Aspecte financiare înainte de achiziţia unui autoturism second-hand

autoturism second-hand

Nevoia de a avea maşina personală vine în contextul ideii de mobilitate şi confort luate la un loc. Atunci când nu mai vrei să depinzi de transportul în comun şi  doreşti să obţii libertate deplină de deplasare, achiziţionarea unei maşini este varianta ideală. Probabil ştii deja că te vei orienta înspre un autoturism second-hand, motivul fiind de la sine înţeles.

Este indicat să analizezi cu atenţie ofertele existente pe piaţa auto pentru a fi convins că faci cea mai bună alegere.  Este posibil să ai deja în minte câteva modele favorite, prin urmare atenţia ta va fi dirijată cu precădere asupra acestora.

Însă, dincolo de model şi de suma pe care eşti dispus să o dai pe o maşină second-hand, este util să urmăreşti alte câteva aspecte esenţiale de natură financiară.

Aspecte financiare de urmărit înaintea achiziţiei unui autoturism second-hand

Cu accent pe second-hand, fiindcă achiziţia acestora ocupă o pondere simţitor mai mare în comparaţie cu cea a autoturismelor nou-nouţe.

În plus, statistic vorbind, pentru cine dispune de fondurile necesare achiziţionării unei maşini direct de la reprezentanţă, costurile pe care aceasta le implică nu reprezintă o problemă, cel puţin nu una esenţială.

Preţ de achiziţie ––> soluţia de finanţare

Că vorbim de 3000 E, că vorbim de 6000 E, ca şi preţ de achiziţie a unei maşini second-hand, banii aceştia trebuie achitaţi toţi odată. Ceea ce înseamnă, bineînţeles, că trebuie să îi ai. Mai ales dacă tocmai ai găsit acel gen de ofertă,  imposibil de ratat, care mâine s-ar putea să nu mai fie.

În cazul în care nu dispui de suma respectivă de pe urma propriilor economii, varianta unui credit online poate fi soluţia de finanţare ideală pentru acel moment. Unele instituţii financiare nebancare oferă credite într-un timp scurt şi fără să solicite un dosar plin de documente justificative. Fă o simulare a unui eventual împrumut introducând suma dorită şi perioada de timp confortabilă în cursul căreia vrei să restitui banii. Vei afla, astfel, care va fi rata pe care trebuie s-o achiţi lunar.

Impozit <–– Capacitatea cilindrică

Orice autoturism este echipat cu un motor care se caracterizează printr-o anumită capacitate cilindrică (cm). Această valoare dictează puterea motorului (cai-putere). De câte ori nu ai auzit şi tu sintagma „maşină puternică”, adică o maşină cu un motor mare. Ceea ce pare a fi un avantaj evident, nu-i aşa?

Pe de altă parte, din punct de vedere financiar, trebuie reţinut faptul că potrivit Codului Fiscal deţinătorul oricărui autoturism second-hand sau nou, înmatriculat în România, datorează un impozit anual.

Acest impozit se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului.  Iată cum stau lucrurile la momentul actual:

  • autoturismele cu capacitate cilindrică 1601-2000 cmc inclusiv, suma fixă considerată la calcul este 18 lei/200 cmc
  • autoturismele cu capacitate cilindrică 2001-2600 cmc inclusiv, suma fixă considerată la calcul este 72 lei/200 cmc
  • autoturismele cu capacitate cilindrică 2601-3000 cmc inclusiv, suma fixă considerată la calcul este 144 lei/200 cmc
  • autoturismele cu capacitate cilindrică de peste 3001 cmc, suma fixă considerată la calcul este 290 lei/200 cmc

Cheltuieli de întreţinere

Deşi este ceva necesar şi util (şi nimeni nu contestă acest lucru), maşina presupune şi cheltuieli. Cheltuieli mai mici sau mai mari, planificate (inspecţia tehnică) sau neprevăzute, chiar urgente. Un autoturism-second hand este posibil să necesite ceva mai frecvent vizita la un service-auto. Fie doar pentru a te asigura că totul funcţionează cum trebuie (mai ales înaintea unei călătorii), fie pentru schimbul de ulei (periodic şi el), fie pentru mici reparaţii, schimburi de piese sau pentru că ceva pare a nu fi în regulă.

În ceea ce priveşte piesele, este necesar să ai în vedere şi acest aspect atunci când achiziţionezi o maşină Caută răspunsuri la întrebări, precum: „Se vor găsi piese pentru modelul meu? Şi dacă da, la ce preţuri?”. Asta prin prisma faptului că există anumite modele de maşină pentru care piesele se găsesc foarte greu, ba chiar la preţuri exorbitante. În funcţie de anul de fabricaţie a maşinii (cu cât este mai veche, cu atât….), există posibilitatea ca anumite piese nici să nu se mai fabrice.

Înaintea achiziţionării unui autoturism second-hand, trebuie să consideri toate aspectele. Fii atent la detalii, analizează şi compară. Deşi, la urma urmelor, este precum o loterie, poţi nimeri foarte bine. Dar şi extrem de nefericit. Problema e că nici nu poţi schimba, nici nu primeşti garanţie. Tocmai de aceea, alege foarte bine. Şi ia în calcul şi alte aspecte (kilometraj, grad de uzură, tinichigerie), pe lângă cele esenţiale menţionate anterior.

autoturism second-hand

 

You might also like

Comments (4)

  • oriceieftin 6 ani ago Reply

    Nu ma pricep la masini, nu am carnet. Dar parca n-as fi de acord cu o masina second-hand. Masina sotului (a noastra) s-a invechit, acum vrem sa ne luam alta, tot noua, mergem in continuare pe Dacie. Atat ne permite ,,plapuma”

    Style 6 ani ago Reply

    Stiu ce spui, fiecare stie ce isi doreste.
    Eu tot pe o second-hand as merge din ratiuni lesne de ghicit. Una nu foarte veche, care consuma putin si care arata traznet :-))) Si mari sanse sa trebuiasca sa scot cateva mii bune de euro pe asa ceva.

  • Cristina Dragomir 6 ani ago Reply

    eu prima data la asta m-as gandi, la cum arata si cat de uzata este si daca nu cumva cu banii pe care ii dau pe ea si cu cei pe care trebuie sa ii investesc ulterior nu e mai bine sa imi cumpar o masina noua. Nu prea sunt fan al idee de masina la mana a doua, sincera sa fiu. Poate sa fie un model care sa arate wow.

    Style 6 ani ago Reply

    Depinde de masina pe care o doresti. Noi tot pentru o second-hand luata de dincolo ma opta, doar ca momentan nu e cazul; arata intr-un mare fel unele masini. Iar bani de un Mercedes sau Audi nou cred ca doar daca am castiga la loto… :-)))

    Daca iti iei Dacia, sa zicem ca mai faci cumva cu banii…

Leave a Reply