Blogul lui Blog și găzduirea Web

Găzduirea Web şi…Blog

Astăzi vreau să îl cunoașteți pe Blog. Blog este unul dintre acei tipi care, într-o zi, s-a trezit cu gândul că pasiunea lui –scrisul- trebuie să se materializeze în ceva, undeva, într-un altfel de loc decât propriul său jurnal în file. Așa a luat ființă blog.wordpress.com. WordPress era platforma pe care se desfășura, locul în care gândurile prindeau viață în amalgamul de cuvinte așternute cu talent pe o blank page. Unde mai pui că  utilizarea acestui spațiu era absolut gratuită și nu-l supunea la nicio obligație. Prietenii, cunoștințele, vecinii nu întârziau să își arate aprecierile de fiecare dată când Blog mai posta un articol. Pe măsură ce zilele, săptămânile treceau, tot mai multă lume îi trecea pragul. Mulți îl admirau, unii îl contestau, dar…ăsta era unul dintre lucrurile care-l stimulau: diversitatea de opinii. Blog începea să-și adune fani tot mai mulți și mai diverși, iar cei care rezonau cu ideile sale îl urmăreau îndeaproape. Deși inspirația sa de a scrie nu era întotdeauna la cote maxime, omul nostru încerca să nu-și dezamăgească fanii, fiindcă feedback-ul lor era foarte important pentru el și evoluția lui. Numărul acestora creștea de la o zi la alta, deci provocarea și impulsul de a scrie căpătau o amploare din ce în ce mai mare.

Toate bune și frumoase până când, într-o zi, un prieten îl ia pe Blog la o discuție amicală:

Și, ia zi, Blog, cum e să fii….blogger?

Ehhh, you touched me! Minunat, provocator! Cum poate fi altfel? Știi și  tu, doar ești în breaslă. Nu credeam că scrisul și  mai ales faptul să constați că există oameni care te citesc, îți pot da asemenea satisfacții sufletești. Mă simt și eu cineva.

Eeee, și ești abia la început…să vezi când o să apară propuneri din partea companiilor care vor dori să le promovezi produsele și serviciile prin advertoriale pe care să le publici pe pagina ta. Beneficiile nu-s de lepădat, să știi.

Nu zău?! Hai că-mi place. Doar că, nu știu…De la un timp îmi zic unii cititori că site-ul meu nu mai merge ca la început, că îi ia mult timp să se încarce, că uneori apar erori. Mi-e frică să nu-mi pierd fanii din pricina asta, știi? Ce e mai rău este că nu știu cum să previn astfel de chestii.

Uite, aici am vrut eu să ajung cu tine, în miezul problemei. Păi da, nici nu mă miră…tu ești momentan pe o platforma gratuită, nu beneficiezi de un hosting care să îți susțină munca, ai destule limitări, deci te poți aștepta la surprize.

Stai, stai… host…ce?

Hosting!

Ahhh! Bine că nu e hostess :-))). Ce e  ăla …hos…ting?

Bun! Zi-i hosting, zi-i găzduire Web, e totuna. Practic este un spațiu alocat site-ului tău conectat la un server pe care un furnizor specializat în găzduire îl pune la dispoziția ta și care devine responsabil pentru stocarea conținutului paginii tale și afișarea paginii web. Aceasta înseamnă că te vei bucura de un trafic  ameliorat față de cel pe care-l ai tu acum, protecție firewall, asistență tehnică, serviciu de e-mail. Prin urmare, oricând te confrunți cu o problemă pe pagină, contactezi furnizorul serviciului de web hosting, iar profesioniștii  te ajută; sunt obligați s-o facă, există un contract.

Să știi că niciodată până acum nu m-am gândit la așa ceva…Să zicem că mă trezesc într-o dimineață cu o inspirație de zile mari, îmi pornesc calculatorul și nu reușesc să-mi mai accesez propria pagina. Adică, este posibil ca toată munca mea de până atunci să se ducă pe apa sâmbetei iremediabil?

Cam așa. Dacă astrele nu țin cu tine, posibil să pierzi tot (indiferent de câte slujbe ai da la biserică). E păcat, știu. Dar, oricum, nu e de dramatizat, nu atâta timp cât există soluții la îndemână.

Și cât costă să beneficiez de o găzduire?

Trebuie să știi că există mai multe tipuri de găzduiri. Părerea mea sinceră este că o găzduire Web la 18 RON pe lună nu te-ar nici sărăci și ți-ar și oferi cam tot ce ai tu nevoie, de început așa. Spațiul de stocare în acest caz este de 5 GB. Uite:

gazduire web

M-ai pierdut! Sunt filolog, nu informatician ca tine, de unde să știu ce înseamnă toate alea?

E simplu. Hai să-ți explic niște termeni:

IP dedicat –înseamnă că serverul web lucrează doar pentru tine și pagina ta va putea fi accesată direct, rapid prin tastarea adresei sau a IP-ul tău. Este opusul IP-ului partajat, unde mai multe website-uri folosesc aceeași adresă și unde pot apărea probleme.

chroot pc ro

Anti-DDoS – înseamnă că ai protecție nelimitată împotriva atacurilor cibernetice  care apar să-ți saboteze munca.

blog.blockdos.net

Uptime garantat (99,99%), adică șansele ca site-ul tău să “cadă” și astfel să devină indisponibil sunt infime.

Pentru orice alte nelămuriri, detalii și întrebări, discuți cu domnii de la găzduirentreprise.

Untitled

Foarte tare. M-ai convins. Nu știam eu ce-mi lipsește. Asta era. Am nevoie de un hosting Web.

…înseamnă că te-ai hotărât și pentru un domeniu propriu, da?

Domeniu propriu….ăăăăă…..pe românește, please!

Haha! Păi, cu asta trebuia să încep, cred. Blogul tău să aibă un nume personalizat, cu .ro în capăt (scapi de apendicele wordpress.com), cititorii te rețin mai repede, imaginea ta în spațiul virtual se conturează, oamenii te găsesc mai repede pe Google  și, cel mai important, ești mult mai vizibil pentru companii și oportunitățile pe care acestea le oferă. Firmele privesc într-un mod pozitiv persoanele care dețin o pagina cu domeniu propriu. Eu zic să te gândești…

Da, da, m-ai pus pe gânduri. blogulluiblog.ro cum sună? Hmm, nu prea inspirat cred, dar mă gândesc eu la un nume. Mai învățăm ceva pe ziua de azi? Că mi-a ajuns asta cu găzduirea, am material de vise pentru la noapte.

Mai vrei lecții! Ce zici de niște noțiuni de SEO și, pe final, ca de relaxare, un brainstorming?

……………………………………………………………….

Yeah! Glumești, nu?

quotesgram pc com

 

Surse foto: gazduireenterprise.ro, blog.blockdos.net, chroot.ro, quotesgram.com.

You might also like

1 Comment

  • Lamiitia P 8 ani ago Reply

    Foarte interesant articolul, bine documentat si foarte explicit. Multumim.

Leave a Reply