Camera bebeluşului: fiindcă îngeraşii tereştri au nevoie de propriul spaţiu

camera bebelusului

Cu toţii o ştim, prima casă a oricărui pui de om este chiar burtica mamei. Un locaş diafan, magic chiar, unde micul tic-tac! tic-tac! îşi face propriul program în timp ce se desfăşoară în voie. Aceasta e camera bebeluşului, prima dintre ele. E lumea lui, intactă, perfectă, fără grade de comparaţie.

La vremea potrivită, intervine chestiunea unei mutări. Cui îi place să se mute? Atâta deranj şi dezechilibru, până la urmă pentru ce? În cazul de faţă, pentru o viaţă nouă, una total diferită de lumea … perfectă.  Încep primele trăiri, acomodarea cu aerul străin. Ne servim la discreţie din căldura mamei. Ne agăţăm cu degetele firave de degetul ei mic. Un început, o viaţă…un îngeraş terestru.

Pornim la drum.

Pentru început, în CAMERA BEBELUŞULUI nu este nevoie decât de:

PIEPTUL MAMEI ŞI DE UN PĂTUŢ CONFORTABIL

Este indiscutabil faptul că prima, unica şi cea mai importantă fiinţă din viaţa bebeluşului este mama. Şi ea rămâne prima, indiferent de orice. Indiferent de ce ar zice unul sau altul, mama e omul cel mai necesar de pe pământ pentru micul omuleţ aflat la început de drum. Un drum anevoios, aparent rece şi plin de necunoscute.

În primele sale zile şi luni, bebe papă mult şi doarme la fel de mult, activităţi de bază, nu? Pentru el prioritatea numărul 1 este familiarizarea cu noua sa căsuţă.  Pătuţul, element extrem de important, este ocupat la început în proporţie covârşitoare. Tocmai de aceea, în momentul în care te decizi să achiziţionezi un patut, este necesar să-i acorzi importanţa cuvenită. Dilema cea mai des întâlnită aşază în confruntare pătuţul din lemn şi pătuţul pliant.

Pătuţul din lemn este cunoscut ca având o rezistenţă specifică, un aspect mai elegant şi poate fi folosit până la vârsta de 3-4 ani a copilului.

Cel pliant este, fireşte, mai flexibil, mai uşor de manevrat, putând servi şi drept ţarc ceva mai târziu. În plus, acesta poate fi luat cu sine şi în călătorii.

Fiecare are avantajele sale. În fond, contează ce îţi doreşti tu să instalezi în camera bebeluşului în funcţie de cum doreşti să îi arate culcuşul. Şi nu încape îndoiala că vrei să-i cumperi ce e mai bun pe lume.

 UN MOBILIER UTIL ŞI DE CALITATE

Chiar dacă în prima perioadă din viaţa sa, cel mic nu se poate lăuda cu un bagaj semnificativ de „chestii” personale, în timp lucrurile încep să se modifice. Scutece, lenjerie de corp, salopete şi botoşei, dar şi multe obiecte şi accesorii utile trebuie să îşi găsească locul pe undeva. Cel mai corect şi mai sănătos este ca lucruşoarele ce ţin de el să aibă locul exact în camera sa.

Gândeşte-te la o mobila bebelusi care să se adapteze perfect în spaţiu, atât ca dimensiune, cât şi practic. Un dulap spaţios, cu suficiente etajere şi o comodă sunt absolut esenţiale. Orientează-te  şi în funcţie de design, să fie unul plăcut, modern, cu atât mai mult cu cât este genul de investiţie pe care o faci pentru o perioadă mai îndelungată.

ACCESORII, JUCĂRII PENTRU CEI MAI DULCI COPII

Lampa de veghe (+proiector) este un accesoriu necesar pentru cel mic şi mamă deopotrivă. Proiecţiile vor contribui la crearea unei atmosfere de basm, liniştitoare, pentru ca bebeluşul să adoarmă mai uşor. Lumina de veghe te va ajuta şi pe tine, în special în timpul nopţii când eşti nevoită să te trezeşti des pentru a hrăni copilul.  Alege o lampă proiector cu sunete pentru ca basmul să fie complet.

La capitolul jucării, ştim deja că îi vei umple camera cu ele. În plus, şansele ca rudele şi amicii veniţi în vizită să îi aducă celui mic câte o jucărie sunt destul de mari. Doar că cel mai important aspect atunci când alegi jucării pentru copil este ca acestea să fie în concordanţă cu vârsta şi nivelul său de dezvoltare.

În etapa de mers de-a buşilea ar fi ideal să optezi pentru o salteluţă interactivă cu activităţi care să contribuie la dezvoltarea  cognitivă şi multi-senzorială. Jucăriile cu lumini, sunete, cele zornăitoare şi care se pot mişca sunt de asemenea indicate dat fiind că stimulează receptivitatea bebeluşului. Este de prisos adăugat faptul că obiectele potenţial periculoase, contondente ori cele din piese mici, demontabile, nu au ce căuta de prea timpuriu în arsenalul de jucării.

Încet, încet, pe măsură ce îngeraşul tău se face voinic,  îi vei putea dirija atenţia dinspre pluşurile de bebe înspre jucării de tip educativ, de creaţie, îndemânare şi de stimulare a imaginaţiei. Astfel, un set de cuburi de construit, o orgă electronică sau o tăbliţă magnetică multifuncţională se vor dovedi a fi jucării suficient de inspirate şi de fascinante pentru a capta întregul interes al micului tău toddler.

În concluzie, ce ar mai fi de spus? Poate doar de reamintit faptul că fiecare îngeraş terestru ajuns pe lume este menit să facă viaţa părinţilor săi un rai. Cât despre datoria noastră, a părinţilor, este suficient să întreţinem acest rai prin grijă, sprijin şi multă iubire.

Şi…camera bebeluşului tău cum arată?

 

Citeşte şi: Prima filă dintr-o carte intitulată viaţă. Ce înseamnă să ai un bebeluş

You might also like

Comments (27)

  • Luca Raluca 7 ani ago Reply

    Ce frumos ai inceput articolul! Chiar mi-a placut abordarea ta, iar ideile propuse sunt tare dragalase!

    Style 6 ani ago Reply

    Iti foarte multumesc, Raluca 🙂

  • Oana 7 ani ago Reply

    Frumos articol, imi plac mult propunerile tale.

    Style 6 ani ago Reply

    Ma bucur ca esti de acord cu mine.

  • TrendwithDeea 7 ani ago Reply

    Bune ideile tale. Mie imi place tablita aceea pentru desenat!

    Style 6 ani ago Reply

    Tablita aceasta o avem si noi. Am impresia ca o vom folosi mult timp de acum incolo; Flaviu abia incepe sa se familiarizeze cu ea.

  • federova 7 ani ago Reply

    Ce cute e poza cu bebe si ursuletii!
    Ai dreptate cu locusorul lor, e lovitura sub centura. Am visat si eu la o camera mai speciala pentru puiul meu, dar n-a fost sa fie…

    Style 6 ani ago Reply

    Nici in cazul nostru nu prea a fost sa fie o camera speciala doar a lui. Vedem, poate la cel de-al doilea…:-))

  • Și noi avem în plan să aducem pe lume un îngeraș, așa că e bine venit articolul tău!

    Style 6 ani ago Reply

    Sa fie cu noroc si sa vina cand are el/ea chef :-D.

  • mihaelanistor 7 ani ago Reply

    Copilul are nevoie de spatiul lui si intimitatea ii trebuie respectata chiar mic fiind. Abia astept sa avem si noi copil si sa ii decorez camera.

    Style 6 ani ago Reply

    Vei avea ceva de lucru dupa ce vine pe lume, dar va fi placut sa te ocupi de tot ce inseamna „viata” lui.

  • ariciuruxandral 7 ani ago Reply

    Încă nu am copii… dar imi doresc, sunt tare utile sfaturile ! :*

    Style 6 ani ago Reply

    La timpul potrivit vine si ingerasul tau terestru, ai incredere!

  • behindthelines 7 ani ago Reply

    Un articol folositor pentru viitoarele mamici care au nevoie de putina indrumare si cateva idei noi. sper sa ajunga la cat mai multe!

    Style 6 ani ago Reply

    Multumesc, asa este. Informarea conteaza mult si de aceasta data.

  • Andreea Voivozeanu 7 ani ago Reply

    Ce frumos ai scris 🙂 Foarte bune sugestiile pentru amenajarea camerei.

  • Caietul Cristinei 7 ani ago Reply

    Frumos concluzionat in ultima fraza. In primele luni de viata, chiar au nevoie de foarte putin bebelusii. Dupa 3 luni incolo incepem sa investim serios in jucarii si tot felul de accesorii.

  • Andra kat 7 ani ago Reply

    Ce draguta e camera cu girafele!
    Verisoarei mele ii plac girafele si urmeaza sa nasca in curand. Ii voi arata si ei

  • Rokolla 7 ani ago Reply

    Foarte impresionant articolul. Copiii merita toată atenția noastră și trebuie sa le luam diverse pentru dezvoltarea frumoasa și armonioasa

  • danastancuro 7 ani ago Reply

    Arata foarte frumos și elegant propunerea ta. Eu am ales și pătuț din lemn pentru acasă sîn unul pliabil pentru la bunici. În realitate doar Andra, fetița mea cea mare s-a bucurat de patut bagenții m-au preferat pe mine lângă ei. Te pup

  • lucruriprivitedejosinsus 7 ani ago Reply

    Ooooo cat de fain este mobilierul, imi place foarte mult. Din pacate ai mei nu au vrut intimitate :))) mi-au invadat si intimitatea mea 🙂

  • loredanamanciu 7 ani ago Reply

    Tocmai vorbeam cu fratele meu despre patut pentru micutul lor. Si au ales unul din lemn…insa si unul pliant este foarte fain si util – nepotellul meu de un anisor doarme in el.

    Style 6 ani ago Reply

    Si noi tot din lemn am ales, asta dupa ce am studiat bine ambele variante. Nici cel pliant nu este o varianta rea, are alte beneficii acela.

  • Cat de fain ai putut face acest articol, desi eu cred ca e sponsorizat… oricum a iesit super fain! Felicitari!

    Style 6 ani ago Reply

    Multumesc pentru aprecieri, Paul.
    Este un articol scris de mine, cu titlu informativ, dedicat tuturor parintilor cu ingerasi terestri.
    Nu este un articol sponsorizat in acceptiunea clasica a cuvantului.

  • […] Citeşte şi: Camera bebeluşului: fiindcă îngeraşii tereştri au nevoie de propriul spaţiu […]

Leave a Reply