Cum să alegi casa de marcat portabilă potrivită afacerii tale

CUM SĂ ALEGI CASA DE MARCAT PORTABILĂ POTRIVITĂ AFACERII TALE

Conform legislației actuale, toți agenții economici sunt obligați să dețină și să utilizeze în cadrul activității lor o casă de marcat cu jurnal electronic. Excepțiile de la utilizarea casei de marcat sunt definite în OUG 28/1999, articolul 2. Astfel, una din obligațiile comerciantului este aceea de a emite bonuri pentru fiecare tranzacție și de a le înmâna clienților.

Casa de marcat: un aspect deloc OPȚIONAL și strict reglementat de lege

Regula esențială pentru a folosi corect și legal o casă de marcat este ca echipamentul să fie omologat. Comerciantul trebuie să fi ales un model omologat și să fi trecut printr-un proces de fiscalizare, ceea ce se traduce prin obținerea tuturor avizelor necesare de la ANAF.  Normele privind utilizarea casei de marcat sunt mai mult decât stricte și cer respectarea lor întocmai.

Amenzile sunt usturătoare pentru persoanele care nu se supun tuturor condițiilor prevăzute de lege. Patronatul caselor de marcat din România menționează faptul că inclusiv necomunicarea către firma de service a defectării aparatului este pedepsită cu amenzi cuprinse între 2000 și 4000 de lei. Amenzi se dau și în cazurile în care agentul economic nu dă clientului bonul fiscal (1000-2000 lei) sau nu se eliberează chitanțe în momente în care aparatul este nefuncțional (avertisment sau amenzi între 1500-2000 de lei).

Cadrul legal

Modelul casei de marcat trebuie să fie conform prevederilor Art.3alin.(2) Art.17lit. f) din Normele de aplicare ale OUG 28/1999. În cazul unui control, declarația de conformitate va fi prezentată organului fiscal.

Criterii după care alegi o casă de marcat potrivită nevoilor tale

Mobilitate. Casa de marcat portabilă sau…?

Știm cu toții în ce măsură celularele au upgradat întreaga abordare a vorbitului la telefon. Cam așa e și în cazul casei de marcat portabile. Îți dă libertate de mișcare și posibilitatea de a o transporta rapid oriunde este nevoie (la târguri, saloane, magazine pop-up sau chiar prin magazin la inventarierea produselor). Capacitatea bateriei între două încărcări este aici deosebit de importantă. Prin urmare, va fi esențial de verificat dacă modelul dorit se alimentează cu baterie sau la priză.

Ușurință în utilizare

Nu cred că este cazul să ne complicăm, că doar cui îi plac lucrurile complicate. În fond, casa de marcat este instrumentul utilizat cel mai des în cadrul activității comerciale.  Printre întrebările care se ridică aici se numără și acestea: Ce impact ar avea asupra activității dacă aleg un echipament complex cu un sistem complex, care ia timp de formare? Noii angajați, mai ales cei neexperimentați, ar fi în stare să învețe să opereze rapid cu un soft complicat?

Memorie

Memoria de stocare este diferită de la model la model. Astfel, se pot stoca de la câteva sute de itemi până la câteva mii. Pentru magazinele mici, tipice de cartier, va fi suficientă o disponibilitate de stocare de până la o mie de articole. Pe piață există și unele versiuni care permit extinderea memoriei, astfel că se poate ajunge la un spațiu de stocare câțiva zeci de mii de itemi.

Volum de vânzări

Numărul de bonuri care se estimează a fi eliberate zilnic este în strânsă legătură cu tipul de jurnal. Pentru câteva zeci de tranzacții pe zi va fi suficientă o casă de marcat cu jurnal electronic. Pentru un volum mai mare, se impune versiunea care suportă două role de hârtie pentru pentru a putea printa simultan bonul clientului și bonul care va rămâne în magazin.

Conectivitate

Trăind în era tehnologiei în care orice este conectat la internet, este ideal ca o casă de marcat să se poată conecta la cât mai multe dispozitive și surse. Este recomandat ca înainte de orice achiziție să se verifice compatibilitatea aparatului cu diverse sisteme de operare și softuri.

Tipuri de plată

Ca și client, este confortabil să știm că la magazinul din spatele blocului se poate plăti atât cash, cât și cu cardul sau prin vouchere. Este deci un criteriu esențial de care trebuie să se țină cont, cel al versatilității efectuării plății. Modelele mai avansate permit inclusiv plata prin cec și card de credit.

Caută despre experiențele altora cu diverse modele de case de marcat și ține cont și de sugestiile magazinului de la care cumperi un asemenea produs. Ghidează-te după cele câteva criterii de bază și vei vedea că achiziționarea acestui instrument, precum o casă de marcat portabilă, nu este o sarcină prea dificilă.

Sursa foto pixabay.com

You might also like

No Comments

Leave a Reply