Baze de date. Modul 12 de la Eurocor

baze de date

Bine v-am găsit la o nouă lecţie marca Eurocor. Nu ştiu dacă aţi sesizat sau nu, dar am făcut o mică gafă. Luna trecută am sărit peste lecţia cu nr. 12 şi am postat direct articolul pentru lecţia cu nr. 13 – Securitatea online şi protecţia parolelor. Nu că ar fi o mare omisiune, mai ales că în cel de astăzi se abordează o temă se sine-stătătoare, fără legătură cu subiectele anterioare. Am simţit însă nevoia să fac această specificaţie. Iar acum să trecem la treabă zic.

Baze de date ziceam. Nu sunt eu mare fană a acestei noţiuni şi cunoştinţele mele tind undeva spre zero. Datorită noului modul, am reuşit să desprind câteva idei despre:

  • ce anume sunt bazele de date;
  • cum este alcătuită o bază de date din punct de vedere tehnic;
  • care sunt sistemele de management ale unei baze de date;
  • care sunt principalele tipuri de baze de date;
  • ce reprezintă MSSQL;
  • cum funcţionează MySQL alături de PHP.

Ce este o BAZĂ DE DATE?

Într-un fel sau altul fiecare dintre noi am utilizat o bază de date. Expresia nu este chiar o necunoscută, înţelegerea ei însă da. Atunci când folosim website-uri sau instrumente IT, utilizăm baze de date.

O definiţie pe înţelesul oricui ar fi următoarea:

Baza de date este un loc, o tehnologie, unde sunt grupate într-o anume ordine nişte elemente.

Un supermarket funcţionează după aceleaşi principii precum o bază de date. Este, de fapt, un fel de bază de date. Produsele sunt aranjate pe raioane, în funcţie de categorie. Dacă vom căuta caiete, de exemplu, vom şti că trebuie să găsim raionul Papetărie. Căutăm murături, ne orientăm pe raionul de alimentare după conserve-murături.

O bază de date stochează date structurate pe tabele, înregistrări. Aceasta poate fi interogată despre un anumit element pe care dorim să-l găsim repede.

O bază de date este o colecţie integrată de informaţii şi date înregistrate pe un suport extern şi  legate în mod logic. Poate fi memorată într-unul sau mai multe fişiere consolidate într-un fond comun şi furnizează date în cadrul uneia sau a mai multor utilizări. 

O bază de date mai poate fi numită şi bancă de date (BD).

SQL – cel mai utilizat limbaj pentru interogarea bazelor de date

SQL (Structured Query Language – Limbaj Structurat de Interogare)

SQL a devenit un standard în domeniu, fiind cel mai popular limbaj în lucrul cu bazele de date. Cu ajutorul lui se pot crea, modifica, regăsi şi manipula date de către SGBD-uri (Sistemele de Gestiune a Bazelor de Date) relaţionale.

SQL permite accesul atât la conţinutul unei baze de date, cât şi la structura acesteia

Cele mai răspândite baze de date SQL sunt:

  • Oracle
  • MySQL
  • MSSQL
  • Postgresql

Ca structura, cel mai utilizat tip de baze de date îl reprezintă bazele de date relaţionale. Aici, datele sunt memorate în tabele. Pe lângă tabele, mai poate cuprinde: indecşi, declanşatori, proceduri stocate, utilizatori, grupuri de utilizatori etc.

Vrei să afli mai multe despre modul de realizare a bazelor de date?

 Mai multe informaţii şi exemplificări privind subiectul din acest articol puteţi găsi în modulul 12 din cursul Design şi Programare Web. Descarcă gratuit o lecţie demo şi vezi dacă te convinge.

Până data viitoare, spor în tot în toate!

You might also like

1 Comment

  • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

    Nici nu stiam ce inseamna MSSql ala din cpanel, pe bune. Uite ca acum am expertul la usa. Pe tine te chem cand or fi probleme cu baza de date a blogului. O groaza de lucruri utile ai invatat din cursul asta de la Eurocor.

Leave a Reply