Despre independenţă financiară şi oameni fericiţi

independenta financiara

independenta financiara
cum sa faci bani

It’s All About The Money. Este greu să explici unui copil ce sunt banii şi de ce sunt ei atât de importanţi. Care este puterea banilor. Din coconul lor bine securizat, copiii preiau, inconştient, obiceiurile părinţilor. Indiferent de ce fel de părinte eşti, întotdeauna îţi vei dori ce este mai bun pentru copilul tău, devenit adult deja. Îţi vei dori pentru el un trai prosper, o slujbă împlinitoare şi bani suficienţi pentru orice necesitate. Vei dori, aproape clişeic, să reuşească mai mult decât ai reuşit tu în viaţă.

…şi totuşi, cât costă 1 kilogram de Fericire?

De mici învăţăm, instinctual, că trebuie să trăim. Iar pentru a trăi, învăţăm că e nevoie de aer şi … de bani. Chiar dacă boemii şi artiştii ar fi mânaţi acum de impulsul de a ne contrazice. Niciun profesor din Scoala de Bani nu îţi va spune că fericirea e suficientă pentru a trăi la modul cel mai serios şi concret posibil. Însă, va încerca să te convingă, cu argumente, că fericirea este determinată întrucâtva şi de noţiunea de BANI şi de gestionarea corectă a acestora.

Disciplina financiară ca o telecomandă

Dacă ar exista o telecomandă inteligentă pentru ghidarea banilor, wow, ar fi perfect! O telecomandă specială, cu butoane aferente tipurilor de cheltuieli pe care le are o persoană într-o lună care să refuze să răspundă comenzii atunci când ai vrea să iniţializezi o cheltuială nepermisă. O cheltuială care nu se justifică!

Pasi pentru a deveni independent financiar

Îmi trec prin minte cel puţin 2 metode pentru a accede la o independenţă financiară. O metodă mai nerealistă şi una realizabilă:

Metoda întâi: Câştigă pot-ul cel mare la Loto, ideal pot-ul acela gigant reportat de peste 5 ediţii. Bagă-i la bancă şi trăieşte fabulos numai din dobânda aferentă acelor bani! Cât te costă? Mai nimic. Preţul unei variante simple este de 5 lei şi ai şi noroc inclus. Easy peasy.

Metoda a doua: dezvoltă-ţi inteligenţa financiară şi gestionează-ţi corect bugetul personal!

  1. Întocmeşte-ţi o listă de câştiguri şi cheltuieli. Împarte cheltuielile în două: Cheltuieli fixe (întreţinere, utilităţi, cheltuieli periodice) şi cheltuieli variabile (alimente, transport, personale)
  2. Trage linie şi dă un răspuns următoarelor: cât cheltuieşti lunar? spre ce se duc banii? pe ce ai dori să se ducă, de fapt, banii? ce te opreşte să redirecţionezi banii în zona dorită? Analizează, cugetă!
  3. Pune la salteluţă. Pare imposibil să faci asta când câştigurile tale sunt super limitate. Dar încearcă să pui zilnic deoparte fie şi doar 10 lei. Gândeşte-te că i-ai pierdut (sau te-a tras în piept casiera). Vei fi surprins să descoperi la final de lună ce economie ai făcut şi ce bine îţi prinde.
  4. Nu cumpăra compulsiv şi impulsiv! Valabil în orice (mâncare, băutură, haine). Dă banii strict pe ce şi pe cât ai nevoie! Chiar nu este cazul să arunci mâncarea la coş! Şi nici să îţi iei Adidas original dacă nu îţi permiţi.
  5. Nu te întinde mai mult decât îţi e plapuma! Poate ai nevoie de nişte bani împrumut, vrei să îţi renovezi casa sau să mergi în vacanţă. Înainte de a contracta un împrumut, răspunde-ţi următoarelor întrebări menite să te ajute: „Cât de NECESAR îmi este un credit? (pe o scară de la 1 la 10, unde 1 = neimportant, 10 = vital). Am o sursă de venit STABILĂ? Care e suma totală a câştigurilor mele dintr-o lună (fixe şi ocazionale)? Ce sumă lunară aş fi dispus să redirecţionez către o eventuală rată?
  6. Nu te recompensa pentru banii economisiţi cheltuindu-i pe chestii inutile, pe mofturi. Nu ai făcut nimic! Acesta poate fi momentul de a-ţi schimba vechiul aspirator care nu mai face faţă sau de a plăti un avans pentru o binemeritată vacanţă la vară.
  7. Nu trebuie să te întâlneşti cu prietenii în oraş la fiecare sfârşit de săptămână. Poţi face asta şi de acasă. Găteşti acasă şi iese mai ieftin. Şi categoric mai bun. Într-un weekend la ei, în celălalt la voi.
  8. Nu gândi negativist! Gândeşte-te că poate vina nu este întotdeauna a banilor puţin, ci e din cauză că nu îi administrezi tu inteligent. Vezi de unde poţi „ciupi” pentru a nu rămâne pe minus!
  9. Mergi mai des la piaţă şi mai rar la supermarket. Nu doar că vei găsi mâncare mai sănătoasă şi vei lăsa mai puţin bani, dar nu vei mai arunca în cărucior toate lucrurile frumos ambalate care îţi fură ochii. Cum aşa? O dată că la piaţă nu există cărucioare. Pe urmă, la piaţă nu-s atâtea tentaţii catchy de tip marketing.
  10. Nu mai lăsa apa să curgă aiurea (într-o zi se va opri şi toţi banii din lume nu o vor putea aduce înapoi). Opreşte lumina în camerele în care nu stai (Energia costă, păcat să o iroseşti). Cumpără becuri cu led în toată casa! Mai închide televizorul/PC-ul şi mai pune mâna şi pe o carte (e mai ieftin şi mai înţelept).

Educaţia financiară se cultivă!

Şcoala de bani din cadrul BCR te învaţă cum să faci bani şi mai apoi cum să îi utilizezi chibzuit. Vrei să vezi cum?

Articolul Despre independenţă financiară şi oameni fericiţi este înscris în competiţia Super Blog 2018, proba 6 (Pași pentru a deveni independent financiar)

You might also like

Comments (2)

  • Cristina Dragomir 5 ani ago Reply

    Imi place promisiunea scolii de bani. Ma asteptam sa ne invete doar cum sa facem bani, ceea ce nu e asa interesat pentru mine (din simplul motiv ca am inteles ca nu voi avea niciodata cat pot eu cheltui) dar, daca e vorba si despre a-i chivernisi pe cei castigati cu greu, ma tenteaza.

  • Soulseeker 5 ani ago Reply

    Un articol foarte bine scris!

Leave a Reply