Pentru a obţine un credit, mai întâi trebuie să dovedeşti că nu ai nevoie de el

credit de nevoi personale

A spus-o Murphy într-una din legile lui celebre. Iar la cât de des mă „întâlnesc” cu Murphy în activităţile cotidiene, nu prea i-aş pune la îndoială raţionamentul. Până acum nu s-a înşelat; nici cu felia de pâine unsă care, dacă e scăpată, va ateriza întotdeauna pe partea care nu trebuie. Nici cu cealaltă când orice chestie rătăcită pe care o cauţi ca nebunul vei găsi în ultimul loc care ţi-ar fi trecut prin cap. Şi mai sunt o grămadă valabile.

Sunt convinsă că nu sunt puţini aceia care au avut de a face cu băncile pentru obţinerea vreunui împrumut (credit de nevoie personale, imobiliar, ipotecare). Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte dintre bancher şi client privelte sursele de rambursare a unui eventual credit. De fapt, cam asta e ce contează. Se fac calcule, se adună tot ce se poate aduna, se alege tipul dobânzii şi perioada dorită, iar apoi se trage linie. Chiar dacă doritori ar fi mulţi, în final eligibili sunt puţini. Dacă venitul nu se încadrează în grile, te poţi gândi la o altă variantă de a obţine banii necesari. Băncile au devenit extrem de sceptice şi de restrictive în acordarea de credite. De ce? Pentru a nu rămâne sărace, ce credeaţi?

Credit de nevoi personale. Dar pentru ce fel de nevoie?

Stevan van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi-a expus propria interpretare legată de legea creditului lansată de Murphy. Acesta a pornit de la noţiunea de nevoie, nevoie reală. Într-un contrast evident cu nevoia de a epata, de a arăta lumii că unii sunt mai bogaţi decât alţii.

Groningen vine şi dă un exemplu relevant:”Şi cum e cu nevoia unora de a apela la un credit de nevoi personale pentru a-şi cumpăra un bolid de lux?” De unde se poate deduce că, deşi aceşti indivizi ar dispune de suficiente garanţii, riscul de a nu fi în stare să ramburseze împrumutul este destul de mare. Şi în acest caz, garanţiile nu sunt suficiente? Acelaşi de mai sus ne spune că doar garanţiile nu conving un bancher în a acorda credite, acestea având rolul de a atenua sau a evita pierderile băncii în caz de nerambursare.

Partea esenţială, bine de reţinut, este că, pentru a genera beneficii pe termen mediu şi lung, orice credit trebuie utilizat eficient. Demarând o afacere, de exemplu, ai şanse ca pe pe un termen mai lung să obţii câştiguri. Câştiguri din care să îţi poţi achita şi ratele.

Investiţiile aduse în locuinţă se bazează şi ele pe nevoi reale; nevoia reală de a trăi decent şi de a avea un anume confort.

Un credit în caz de probleme medicale nu va fi pus niciodată pe seama unei decizii nechibzuite.

Întrebarea cu care trebuie să se pornească este:

„Am cu adevărat nevoie de aceşti bani?”

De bani are nevoie oricine şi oricând, inclusiv cei care nu se pot plânge de lipsa acestora.

Cam atât despre nevoi. Trageţi singuri concluziile…

Iar când băncile închid uşile…

(jucaţi la loto, sunaţi un prieten sunt doar glume, bineînţeles)

Dacă şansele ca băncile să vă refuze pe motiv că nu corespundeţi cu veniturile, o alternativă actuală o reprezintă instituţiile financiar NEbancare. Condiţiile sunt cu mult sub cele impuse de bănci. Merită încercat.

Optaţi între diferitele tipuri de credite puse la dispoziţie, faceţi o simulare cu ajutorul calculatorului de pe site (suma împrumutată şi intervalul de timp pentru rambursare) şi veţi obţine un rezultat orientativ: aceea ar fi rata dumneavoastră lunară. Dacă vi se pare prea mare, mai adăugaţi la perioadă şi suma va mai scădea puţin.

Ideal ar fi să nu aveţi nevoie de credit, de sume colosale. Dar ştiţi cum e cu idealul în viaţă…Aşadar, baftă în a obţine creditul dorit, potrivit nevoilor voastre, şi, în acelaşi timp, atenţie la cine oferiţi credit, la rândul vostru.

You might also like

Comments (4)

  • Dincolo de nori 6 ani ago Reply

    Afirmația că de cele mai multe ori nu avem neapărată nevoie de un credit este reală și o susțin. 🙂
    În principiu, românii (dar nu numai ei) suferă de o acută lipsă de educație financiară. 🙁

    Style 6 ani ago Reply

    Din pacate, da…suferim de LEF si de curaj prostesc cand NU este cazul.

  • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

    Ce tare e titlul! Mi-e ciuda ca nu m-am gandit prima la el. Cred ca am mai discutat despre credite si stii deja ca nu sunt adepta indatorarii pentru tampenii de genul cel mai nou model de iPhone. As face un credit doar pentru lucruri serioase si de care am nevoie cu adevarat.

    Style 6 ani ago Reply

    Ce ti-e si cu inspiratia asta! Cred si eu ca-ti place. Ca si eu am simtit o atractie instant 🙂 Sincer, ne-a luat-o Murphy inainte amandoura.

Leave a Reply