Nu știu dacă tu ai idee despre proprietățile formidabile ale acestui aliment natural, drojdia de bere. Poate că îți sună cumva ciudat ideea de consuma în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o bucățică de drojdie de bere proaspătă de la frigider. Ei bine, nu știi ce pierzi, iar asta cu siguranță din pricina faptului că nu îi cunoști beneficiile.
Drojdia de bere este considerată un star în fitoterapie. Dacă lumea ar avea idee măcar de jumătate din potențialul acesteia, căutările din google pe producator drojdie și beneficii drojdie ar exploda.
Găsim drojdia disponibilă sub diverse forme. Drojdia proaspătă ne este cea mai familiară și mai la îndemână, datorită întrebuințărilor sale în bucătărie. Însă, drojdia se găsește și sub formă de fulgi, pudră și chiar capsule sau lichidă putându-se achiziționa din magazinele fitonaturiste.
Drojdia de bere are o compoziție complexă și este o sursă incontestabilă de oligoelemente, aminoacizi, vitaminte și proteine. De fapt, conține toate cele 18 minerale necesare organismului.
Să facem așadar un zoom pe această aparent banală minune naturală și să aflăm câteva din proprietățile sale.
Cuprins
Dar mai întâi, hai s-o înțelegem. Ce este drojdia de bere?
Spui drojdie de bere și probabil că gândul te duce inevitabil la bere, nu-i așa? Nu ești foarte departe, doar nu degeaba berea este considerată aliment.
Drojdia de bere este o ciupercă de dimensiuni microscopice, mai exact un derivat dintr-o ciupercă unicelulară (Saccharomyces) servind la obținerea berii.
Drojdia inactivă (sau nutritivă) este o drojdie obținută dintr-o tulpină de Saccharomyces cerevisiae unde ciupercile au fost distruse prin supunere la temperaturi ridicate (121 de grade), iar apoi uscate. Drojdia își pierde capacitate de dospire și pe cea probiotică, dar își păstrează întreg conținutul nutrițional (vitamine, minerale și aminoacizi). Acest tip de drojdie îl regăsim și în bere.
Drojdia activă este obținută prin culturi, în laborator. Este crescută în scopuri terapeutice prin uscare la temperaturi care nu depășesc 40°C. Astfel, ea își păstrează toate proprietățile probiotice și nutriționale. Conține un procent de până la 60% de proteine, 17 vitamine – B și E în special -, nenumărate oligoelemente – calciu, magneziu, zinc, fier, cupru, potasiu – și câteva zeci de săruri minerale.
Efectele fabuloase ale drojdiei de bere pentru SĂNĂTATE
Întărește sistemul imunitar
Datorită compoziției sale complexe excepționale și a rolului probiotic, drojdia de bere se comportă ca un aliat al sistemului imunitar. Ea acționează la nivelul activității fagocitelor, adica a celulelor care captează microbii pentru a-i distruge. Joacă astfel un rol protector împotriva virusurilor și deci a bolilor. În acest sens, se recomandă să se urmeze toamna câte o cură cu drojdie de bere activă pentru a face față neplăcerilor sezonului rece.
Combate surmenajul
Drojdia de bere este utilizată în mod curent tocmai pentru că sporește rezistența la oboseală, și luptă împotriva extenuării. Cum așa? Datorită faptului că înglobează o gamă largă de vitamine, oligoelemente și aminoacizi de care corpul are nevoie pentru a se menține în formă. Deci, o traducem simplu: un boost de energie și de revigorare a tonusului.
Facilitează digestia
Probioticele conținute de drojdia de bere au un efect fabulos asupra digestiei. Microorganismele vii, care se regăsesc în mod natural și în organismul omenesc, consolidează și reechilibrează flora intestinală. Senzațiile de disconfort intestinal și digestiv (constipație, diaree) sunt atenuate, iar toxinele se elimină mai ușor din organism.
Taie greața
Da, drojdia de bere se utilizează și pentru atenuarea senzației de greață, vomă și a stărilor asociate. Poate fi asul prețios din mânecă a multor viitoare mămici care se confruntă cu stări de greață în primul trimestru de sarcină. Totuși, pentru orice eventualitate, se recomandă a se cere părerea unui medic înainte de a consuma drojdie în timpul sarcinii.
Efectele fabuloase ale drojdiei de bere pentru FRUMUSEȚE
Curăță pielea în profunzime și îi dă strălucire
Grație proprietăților de purificare și echilibrare, pielea iubește drojdia. Iar asta nu este tot. Are un rol reglator în producția de sebum, înlătură acneea, punctele negre, inconveniente atât de cunoscute în cazul unui ten gras sau cu probleme. Având și efecte antioxidante, consumul regulat de drojdie de bere în cure întârzie îmbătrânirea cutanată.
Însă drojdia de bere se poate folosi și extern prin aplicarea sub formă de mască direct pe față. Puțină pudră de drojdie de bere omogenizată cu apă se va aplica pe față lăsând să acționeze 20 de minute. Se clătește cu apă din abundență. Probabil una dintre cele mai ieftine și naturale măști de față. Strălucirea tenului este garantată.
Fortifică părul și unghiile
Drojdia de bere este unul din alimentele cele mai bogate în vitamine din grupul B. Se știe că vitamina B contribuie la sinteza keratinei, principalul compus din păr și unghii. Circulația la nivelul scalpului este îmbunătățită, iar biotina contribuie la prevenirea sau încetinirea căderii părului.
Cura de sănătate cu drojdie de bere: recomandări
Nu există contraindicații speciale pentru a o include într-o rutină zilnică. Cu excepția persoanelor cu intoleranță la gluten care trebuie să o evite. Totuși, câteva efecte secundare neglijabile pot să apară. În funcție de toleranța fiecăruia, unii pot să resimtă balonare și o senzație de plenitudine. Aceasta din cauza producerii fenomenului de fermentație. Dacă simptomele devin deranjante, se va opri administrarea ori se va regla doza ținând cont de sugestiile unui fitoterapeut.
Ca regulă generală, toate bune și frumoase. Puteți urma anual o cură cu drojdie de bere de 2 până la 3 luni respectând doza zilnică (aprox. 2-3 grame pe zi). Veți simți pe propria piele și stare efectele impresionante ale acestei vedete în fitoterapie.
Iar dacă și tu iubești o pâine bună, dintr-o maia cu drojdie proaspătă și de calitate, aruncă un ochi pe Lesaffre . Poate a venit momentul să o incluzi cu totul în viața ta, ce spui?
Sursa foto topremediinaturiste.ro
No Comments