Cotlet de porc la cuptor cu Speck şi Prosciutto

Când am deschis acest blog am ştiut că nu va fi unul de o anume nişă. Ceea ce nici nu a devenit. Cu toate acestea, nu m-aş fi gândit că voi aborda şi unele subiecte culinare. Aşa este, Never say Never şi foarte adevărat. Nu gătesc foarte des, fiindcă o face soţul (lol!), însă pot spune că mă pricep cât de cât şi nici nu îmi displace. Aşadar, ceea ce urmează înseamnă prima mea reţetă de pe blog, intitulată: Cotlet de porc la cuptor cu Speck şi Prosciutto.

INGREDIENTE PENTRU COTLET DE PORC LA CUPTOR CU SPECK ŞI PROSCIUTTO

prosciutto
 
mustar
 
img_20161014_153624

 

  • 1 bucată frumoasă de cotlet de porc (cca 1 kg)
  • câteva felii de speck
  • câteva felii de prosciutto
  • brânză tilsit (sau caşcaval)
  • muştar (recomand unul de calitate, gen Dijon)
  • 3-4 căţei de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • paprika dulce
  • salvie proaspătă (sau uscată)
  • o crenguţă de rozmarin (opţional)

ETAPE DE PREGĂTIRE

Înainte de toate, pornim cuptorul pentru a se preîncălzi.

Cotletul de porc se taie cu cuţitul în aşa fel încât să se desfăşoare frumos, să se desfacă. Rezultă o suprafaţă suficient de mare astfel încât să se poată rula.

poza-11

Sărăm şi piperăm.

poza-2-copy

Ungem carnea cu muştar în strat nu foarte gros.

poza-3-copy

   Aşezăm feliile de speck până acoperim toate suprafaţa, dar avem grijă să lăsăm capătul liber.

poza-5-copy

Aşezăm feliile de brânză (tilsit sau orice fel de caşcaval pe placul vostru).

poza-6-copy

Ultimul strat va fi cu feliile de prosciutto.

poza-7-copy

La final, rulăm carnea şi legăm strâns. Poate va mai ieşi din muştar, dar nu este niciun fel de problemă.

poza-8
 
poza-9

Aşezaţi rulada într-o tavă de cuptor sau un vas termorezistent (eu am folosit un vas yena).

Pe urmă, pregătim un fel de sos/dressing cu care vom unge rulada înainte de a o băga la cuptor.

Tocaţi căţeii de usturoi şi câteva frunze de salvie, puneţi ulei, sare şi piper şi amestecaţi.

poza-10-copy

Cu acest amestec ungeţi carnea şi deasupra presăraţi un strat de paprika dulce. Adăugaţi o crenguţă de rozmarin pentru gust.

poza-11-copy

Eu, personal, prefer să mănânc o carne bine făcută. De fapt, cam orice fel de carne o prefer bine pregătită. Această ruladă vă recomand s-o lăsaţi în jur de 2 ore, să se pătrundă bine şi să facă o crustă frumoasă.

poza-12-copy

Şi gata!

Noi am savurat acest preparat într-o seară când am avut şi nişte prieteni la masă. Ca şi garnitură am avut cartofi piure şi salată verde. Dar, este liber la orice garnitură sau combinaţii de garnituri vă pofteşte sufletul.

poza-13-copy

Poftă bună!

poza-15-copy

Platingul se dorea a fi mai impresionant de atât, dar foamea mare şi-a spus cuvântul şi am uitat că trebuie să mai fac şi poza de final :-)). Oricum, a fost DE-LI-CIOS: carnea fragedă, aroma de prosciutto şi tilsit-ul cremos.

NOTĂ!

Acest articol a fost gândit şi conceput ca urmare a anunţului de pe site-ul Pofta buna cu Gina Bradea

Este vorba despre un concurs destinat exclusiv bloggerilor non-culinari şi cărora li se cere să pregătească o reţetă şi să o înscrie pe blogul personal (cu toate fotografiile, detaliile aferente). Ce a ieşit? Cam ce aţi văzut mai sus. Cât de bine sau cât de puţin bine a fost, pentru o nedeţinătoare de blog pe nişă culinară, sper să aflu şi eu.

Dragă Gina, cum mi s-a părut? O aventură :-). Ceva altfel.

În primul rând, salut cu drag această invitaţie adresată bloggerilor non-culinari. Sincer, se ştie, cam toate provocările de acest gen sunt pentru specialiştii cu bloguri culinare şi experţi în fotografie pe deasupra, deci …am cam spus pas până acum la aşa ceva. A fost o provocare frumoasă, amuzantă chiar şi plină de adrenalină pe alocuri (da, da, ca nu cumva să sar peste o etapă şi să uit de poză ori  să fac un fiasco total). Putea să iasă şi mai bine, însă, pentru prima încercare,  e binişor zic.

A durat. Da, a durat. Nu e totuna să-ţi faci ţie o friptură şi să nu conteze decât gustul sau să faci aceeaşi treabă dar cu fotografii şi toate minunile, să scrii articolul fără să uiţi chestii-trestii. E treabă de…nah, onoare, trebuie să iasă cât mai bine. Poate câte un cititor îţi mai încearcă reţeta şi te mai şi trezeşti cu cine ştie ce feedbackuri.  Plus că, e grija aceea să nu omiţi să scrii absolut toate ingredientele ori mici trucuri care personalizează preparatul. 

Sincer, eu mai aştept asemenea provocări. Important este că am spart gheaţa. Am şi creat o nouă categorie pe blog, deci să tot scriu reţete de-acum.

Pupici şi vă aştept la următoarea mea reţetă.

You might also like

1 Comment

  • Bratu Gabriela 7 ani ago Reply

    ce fel arata!!! de cand ma tot chinui si eu sa fac o rulada de genul, dar am fost lenesa. de craciun, insa, am in plan asa ceva!

Leave a Reply