Cât de importante sunt proteinele pentru organism?

Cât de importante sunt proteinele

Dacă aş fi primit acum mulţi ani o asemenea întrebare (Cât de importante sunt proteinele pentru organism?), aş fi rămas, cel mai probabil, pe gânduri. Bine, acuma depinde şi gradul de avizare a persoanei care m-ar fi întrebat asta.

Totuşi, în lipsa informării şi a informaţiei complete, rişti să aduci într-o zonă a derizoriului importanţa acestui element esenţial din alimentaţie: proteina. Ceea ce nu este deloc cazul.

O bună parte dintre noi suntem conştienţi de faptul că proteinele ocupă un loc esenţial într-o dietă diversificată şi echilibrată. Însă, dacă ar fi să spunem şi de ce, mari şanse să ne poticnim la un răspuns mai mult sau mai puţin ştiinţific. Majoritatea (printre care m-am numărat şi eu, cândva) asociază ideea de proteine doar cu stilul de viaţă activ al persoanelor care merg la sală şi trag mult de fiare. Se ştie, vrei muşchi, trebuie să bagi proteină. Ceea ce nu este o afirmaţie falsă, însă e păcat să ne rezumăm doar la atât.

Proteinele sunt mult mai mult decât un generator/reparator de masă musculară. Multe persoane, atunci când caută să asocieze proteinele cu ceva, le pun în relaţie doar cu carnea (ceea ce nu este fals, dar e o informaţie incompletă).

Persoanele, doamnele preocupate să dea kilogramele jos, tind să evite proteinele din teamă. Teama de a nu se îngrăşa, fireşte. Eu aş zice că nu atât din teamă, ci din lipsa unei informări corecte, de bun-simţ, cu privire la funcţionarea şi cerinţele organismului.

MACRO- şi MICRO-

Toate alimentele, băuturile şi, în general, cam tot ce consumăm conţin nutrienţi într-o mai mică sau mai mare măsură. Nutrienţii sunt grupaţi în două mari categorii. Astfel că aceştia pot fi MACRO sau MICRO.

MACRONUTRIENŢII includ proteinele, glucidele (zaharuri) şi lipidele (grăsimi).

MICRONUTRIENŢII includ vitaminele şi mineralele (nu au valoare energetică)

Aproximativ 15% din greutatea corporală este reprezentată de proteine, care se găsesc în toate celulele corpului. 

Proteinele sunt substanţe organice complexe, alcătuite din lanţuri de aminoacizi. În compoziţia proteinelor intră 20 de aminoacizi. 9 dintre aceştia sunt aminoacizi esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de către organism (trebuie asiguraţi prin alimentaţie).

Proteinele: COMPLETE sau INCOMPLETE

Proteinele incomplete sunt lipsite de unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali. Acestea sunt considerate a fi proteine cu valoare biologică mai scăzută şi se găsesc în alimente vegetale: legume, cereale integrale, nuci. Excepţia o face soia.

Proteinele complete furnizează toţi aminoacizii esenţiali şi se găsesc în alimentele de origine animală (peşte, carne, ouă, lapte, produse lactate).

Cum ajută PROTEINELE organismul?

Proteinele şi sistemul osos

Un studiu impresionant realizat pe un număr de 855 de persoane a dezvăluit că acelea care consumau numai cantitatea de proteine recomandată au prezentat pierderi osoase semnificative, în comparaţie cu persoanele care au consumat peste cantitatea recomandată. Persoanele care au consumat cantităţile cele mai reduse de proteine au pierdut cel mai mult din masa osoasă: 4% în patru ani. Persoanele care au consumat cantităţile cele mai mari de proteine (aproximativ 20% din calorii) au prezentat cea mai redusă pierdere osoasă: mai puţin de 1,5% în patru ani, potrivit comunicării din Journal of Bone and Mineral Research (Revista de Cercetări în domeniul oaselor şi mineralelor) din 2000. (citat preluat din Dieta de 17 zile. Rezultate rapide cu un plan medical special conceput, de Mike Dr. Moreno).

Proteinele şi scăderea în greutate

Nutriţioniştii ne îndeamnă să nu limităm consumul de proteine de calitate atunci când vrem să slăbim.

Alimentele cu un conţinut ridicat de proteine:

  • menţin nivelul de zahăr constant în sânge
  • conferă senzaţie de saţietate mai mult timp
  • metabolismul organismului se accelerează, iar corpul va arde mai multe calorii în procesul de metabolizare a proteinelor

În slăbire, se va reduce consumul de carbohidraţi (atenţie, fără a se renunţa de tot la ei), în detrimentul proteinelor.

Cercetările dovedesc în mod repetat că o dietă cu conţinut ridicat de proteine este esenţială pentru scăderea în greutate. Ajută la maximizarea pierderii de grăsimi, minimalizând concomitent pierderea de masă musculară. Acest fapt este important, deoarece pierderea de masă musculară îţi încetineşte rata de odihnă a metabolismului – viteza cu care organismul arde caloriile. Aceasta face să-ţi fie mai greu să-ţi păstrezi o greutate sănătoasă şi să pierzi grăsimi.  (citat preluat din Dieta de 17 zile. Rezultate rapide cu un plan medical special conceput, de Mike Dr. Moreno).



Proteinele şi masa musculară

În ceea ce priveşte muşchii, rolul proteinelor este clar: acestea întreţin structura muşchilor şi funcţionarea în parametri optimi a sistemului, pe de-o parte, iar pe de alta, intervin în a repara ţesutul muscular deteriorat. Persoanele care lucrează intens la sală, folosesc greutăţi, îşi stimulează musculatura, prin urmare se produc acele rupturi de fibre musculare. Culturiştii sunt exemplul cel mai relevant în acest sens. Pentru a-şi întreţine şi repara musculatura, pentru a o stimula să crească, apelează la diverse suplimente alimentare care cu o concentraţie ridicată de proteine.

Proteinele şi buna funcţionare a organismului

Sângele, pielea, părul, unghiile, organele interne, toate au nevoie de proteine pentru a funcţiona sănătos. 

Nu în ultimul rând, proteina este esenţială în formarea hormonilor (testosteron), a enzimelor şi a anticorpilor indispensabili pentru sistemul imunitar.

Pudra proteică solubilă din OREZ ORGANIC de la OrganAx

Cât de importante sunt proteinele

De când am început să mă informez ceva mai serios cu privire la tot ce înseamnă nutriţie de calitate în raport cu sportul, am ajuns să privesc lucrurile mult mai clar. Să înţeleg mai multe.

Este important de ştiut faptul că pentru a slăbi nu este important doar să fii într-un deficit caloric. Da, deficitul caloric este esenţial, însă contează şi ce mănânci, nu doar cât mănânci. Dozarea optimă a macronutrienţilor este foarte importantă

Prin aplicaţia de smartphone MyFitnessPall, mi-am calculat de câte kcalorii am nevoie zilnic pentru a fi în deficit caloric, deci pentru a slăbi. Rezultatul a fost: 1500 kcal. Apoi, tot de aici, mi-am setat procentul de carbohidraţi-lipide-proteine necesar pentru a slăbi sănătos. Acesta este: 40%-20%-40%. Desigur, în funcţie de ce se doreşte (slăbire, tonifiere, menţinere), procentul poate să varieze uşor, de la caz la caz. Eu recomand genul acesta de aplicaţii (Yazio, MyFitnessPall) atunci când se doreşte un pic de disciplină alimentară.

De ce am ajuns la concluzia că am nevoie de o sursă suplimentară de proteine?

Ei bine, trăgând linie la final de zi, observam cu dezamăgire că nu prea îmi atingeam ţinta. Nu la nivel de kcalorii, aici era uşor, ci la macronutrienţi. De cele mai multe ori, consumam carbohidraţi peste limita admisă, iar proteine cam jumătate din cât trebuia. Iar asta în condiţiile în care mi se părea că am mese echilibrate şi diversificate. Şi mâncam zilnic câte o porţie de carne. Şi tot nu era suficient.

Pudra proteică din orez organic de la OrganaX este acel gen de produs care mă ajută să îmi ating ţinta la nivel de proteine. Să îmi suplimentez, mai corect spus, aportul proteic.

O alegere perfectă. Cu atât mai mult cu cât pachetul de 250 de grame prezintă la ingrediente doar atât: orez organic 100% sub formă de pudră.

Din 100 de grame de produs, 80% este proteină. Porţia recomandată este de 20 g de pudră. Este o bază perfectă pentru smoothie-uri,  shake-uri, cereale. Poate fi adăugat în iaurturi, budinci, sucuri, supe sau salate.

Proteina de orez este o proteină vegetală de înaltă calitate, cu conţinut scăzut de carbohidraţi. Această proteină uşor digerabilă oferă o gamă largă de aminoacizi naturali şi o sursă excelentă de proteine vegane. Pudra proteică de orez asigură aminoacizi esenţiali, vitaminele B şi E, fibre şi carbohidraţi complecşi.  Proteina de orez este o proteină completă deoarece conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, plus mulţi alţi aminoacizi mai puţin esenţiali.

Cât de importante sunt proteinele

Pudra din orez de la OrganAx:

  • este certificată ORGANIC
  • este potrivită în dieta raw şi vegană
  • indicată persoanelor celiace (NU conţine gluten)

Se prezintă sub formă de pulbere, asemănătoare ca şi textură şi culoare cu praful de argilă (care se foloseşte cosmetic, la măştile de faţă).

Se omogenizează rapid în suc sau în lapte de orez, lapte de migdale, lapte de soia. Iese cremoasă şi are un gust neutru. Se poate îndulci cu sirop de agave, ştevia, dacă se simte nevoia. Se pot adăuga şi condimente: scorţişoară, vanilie, cuişoare, orice chiar, după gust.

Este produsă în UK şi da, mie una îmi place mult. Şi nu doar că îmi place, dar am nevoie de ea, mai ales după antrenamente, cele de seară mai ales, pentru întreţinerea musculară. Şi cu atât mai mult cu cât, după un asemenea shake proteic, rezist cu stoicism tentaţiei de a mă aşeza la masă şi a mânca ceva copios. 

You might also like

Comments (2)

  • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

    eu atata stiu ca proteinele sunt prietenoase cu cei aflati la regim de slabit, dar sunt de preferat proteinele vegetale in locul carnii. Nu ca nu avem nevoie si de carbohidrati (au si ei rolul lor), dar proteinele, legumele si fibrele stiu sigur ca ar trebuie sa primeze in farfurie.

    Camelia 6 ani ago Reply

    Stii foarte bine. E alocat acolo un procent pentru fiecare dintre ele în funcţie de scopul pe care dorim să îl atingem.

Leave a Reply