Corpuri de iluminat, aceste bijuterii pentru locuinţa ta. Cum le alegeţi?

corpuri de iluminat

O astfel de asociere – corpuri de iluminat – bijuterii – nu este deloc una exagerată. După cum bijuteriile, strălucitoare şi speciale, pot conferi unei ţinute acel ceva atractiv, tot la fel şi corpurile de iluminat dau unei locuinţe o puternică notă distinctivă, personalizată.

Nu este vorba doar despre a aduce lumină artificială, pe lângă cea naturală, ci ne referim la ceva mai mult de atât. În clipa în care ai ajuns să vezi în aceste obiecte nu doar nişte piese funcţionale, practice (de care evident că nu te poţi lipsi), dar şi nişte elemente de design interior (şi/sauexterior), înseamnă că le-ai înţeles pe deplin rostul.

Cum alegem corpurile de iluminat

Specialiştii în decoraţiuni interioare ne învaţă că putem vorbi despre mai multe tipuri de iluminat artificial:

  • iluminat general
  • iluminat direcţionat sau punctual
  • iluminat cu rol de diminuare a contrastelor

Astfel, tipul de iluminat va dicta, în primă fază, alegerea unui anume model de corp de iluminat.

În funcţie de tema de design interior, de mărimea camerei, de cât de frecventat este spaţiul în discuţie, dar ţinând cont şi de gradul de luminozitate pe care ni-l dorim, putem alege între: lustră, candelabru, plafonieră, aplică, lampadar, suspensie etc.

Lustra, candelabrul şi plafoniera sunt corpuri de iluminat care se montează întotdeauna în tavan. Servesc la crearea unei lumini generale, iar designul şi mărimea modelului ales trebuie să fie în acord cu dimensiunea încăperii, dar şi cu tema în care aceasta este amenjată. Un candelabru pretenţios nu se va preta la o garsonieră sau o cameră mică, de exemplu. Însă, se va putea instala într-un living pe măsură.

O lustră suficient de generoasă îşi poate găsi foarte bine locul în dormitor,  în bucătărie sau în orice altă cameră, la alegere. Dacă, totuşi, lustra şi bucătăria vă dau impresia că s-ar contrazice, puteţi opta pentru o suspensie cu abajur textil. Veţi crea, astfel, o atmosferă caldă şi primitoare în această zonă.

O plafonieră sau o aplică este extrem de utilă în locurile de trecere sau la intrarea în casă, pe holuri şi chiar în băi. Şi nu doar că este utilă, dar este şi discretă.

Iluminatul direcţionat, numit şi punctual, este, de asemenea, important, chiar dacă aţi tinde să-l lăsaţi pe plan secund. În cazul în care în living aveţi spoturi încastrate în plafon, furnizoare de lumină generală, este foarte probabil să simţiţi nevoia unui plus de accent. De exemplu, dacă doriţi să lecturaţi ori să studiaţi ceva de pe canapea. Un lampadar poate răspunde acestei necesităţi oferindu-vă o lumină punctuală, prezentă din plin fix în zona cu pricina.

corpuri de iluminat

Lumina direcţionată este o necesitate şi în bucătărie, să spunem deasupra blatului de lucru. După cum îşi poate dovedi utilitatea şi în zona măsuţei de toaletă dintr-un dormitor, la nivelul oglinzii. Nu-i aşa că esteticul şi utilul se completează reciproc atât de frumos?

Nu sunt de omis nici sursele de lumină orientabilă. Veioza de pe noptiera din dormitor sau un spot fixat în spatele patului vor oferi lumina ideală în cadrul unei sesiuni de lectură seara.

Pentru un plus de efect şi de eleganţă tablourile sau diversele obiecte decorative pot fi scoase în lumină printr-un contrast frumos de umbră-luminozitate.

Specialiştii ne recomandă să dăm dovadă de puţin curaj şi de ingeniozitate atunci când alegem corpurile de iluminat. Nu este cazul să le asortăm în mod exagerat. Nu este nevoie să luăm seturi întregi din dorinţa de a le potrivi la maxim. O veioză poate să se asemene, ca şi stil, cu o lustră, iar o lampă cu un abajur suspendat. În acelaşi timp, plafonierele şi aplicele nu e cazul să fie identice în întreaga locuinţă. Combinaţi materiale, dimensiuni şi culori pentru a obţine acea notă de personalizare.

Prin urmare, contează atât designul, cât şi funcţionalitatea, fireşte. Oricât de tare ne-ar atrage un anume model, se impune un exerciţiu de imaginaţie: să ni-l imaginăm transpus în spaţiul unde urmează a fi poziţionat.

Acordaţi atenţie şi detaliilor (cablul de alimentare, tipul becurilor, modul de direcţionare a luminii), corpurile de iluminat fiind nişte obiecte care ar trebui să reziste în timp.

În ceea ce priveşte tipul de becuri, varianta becurilor tradiţionale nu mai este de mult una avantajoasă. Nu de când există becurile led, mult mai eficiente, având o durată de viaţă de până la 50.000 de ore (în raport cu becurile incandescente concepute să funcţioneze cca 1.000 de ore). Astfel că, o opţiune inteligentă în materie de becuri ar viza corpurile de iluminat cu led. Veţi face economie în cel mai ecologic mod cu putinţă.

corpuri de iluminat

Verdictul final va fi transmis doar de atmosfera creată în încăpere, o atmosferă care este obligatoriu să fie plăcută, de confort şi care se va datora şi unei lumini optime. O lumină agreabilă intermediată de cel mai inspirat corp de iluminat cu putinţă.

You might also like

1 Comment

  • Cristina Dragomir 7 ani ago Reply

    Eu mi-am ales corpurile de iluminat in functie de desing, recunosc. M-au interesat culorile sa se potriveasca in restul decorului camerei respective si sa fie modele cat mai simple. Sigur ca si pretul a fost un factor important de analizat inainte de a lua decizia finala.

Leave a Reply