Unul din lucrurile ce caracterizează o familie fericită care alege să investească în educația și creșterea sănătoasă a copiilor este cu siguranța una în care cărțile ocupă un loc bine stabilit. Toți micuții iubesc să se uite la imagini, la desene și ilustrații, sunt încântați de povești sau povestiri. Pentru mulți copii, ziua nu se încheie fără o poveste citită în pat.
Care sunt însă principalele beneficii ale lecturării de cărți de povești pentru copii?
- Creşterea nivelului de încredere în sine
Copiii care citesc bine au mai multe șanse de a dobândi niveluri mai ridicate de încredere. Acest lucru le va aduce beneficii în școală, deoarece se vor simți capabili să participe cu mai mare curaj la diverse activități. O altă parte a construirii încrederii și a respectului de sine este cunoașterea – copiii află care le este locul în lume. Povestirile îi pot ajuta pe cei mici prin a le arăta cum sunt viețile oamenilor care trăiesc în alte părți ale lumii, nu doar în vecinătatea lor.

- Îmbunătăţirea limbajului şi facilitarea învăţării
Povestirile reprezintă o modalitate excelentă de a introduce cuvinte și idei noi în limbajul unui copil – începând cu cărțile cu ilustrații pentru cei foarte tineri, până la romane mai complexe pentru adolescenți.
Povestirile îi pot ajuta pe copii să învețe concepte precum forma, dimensiunea, spațiul și culoarea, în sus și în jos, în interior și în exterior, numerele și numele obiectelor.
Ele pot, de asemenea, să le reamintească celor mici care sunt sarcinile de zi cu zi pe care trebuie (sau urmează) să le facă: cum să-și perieze dinții, să aibă grijă de animale, să curețe și să pregătească mâncarea.
Povestirile sunt de asemenea utile pentru a învăța idei mai complexe, cum ar fi importanța faptului de a împărți cu alții ceea ce au, trecerea timpului, compasiunea pentru alții. Acestea pot fi utile atunci când încercați să explicați evenimentele traumatice, cum ar fi despărțirile în familii și decesul.
Ficțiunea care este bazată pe viața reală poate să îi ajute pe copii în ceea ce privește experiența proprie de viață – le arată cât de diversă este lumea și cum viețile unor oameni sunt foarte diferite de ale lor.
De ce mai sunt poveștile uimitoare?
Pentru că transmit învățarea printr-un proces ce se desfășoară natural. Nu există nici o învățătură clasică implicată (în sensul lecțiilor de la școală), ci cei mici învață să citească (sau să asculte) pur și simplu povestea.
- Relaxare
Citirea poveștilor poate fi de folos și în ce privește relaxarea de dinainte de culcare, de exemplu. Povestirile le permit copiilor să uite stresul și presiunea zilei și să se lase purtați în mrajele fanteziei pentru o vreme. Familiaritatea liniștitoare a unei poveşti mult iubite, rima ori repetițiile dintr-o carte ilustrată, alături de sentimentul siguranței pe care timpul de lectură (împreună cu părinții ori alți membri ai familiei) îl poate favoriza, toate îl ajută pe copil să se relaxeze.
- Dezvoltarea imaginaţiei
Povestirile contribuie la dezvoltarea imaginației celor mici prin introducerea unor idei noi în lumea lor – idei despre lumi fantastice, alte planete, momente diferite de-a lungul istoriei umane și personaje inventate. Acest lucru îi va încuraja pe copii să-și dea seama că pot și ar trebui să își imagineze tot ceea ce vor.
Frumusețea poveștilor este că pot fi super realiste sau incredibil de fantastice. Lecturile pot să fie despre copiii care cresc exact în aceleași situații ca și ei, iar imediat să se schimbe și să fie despre o altă specie, precum marțienii care merg în vacanță pe Saturn, de exemplu.
- Gestionarea corectă a sentimentelor
Atunci când copiii citesc povestiri care conțin sentimente, acestea îi pot ajuta să înțeleagă și să-și accepte propriile sentimente. Lectura de acest tip îi ajută să înțeleagă că există și alți copii care se simt în același fel și, astfel, nu sunt singuri. Cei mici înțeleg că sentimentele sunt normale și trebuie exprimate. Urmărind răspunsurile lor la sentimentele personajelor vom înțelege mai bine felul în care un copil simte anumite situații și emoții.
După cum puteți vedea, povestirile pentru copii sunt importante din mai multe motive și compun o parte vitală din procesul lor de creștere.
Credits: vector foto reprezentativă children’s books , cartemma.ro
Acest articol este un Guest-Post
vreau sa-ti zic ca nepoata-mea a fost atrasa de carti dinainte de a sta in fund. SI nu i-au placut niciodata cele textile, pentru bebelusi. SI nu a rupt niciocarte, cat de mica era ea. Acum citim in fiecare zi impreuna si sunt surprinsa cat de multe retine si cum i se dezvolta imaginatia, cum se duce dupa canapea si sta cu coada in balta sa prinda peste sau cum ia creionul si il impusca pe lup sa nu o manance pe bunica.