Decorațiunile cromatice ale toamnei care îți vor încălzi casa și sufletul

Acasă e locul din care pleci și în care te întorci întotdeauna, e un loc al liniștii și regăsirii cu tine. Indiferent de cine te întâmpină aici – un vesel câine dând din coadă sau familia numeroasă – e atât de plăcută senzația de după ce treci pragul și simți miros de…ACASĂ.

Vara cu excentricitățile ei s-a dus. În prag de toamnă, o dată cu primele temperaturi joase, parcă simțim nevoia să mai schimbăm câte una alta în spațiul de viață. A venit din nou vremea acelui decor în stil tomnatic, care relaxează privirea și conferă un aer confortabil și molatic întregii locuințe.  Portocaliu, ocru și nude se regăsesc și în paleta de nuanțe ale toamnei, martor stând covorul spectaculos de frunze  tot mai bogat de la o zi la alta.

Culori mai mult sau mai puțin saturate, materiale minerale și accesorii de origine naturală, sunt câteva din ingredientele unei rețete inedite de toamnă în materie de decorațiuni.

Decor de toamnă de la Favi.ro. Culorile potrivite

O paletă de vară indiană

Se pare că vara rămâne totuși prezentă în peisajul de toamna, cel puțin la nivelul de culori înmuiate de soare pe care nu ai cum să nu le remarci afară. În frunte, poata sta o pată de roz dulce, în una din notele sale pudrate. Rozul se impune deja de câteva sezoane încoace drept o culoare must-have contemporană, așa că eticheta de culoare girly (exclusiv feminină) atribuită atâta amar de timp ar fi deja depășită, părerea mea. Același roz care poate face un parteneriat extrem de frumos cu maro și orange, două dintre starurile cromatice ale toamnei. În contact cu nuanțe de piersică, ocru, teracota, interiorul ia aspectul unui cadru natural aflat în plină vară indiană.

Pentru un rezultat autentic și reușit, jucați-vă la discreție cu versatilele culori. Mixați câteva din nuanțele aceleiași palete și creați un efect tomnatic reconfortant.

Toamna în culori nordice

Deși maro rămâne culoarea esențială a oricărei toamne, ne putem detașa puțin încercând o gamă de nude. Ne se pune problema de a ne transpune întreaga locuință într-un alb orbitor, chiar nu. Ideea ar fi să pornim de la o bază de culori neutre în care să injectăm apoi câțiva pigmenți ușor colorați. Poate fi unul din modalitățile de a defini eleganța unui interior, de ce nu.

Rozul prăfuit, pudrat, nuanțele de bej, perlă sunt câteva din opțiunile de culoare posibile pentru a pune în scenă un decor curat. Să ne gândim puțin la interioarele nordice, pictate în culori mai degrabă reci, dar deschise, și care transmit o energie reală. Liniștitoare, reconfortantă, paleta nude este un element ușor de identificat în universul hygge.

Dacă se dorește, pentru a mai atenua din aspectul de monocrom specific decorului scandinav, nu ne vom sfii să aducem câteva atingeri de vișiniu, verde închis sau albastru murdar. Cum? Prin intermediul lenjeriei de pat, a fețelor de pernuțe decorative, a păturilor, covoarelor.

Dați frâu liber imaginației și creați un spațiu plin de bun-gust și personalitate.

Cum să colorezi o cameră într-o nuanță imaculată fără a-i denatura aspectul? Combinând albul cu nuanțe de nude, precum bej, roz pal, lemn natural (mesteacăn), ținând însă cont și de nuanța și textura parchetului.

O mie una nuanțe de gri

Griul este al toamnei, incontestabil. Pentru decorul modern, monocrom, al interioarelor griul poate fi folosit drept nuanță-cheie,  acordându-l desigur cu niște pete de culoare privilegiate. Dar ce ați spune de o variantă de decor all-grey? Se potrivește incredibil de bine cu decorul natural de afară și chiar dă senzația unui spațiu prins într-un glob de tihnă, liniște și căldură. Cu o temperatură ceva mai blândă decât a albului, dar totuși o culoare rece prin definiție, griul rămâne o nuanță atemporalăSecretul constă în a-l asocia cu materiale de culori și texturi de aspect cald, moale, catilefat. Inul, lâna, catifeaua creează alături de gri o prietenie minunată de sezon. De la parchet la mobilier și accesorii, sobru și distins, griul se poate face extrem de apreciat de către oricine iubește armonia și esteticul.

Farmecul materialelor naturale

Este cineva care să nu iubească materialele naturale, cu texturi, forme și culori naturale? O dată cu venirea pe scenă a toamnei, își intră în rol și materialele care transmit căldură prin toți porii. Gata cu textilele vaporoase și transparente, a venit vremea catifelei groase și a bumbacului ultra-căptușit. Aranjați pe canapea câteva pernuțe decorative. Faceți loc în capul patului pentru niște pleduri suprapuse care să vă îmbie să tolăniți după o zi obositoare la muncă. Iar pe podea, în salon, așterneți câteva covorașe numai bune de călcat în picioare cu niște șosete pufoase.

Decorațiunile de vară din oțel forjat au făcut acum loc celor din lemn. Transmiteți senzația de căldură prin acest material extrem de bun izolant. Fie că o faceți printr-o vază, un ceas, o decorațiune din bambus, nuanțele unui mesteacăn alb, stejar sau al unui pin auriu sunt de-a dreptul deosebite.

Câteodată poate fi de ajuns să iei o ramură de brad din grădină pentru a aduce puțină natură și în casă. Din lucruri aparent simple, se pot crea efecte decorative incredibile.

Bine ai venit, toamnă!

Voi ați pregătit ceva în casă din decorul fascinantei toamne?

You might also like

Comments (10)

 • Maria Maria 4 ani ago Reply

  Mulțumim frumos pt articol foarte util

 • Ioana M 4 ani ago Reply

  Pernele si paturicilr mi se par cele mai ieftine metode de a schimba decorul casei.

 • Îmi plac tare mult nuanțele toamnei, atât în vestimentație cât și încadrate în designul interior! Felicitări pt articol!

 • Roman Nicoleta Ana Maria 4 ani ago Reply

  Multumim pentru articol foarte util! Si noi ne construim căsuța noastră si eu caut in fiecare zi decorațiuni si mobilier pentru casa!

 • Mihaela 4 ani ago Reply

  Eu am facut cateva decoratiuni din frunze impreuna cu baietelul meu, am pictat dovleci din ceramica si vreau sa completez aceste decoratiuni cu cateva cuverturi din blana artificiala.

 • Raluca Brezniceanu 4 ani ago Reply

  Trebuie sa recunosc ca pana acum n-am decorat decat camara cu cateva borcane, dar in curand vine Halloweenul si se schimba treaba.

 • Irina Sima 4 ani ago Reply

  Nu stiu de ce in ultimul timp sunt tot mai atrasa de nuantele de gri in locuinta. Poate pentru ca e usor de purtat tot anul si greu te plictisesti de el. Schimbi doar mici elemente de decor cand simti nevoia.

 • Andreia B 4 ani ago Reply

  Mie imi place sa decorez cu diverite obiecte de decor specifice perioade. Acum am cateva frunze, conuri de brad, dovlecei, lumanari parfumate , chestii de genu

 • Si mie imi place sa aduc putina toamna si culaore in casa in aceasta perioada:)

 • Rokolla 4 ani ago Reply

  Imi plac decoratiunile de toamna la fel de mult precum iubesc rozul prafuit sau bejul perla

Leave a Reply