ușor.

Reguli de igienă personală în timpul și dupa criza covid

Nu pot să spun că în aceste 3 luni am făcut modificări covârșitoare în ceea ce privește igiena noastră corpoală. Însă, trebuie să recunosc că am fost mult mai atentă la igiena lui Flaviu și a noastră, în general. Ne-am spălat pe mâini ceva mai des și muuult mai temeinic, asta da. Gelul dezinfectant il foloseam și anterior, însă pe timp de covid devenise un fel de totem absolut necesar la care apelam în acele puține ocazii când ieșeam din casă.

În rest, aspectele băiță și igienă orală au continuat să aibă același rol esențial ca dinainte de pandemie. Frecvența a fost cam aceeași. Nu am făcut baie chiar zilnic și nici nu am exagerat cu dezinfecția fiecărui cm pătrat din casă. Am avut grijă să fim curați, să ne schimbăm des hainele de corp și să ne comportăm cât mai firesc din punctul acesta de vedere (în izolare socială, firește).

Astăzi vreau să îți prezint cam ce tipuri de produse folosesc la momentul actual pentru a asigura igiena corporală a unui copil de aproape 5 ani. Nu este vorba despre a face reclamă unei mărci, ci despre genul de produse pe care eu am ales să le folosesc pentru cel mic. Nu sunt fidelă unei mărci anume, îmi place să testez, însă o fac în deplină cunoștință de cauză. Iar toți anii aceștia am testat diverse produse de igienă pentru copii. Unele ne-au plăcut și vom reveni la ele, altele mai puțin.

Gel de duș

În general, orice produs de îngrijire a pielii se alege în funcție de nevoile și gradul de toleranță a pielii. De exemplu, o afecțiune precum dermatita atopică va impune folosirea unui produs special anume. Apoi, faptul că nu toți copiii tolerează același produs este un factor care trebuie luat în calcul de fiecare dată. Unii au o piele extrem de sensibilă, alții se irită ușor, iar pielea lor răspunde pozitiv doar la anumite produse.

Din fericire, mă bucur de șansa de a avea un copil cu o piele care până acum a tolerat bine orice produs pe care l-a ales mami. Nu spun că lucrurile nu pot să se schimbe, dar e minunat că am avut un bebeluș pentru care nu s-a impus o îngrijire specială.

Așadar, în lipsa unei probleme specifice, gelul de duș îl aleg în funcție de ingrediente, brand, preferințe personale. Am folosit și Dove și ne-a plăcut. Acum folosim gelul de duș Nivea Baby care parcă ne place și mai mult. Când Flaviu era bebeluș preferam gelurile de spălare 2 în 1, corp și păr, că era mai ușor. Acum mă orientez după cele specifice: piele cu piele, păr cu păr.

Acesta de la Nivea nu conține alcool, parabeni și coloranți și este potrivit și pentru pielea sensibilă, predispusă la iritații. Face o spumă pufoasă și imprimă pielii parfumul specific Nivea original, discret, de proaspăt și curat. Îl avem de ceva timp și da, e spornic. Te plictisești de el până ajungi capătul flaconului. Varianta: 500 ml.

Șampon

Musai să fie șampon tears-free (să nu usture ochii). Am analizat între Weleda și Klorane. Ambele sunau promițător. Fiindcă decizia a fost atât de dificilă am dat cu banul și s-a nimerit Klorane ;)). Data viitoare vedem ce și cum și cu Weleda, care și el promite lucruri frumoase.

Klorane m-a surprins într-un mod plăcut. Este un șampon destinat bebelușilor și copiilor mai măricei cu scalpul sensibil, dar nu numai. Am vrut să îl încerc pentru că am vrut să testez și altceva decât ce știam până în acel moment. Nu vă puteți imagina ce spumă delicată face cu doar o picătură de produs. Mirosul de floare de mușețel persistă în părul celui mic câteva zile la rând. Are o acțiune atât de blândă cam cum e pielea unui copilaș.

Pasta de dinți

Pâna ca Flaviu să își dezvolte abilitatea de a nu înghiți pasta de dinți, am mers pe varianta de pastă de dinți fără fluor. Nu mai rețin pentru cât timp, dar cert este că a fost o ceva. Știu că o luam de fiecare dată de la farmacie. Nu voi uita niciodată cum a început: cu periuța silicon de tip degetar și un strop de pastă de dinți. Până să ni se dezvolte întreg setul de dințișori, iar asta s-a întâmplat târziu, tot așa am funcționat. Mai târziu am continuat cu periuța de dinți clasică, cu perii moi, dar am vrut să experimentăm și cu o periuță de dinți electrică. Aceasta din urmă nu a supraviețuit din mânuțele unui todler de 2 ani și ceva. Acum că înțelege ceva mai mult, vom încerca din nou cu una electrică. Am văzut ceva modele drăguțe pentru copii, cu eroi din desenele animate.

Cât privește pasta de dinți, am încercat până acum doar două cu fluor, cele din imagine. Aquafresh a fost mai mult pe placul piticului decât Lacalut. De ce? Gustul mentolat prea pronunțat în cazul celei de-a doua. Cu siguranță, e chestie de vârstă și de toleranță, lucruri care se reglează din mers.

Cu toate că rutina de spălare pe dinți nu e tocmai preferata copiilor, trebuie insistat. Atât prin lămuriri adaptate nivelului lor de înțelegere, cât și prin puterea propriului exemplu. Este aproape vital să ai grijă de dinții tăi, ca să ai o dantură sănătoasă (a ta) pentru cât mai mult timp.

Șervețele umede

Le folosim constant, sunt practice și utile. Încă de când s-a născut cel mic, când le aveam mereu in geantă în caz de orice. Nu mă bazez însă pe ele la nivel de curățare a mâinilor, fiindcă apa și săpunul sunt nr. 1, decât în cazuri extreme.

Am folosit multe mărci dar nu pot spune că am ajuns să delimităm niște favorite. Cu cât au mai puțin parfum (ideal deloc), cu atât sunt mai ok din punctul meu de vedere.

Concluzie? Indiferent ce și câte produse de îngrijire și igienă folosiți pentru copiii voștri, folosiți! Formați-le acea rutină care va deveni rutina școlarului de mâine, aceeași a adultului de poimâine.

Voi aveți ceva produse preferate pentru igiena copiilor? Aștept recomandările voastre în comentarii.

You might also like

No Comments

Leave a Reply