Butonii de cămaşă: un accesoriu care face diferenţa…

butonii de camasa

Butonii de cămaşă aleşi în deplină concoranţă cu statutul şi ocazia pot face diferenţa între o ţinută inspirată şi una …fix la nimereală. Vorbim despre un accesoriu redus ca şi dimensiuni, dar nu ca şi importanţă.

În timp ce băieţii încă mai aşteaptă cămaşa călcată de la mama şi se chinuie cu îndărătnicul nod de la cravată, bărbaţii sunt în căutarea accesoriului-cheie: niște butoni de cămașă numai buni de ataşat la manşeta unei cămăşi impecabile.

BUTONII DE CĂMAŞĂ FAC DIFERENŢA ÎNTRE… BĂIEŢI ŞI BĂRBAŢI ÎNCĂ DIN SECOLUL XVIII

La mijloc este o întreagă istorie legată de butoni. La început, ei erau confecţionaţi din aur sau argint şi decoraţi cu pietre preţioase. Erau adevărate bijuterii pe care elitele considerau să le etaleze la manşete tocmai pentru a se diferenţia de restul.

butoni de camasa nota muzicala

butonii de camasa

Astăzi, nu încape în discuţie că o ţinută business, de ceremonii, ar putea fi una completă fără o pereche de butoni. Iar ideea nu constă în a etala un model aparte, ci în fi acolo, pur şi simplu acolo.

În ceea ce priveşte gradul de afişare a zonei cu butoniere, specialiştii recomandă să afişaţi din manşetă 1-2 cm, însă nu mai mult de 4 cm. Nu de alta, dar nimeni nu-şi doreşte un sacou cu aspect de „căpătat”.

În lucrarea „Legea lui Parkinson”, scriitorul britanic Northcote Parkinson menţionează faptul că americanii afişează manşeta, în vreme ce britanicii nu o fac. De aici concluzia că  acest aspect, al afişării manşetei, este destul de discutabil.

Şi totuşi, nouă, femeilor, ne place ca butonii de cămaşă la ţinuta unui bărbat să fie cât se poate de…vizibili.

Cu toate astea, dincolo de a lăsa sau nu la vedere butonii, există lucruri mult mai importante la o ţinută bărbătească impecabilă, şi anume: compatibilitatea dintre sacou şi cămaşă, lungimea şi tipul manşetelor. Iar cunoaşterea teoretică şi practică a acestor aspecte poate face diferenţa între băieţi şi bărbaţi.

CE CUPRINDE ŢINUTA IMPECABILĂ A UNUI GENTLEMAN

Costum

Atât cămaşa cât şi costumul trebuie să aibă exact croiala care vă avantajează. Chiar dacă croiul slim vă face de mult cu ochiul, asiguraţi-vă că se potriveşte siluetei din dotare. În general, slim avantajează bărbaţii cu o ţinută atletică şi, cel mai important, fără burtă.

Referitor la manşeta cămăşii, aceasta trebuie să fie neapărat dublă şi nici prea strânsă, dar nici largă pe încheietură. Astfel ca butonii să stea ficşi, să nu se deplaseze, iar manşeta să capete acel aspect de potcoavă.

În funcţie de stricteţea evenimentului la care urmează să participaţi, dacă doriţi să fiţi cu adevărat deosebit, puteţi alege cu încredere papionul care vă va conferi un plus de şarm şi o alura atractivă.

Pentru a nu da greş, lungimea manşetelor cămăşii trebuie să fie în armonie cu aceea a manşetelor sacoului. Dacă, totuşi, acestea nu se îmbină armonios din punct de vedere vizual, un croitor priceput poate face ajustarea perfectă.

Accesorii – ceasul și butonii de cămașă

Revenind la accesorii, ceasul şi butonii de cămașă sunt cele două care nu trebuie să lipsească din ţinuta elegantă a unui gentleman. Despre ceas nu discutăm acum, dar despre butoni da. Aşadar, nu vă feriţi să purtaţi nişte butoni de cămaşă cu un aspect minimalist, poate clasici, dacă asta va face să vă simţiţi confortabil.

Totuşi, dacă sunteţi un spirit ceva mai nonconformist şi abordaţi ţinute mai degrabă casual, vă puteţi orienta înspre o pereche de butoni tematici care da, pot face furori.

butonii de camasa

Pantofii

Nu uitaţi de pantofi, fiindcă ei pot pune în valoare sau, din contră, ruina o ţinută. Bineînţeles că pantofii în care urmează să păşiţi trebuie să aibă un aspect îngrijit, dar nu e cazul să exageraţi.

Câteva firicele inerente de praf vor arăta că nu sunteţi prototipul bărbatului intangibil, ci un gentleman cât se poate de uman şi de atractiv.

Chiar dacă v-am convins, chiar dacă nu, nu putem să ne abţinem în a reitera faptul că butonii de cămaşă reprezintă un detaliu-cheie, acel accesoriu care trebuie să se găsească acolo, prins în manşetă, alături de ceas, celălalt detaliu.

butoni de cămașă

În faţa deciziei de a-i achiziţiona, orientaţi-vă înspre un magazin de profil, pentru a fi convinşi că aveţi de unde alege.

Acum că aţi aflat ce (mai) poate face diferenţa între băieţi şi bărbaţi…(încă din secolul XVIII), nu-i aşa? Oricum am zice-o, un gentleman adevărat nu se demodează niciodată. Se ştie doar, nu?

You might also like

Comments (2)

  • Caietul Cristinei 5 ani ago Reply

    butoni de camasa in forma de cheia sol? n-am mai vazut pana acum. Oare se gasesc si butoni de camasa tancuri pentru un pasionat de Wold of Tanks? Intreb pentru un prieten care vrea sa faca un cadou misto de Craciun 😀

  • oriceieftin 5 ani ago Reply

    Butonii cu cheia sol o sa-i cumpar pentru sotul meu, e chitarist,

Leave a Reply