Cosmetice naturale vs cosmetice organice. Cum să înţelegem certificarea organică a unui produs

produse cosmetice certificate organic

O vorbă celebră din popor spune: Nu tot ce zboară se mănâncă. Prin analogie, nu orice etichetă pe care va scrie natural/bio va reprezenta un produs cu adevărat natural/bio. 

Fie că vorbim despre piaţa produselor alimentare sau cosmetice, tendinţa este una evidentă. Se merge tot mai mult înspre BIO(logic), ECO. Piaţa produselor de acest tip este în continuă expansiune. Ce aşteptări au consumatorii? Să găsească produse cu cât mai puţini sau spre deloc conservanţi, parabeni, substanţe cu potenţial toxic. Să fie ingrediente naturale, cu origine naturală. Dorim să fim asiguraţi de faptul că produsul pe care îl vom consuma este unul „curat”, cât mai sigur pentru sănătate. Pentru aceasta, nu puţini sunt aceia dispuşi să plătească chiar şi mai mult, numai pentru a avea garanţia că folosesc produse clean. Din păcate, preţul nu este mereu cel mai bun indicator.

Deci, cât e marketing, cât e real? După ce să te ghidezi? Etichetele lipite pe produse oferă informaţii esenţiale. Totul e să ştii cum anume să le decriptezi. Pentru aceasta, este nevoie de informare.

Ce este un produs cosmetic natural?

Dar unul organic?

Ce reprezintă certificarea organică a unui produs? Exemple de organisme de certificare şi standarde bio.

Cum recunoaştem produsele cosmetice certificate organic?

Am ales doar câteva întrebări. Răspunsurile la acestea ţin să le dezvolt, cu nişte exemple şi argumente documentate, în articolul de faţă.

Cosmetice naturale vs cosmetice organice

Este o întreagă poveste la acest capitol. Pentru cine încă mai crede că natural este totuna cu organic/bio, ei bine, nu crede bine. Natural cu organic nu sunt sinonime. Cel puţin nu în industria cosmeticelor care ne interesează pe noi acum. Acum când ne dorim să înţelegem cât mai multe despre acest fenomen.

Despre cosmeticele BIO (sinonime uzuale: organic, ecologic)

Ce este un produs cosmetic?

Toată lumea cunoaşte ce este acela un produs cosmetic. Conform Legii 178/2000, Art. 2 din Dispoziţii Generale, un produs cosmetic este definit în felul următor:

orice substanţă sau amestec care urmează să fie pus în contact cu diverse părţi externe ale corpului uman, precum piele, păr, unghii, buze, organe genitale externe sau cu dinţii şi mucoasa bucală, cu scopul exclusiv sau principal de a le curăţa, a le parfuma, a le modifica aspectul şi/sau a le corecta mirosurile corporale şi/sau a le proteja ori a le menţine în bună stare;

Etimologia cuvântului cosmetică vine grecescul kosmetikos (arta împodobirii) derivat din kosmos, care înseamnă universul ordonat, opus lui haos.

Ce sunt produsele cosmetice NATURALE?

Un produs cosmetic NATURAL, pur şi simplu, este un produs care are în compoziţie ingrediente naturale. Este o definiţie la îndemâna oricui şi care se poate expune cu propriile cuvinte.

Însă, sintagma de cosmetice naturale nu dispune neapărat de o definiţie în accepţiunea strictă a cuvântului. Deşi, produsele de acest fel trebuie să îndeplinească şi ele anumite cerinţe.

  1. Produsele naturale, veritabile, nu au voie să fie testate pe animale;
  2. Materiile prime din ingrediente trebuie să fie de origine naturală;
  3. În general, produsele naturale nu conţin aditivi, precum parafină, derivaţi din petrol, uleiuri minerale şi conservanţi sintetici;
  4. În cazul unui produs autentic pe bază de plante, pe eticheta de calitate care îl însoţeşte va fi indicat acest lucru.

Din nefericire, termenul „natural” pe care îl regăsim pe destule produse nu are o bază legală, nefiind reglementat sub nici o formă. 

Produsele cosmetice BIO/ORGANICE?

Mai poartă şi numele de produse biologice. Cosmeticele BIO au exact aceeaşi funcţie de igienă şi înfrumuseţare ca şi cosmeticele convenţionale. Ceea ce diferă însă sunt normele de fabricare în sensul că materiile prime naturale provin din agricultura biologică (certificate prin logo-ul AB). 

Eticheta BIO a fost recunoscută oficial în anul 1993 de către Ministerul Agriculturii.

Logo-ul AB priveşte doar uleiurile esenţiale (exclusiv din cadrul Uniunii Europene) şi uleiurile vegetale. 

produse cosmetice certificate organic
Logo-ul unui produs cu ingrediente provenite din Agricultura Biologică

Produsele cu eticheta oficială BIO:

  1. 95% din ingredientele vegetale provin din agricultura biologică;
  2. modul de presare mecanic, presare la rece (fără utilizarea de solvenţi);
  3. nu conţin substanţe chimice de sinteză, precum pesticide, silicon, OGM (organisme modificate genetic);
  4. nu conţin conservanţi, coloranţi, parfumuri de sinteză;
  5. nu conţin materii prime rezultate de pe urma sacrificării animalelor;
  6. nu sunt testate pe animale*, ci numai pe persoane care aleg voluntat să participe.

*În urma unei directive a Comisiei Europene din anul 2013, cosmeticele vândute în Europa nu mai au voie să fie testate pe animale.

Etichetele de certificare BIO

Aceste etichete care însoţesc unele produse cosmetice atestă faptul că avem de a face cu un produs autentic BIO sau ORGANIC (cum vreţi să-l numiţi). 

Etichetele de certificare au fost create cu scopul de a se face o distincţie clară între:

a) produsele formulate în mod REAL pornind de la materii prime vegetale, cu respectarea unor norme riguroase de producţie

şi

b) produsele în a căror compoziţie se regăsesc substanţe sintetice, artificiale.

Până aici totul cred că a fost destul de simplu de înţeles. Abia de acum voi începe să întru în anumite detalii, poate mai puţin cunoscute de majoritatea. Până ca un produs cosmetic să ajungă să deţină o certificare bio, este un drum lung de parcurs. Este vorba despre atingerea unor standarde destul de ridicate. Dar, să o luăm cu începutul.

Organisme de control şi certificare BIO…

Ecocert

produse cosmetice certificate organic
Logo oficial Ecocert

Ecocert este un exemplu de organism de certificare bio, agreat şi acreditat. A fost fondat în Franţa în anul 1991. Scopul Ecocert are drept misiune să elibereze pentru produse un certificat. Prin acest certificat se atestă că au fost respectate toate punctele din caietul de sarcini privind procedurile de cultură, conservare, calitate, origine şi trasabilitate.

Qualité France

produse cosmetice certificate organic
Logo Qualité France

A luat fiinţă în anul 2002 datorită Veritas Certification France. Qualité este o marcă de certificare de renume, atât în Franţa, cât şi la nivel internaţional. În ţara de origine a certificat produsele a peste 4000 de artizani şi producători.

Deţine eticheta Cosmébio.

Principiile sale sunt identice cu cele ale Ecocert, mai puţin la nivelul procentului minim impus de ingrediente vegetale biologice.

…şi câteva standarde de certificare bio

BDIH

produse cosmetice certificate organic
Logo BDIH Cosmetice organice controlate

BDIH este un standard de provenienţă germană, cunoscut de multă vreme în Europa. Acesta precizează care sunt ingredientele permise şi cele interzise spre a fi folosite, sistemele de conservare admise şi că produsele nu sunt testate pe animale. Conceptul BDIH vizează „cosmeticele naturale controlate”. 

Produsele etichetate cu BDIH sunt controlate de un organism de certificare elveţian independent: IMO.

Cosmébio: carta produselor cosmetice

produse cosmetice certificate organic
Logo Cosmebio

Cosmébio este prima organizaţie globală specializată în produsele cosmetice naturale şi organice. De asemenea, este una dintre cele mai renumite asociaţii profesionale din domenul ecologie şi cosmetice organice. A fost fondată în Franţa în anul 2002. Principiile esenţiale ale cartei Cosmébio au în prim-plan natura ingredientelor şi procedeele de fabricaţie antrenate la crearea produselor cosmetice bio.

Produsele etichetate BIO cu acest certificat oferă garanţia unui produs natural cu ingrediente provenind din Agricultura Biologică. În plus, aceste ingrediente respectă nişte reguli stricte care ţin de protejarea consumatorului şi a mediului. 

Pentru a purta logo-ul aparţinând lui Cosmébio, este necesară obţinerea certificării din partea unuia din cele două organisme de certificare independente: Ecocert sau Qualité France. De asemenea, normele din caietul de sarcini Cosmébio trebuie respectate riguros. 

BIO şi ECO sunt două standarde aparţinând Cosmébio. Acestea au fost depuse în cadrul Institutului Naţional al Proprietăţii Industriale. Diferenţa uşoară între cele două game se poate observa doar la nivelul procentului de ingrediente provenite din agricultura biologică, după cum reiese în continuare:

produse cosmetice certificate organic
Cosmebio BIO şi ECO

Standardul BIO de la Cosmébio atestă că:

minim 95% din ingrediente sunt naturale sau de origine naturală;

minim 10% din totalul ingredientelor provin din agricultura biologică;

maxim 5% de ingrediente de sinteză, din care anumiţi conservanţi.

Standardul ECO de la Cosmébio atestă că:

minim 95% din ingrediente sunt naturale sau de origine naturală;

minim 5% din totalul ingredientelor provin din agricultura biologică;

maxim 5% de ingrediente de sinteză, din care anumiţi conservanţi.

Ingrediente de sinteză Cosmébio – comun pentru ambele standarde

Din acest procent maxim de 5% de ingrediente de sinteză, 9 ingrediente sunt obţinute prin procedee validate, printre care 5 sunt conservanţi sintetici existenţi în starea lor naturală. Detergentul sintetic sodyum lauryl sulfate este permis. Derivatul său etoxilat sodyum lauryl sulfate este interzis. OMG-urile sunt, de asemenea, interzise.

Ambalaje Cosmébio – comun pentru ambele standarde

Privitor la ambalaje şi la materialele din acestea, se permite utilizarea de: sticlă, aluminiu, hârtie, carton, polipropilenă, polietilenă (PE). Este interzisă ambalarea în polimer vinilic (PVC) şi polimeri de stiren. Se îndeamnă la limitarea supraambalării.

Conservarea biodiversităţii Cosmébio – comun pentru ambele standarde

Se permite folosirea de ingrediente vegetale sau de origine vegetală doar în condiţiile în care producerea sau recoltarea lor nu duce la degradarea peisajului sau la dezechilibrul ecosistemelor. De asemenea, folosirea de ingrediente aparţinând speciilor ameninţate nu este permisă.

În plus, se pune mare accent pe o gestionare eficientă a deşeurilor şi rebuturilor, dar şi a energiei.

În ceea ce priveşte o înţelegere deplină a noţiunii de BIO, trebuie reţinut următorul fapt: certificarea nu este acordată unei companii producătoare de cosmetice, în sine. Certificarea de BIO sau de ORGANIC se oferă per produs numai şi numai dacă acesta satisface toate exigenţele. Din acest motiv, vorbim despre produse naturale (şi atât, fără vreo certificare) şi despre produse certificate bio sau organic sau ecologic (care, implicit, au  ingrediente naturale). În concluzie, corect este să spunem un produs certificat bio şi nu o companie certificată bio.

Studiu de caz. Laboratoarele Dermatologice GamARde Franţa

Vorbim despre singura linie de fito-dermatocosmetice 100% naturale. În portofoliul Gamarde regăsim atât produse formulate exclusiv din ingrediente naturale, cât şi o gamă de produse certificate BIO

Secretul GamARde constă în asocierea apei termale Gamarde (de la izvorul Gamarde le Bains) cu uleiul de argan. Proprietăţile calmante, terapeutice, alăturate celor nutritive şi regeneratoare de necontestat.

Calitatea ireproşabilă a produselor care ies din Laboratoarele Dermatologice Gamarde este rezultatul unui proces strict de: cercetare, producţie şi control fără cusur. Fiecare ingredient şi produs sunt atent analizate înainte de a ajunge în mâna consumatorului.

GamARde garantează că nu foloseşte:

  • Conservanti (parabeni, phenoxyetanol sa)
  • Coloranti si ingrediente sintetice
  • Derivaţi petrochimici (PEG, SA)
  • Organisme Modificate Genetic OMG

Fitodermatocosmeticele bio GamARde sunt certificate Cosmébio de către organismul de certificare Qualité France.

Un lucru esenţial de reţinut ar fi că brandul GamARde depăşeşte cu mult condiţiile cerute de Cosmébio. Minimul de ingrediente naturale cerut de standard este, după cum s-a putut observa, 95%. Ei bine, GamARde are produse cu 100% ingrediente de origine naturală.

Şi pe partea de ingrediente sintetice se detaşează. Astfel că, deşi standardul permite folosirea de maxim 5%  ingrediente de sinteză, GamARde a ales să nu folosească această opţiune. Devine astfel singura marcă din lume care refuză să facă şi cel mai mic compromis în materie de calitate.



Etapele obținerii unei formule cosmetice sunt: cercetarea ingredientelor și a beneficiilor acestora, formularea lor ținând cont de beneficiile pe care trebuie să le aibă produsul finit, alegerea ambalajelor, îmbunătățirea formulelor, dosarul de certificare și controlul de specialitate al organismului de certificare înainte de introducerea pe piață a produsului.

În ceea ce ne privește, este interesant faptul că, pentru definitivarea unei formule cosmetice Gamarde, este nevoie de o perioadă de timp între 1-3 ani.

Grupul Gamarde se bazează pe Departamentul de Cercetare și Dezvoltare pentru dezvoltarea brandurilor sale.

Suntem mândri să afirmăm că în laboratoarele noastre a fost creată prima cremă de protecție solară cu indice SFP 50 certificată organic și 100% de origine naturală și prima gamă de machiaj 100% natural și certificat organic.

Declară Alina Bărbulescu, director general Gamarde şi specialist beauty, în interviul de pe autordefrumos.ro.

Ţinând cont de informaţiile din acest articol, deloc exhaustiv, singura soluţie pentru a şti ce fel de produs cosmetic cumpărăm este următoarea: studierea cu atenţie a ambalajului, a listei de ingrediente pentru a afla date despre tipul de produs, provenienţă, certificări (vezi prezenţa logo-ului), substanţe sintetice sau chiar parabeni, coloranţi, ftalaţi, parfumuri etc.

Grija pentru frumuseţe implică, înainte de orice, grija pe care o acordăm propriului corp, care trebuie să fie unul sănătos, radiind de energie. Făcând alegeri în deplină cunoştinţă de cauză, investim în sănătate şi în tinereţe totodată, investim într-un teren foarte sensibil la compromisuri repetate.

Citeşte şi: Experienţa mea cu 3 produse GamARde

Surse de documentare:

euroavocatura.ro, Legea 178/2000 (Republicata 2011), privind produsele cosmetice

cosmebio.org, Cosmébio, Ecocert, COSMOS…

marketing-etudiant.fr, Les cosmétiques bio

autordefrumos.ro, Interviu cu Alina Bărbulescu

oolution.com, Labels bio en cosmétiques

gamarde.ro, Istoria Gamarde

agrobiosciences.org, Les cosmétiques biologiques à la loupe

Sursa foto reprezentativă: Peisaj bio verde

You might also like

Comments (3)

Leave a Reply