Nicăieri nu ne simţim mai bine ca acasă. Fie că trăim într-un apartament sau într-o casă în mijlocul naturii, camera de zi sau livingul este un loc special din casă. Este spaţiul de relaxare şi de divertisment, de luat masa cu musafirii şi de împărtăşit poveşti. Prin urmare, amenajarea acestei încăperi nu se va face la marea întâmplare. De la podea, până la plafon, fiecare zonă este una importantă.
În continuare, îţi prezint câteva idei-cheie de inspiraţie pentru o amenajare cât mai practică a livingului.
Cuprins
De ce trebuie să ţinem cont atunci când ne amenajăm livingul?
Desigur, este de înţeles că preferinţele personale deţin impulsul care dictează un stil sau altul de amenajare din punct de vedere estetic. Însă, pe lângă ele, nu trebuie să neglijăm nici latura practică. Vom ţine cont de propriul stil de viaţă şi de obiceiurile care ne caracterizează.
Ne vom gândi la impresia pe care dorim să o lăsăm celor care vor intra aici. Ideal este să îmbinăm în mod armonios funcţionalitatea, esteticul şi confortul.
Vom avea în vedere acest aspect prin:
- alegerea pardoselei potrivite
- amplasarea canapelei
- aranjarea mobilierului
- alegerea instalaţiei de iluminat
- potrivirea elementelor de design interior.
Alegerea pardoselei
În funcţie de traficul care se desfăşoară în această încăpere, puteţi opta între o gresie, un parchet (lemn masiv sau stratificat) sau o duşumea din PVC. Diversitatea de modele şi texturi vă poate ţine un pic în impas. De asemenea, puteţi alege să aveţi sau nu un covor. Nu uitaţi că, indiferent de opţiune, livingul este un loc de trecere (probabil) şi o zonă în care se petrece suficient de mult timp.
Amplasarea inspirată a canapelei
Sunt mari şanse ca o canapea să reprezinte elementul central şi dezirabil din orice living. Poziţionarea, dar şi alegerea acesteia, depinde de forma şi mărimea încăperii. Instinctual, există tendinţa naturală de a plasa canapeaua lipită de un perete cu orientare spre peretele pe care vine instalat televizorul.
În cazul camerelor de dimensiuni generoase, canapeaua mai poate servi şi ca linie de demarcaţie între zona de servit masa şi restul încăperii. În acest caz, o vom dispune de-a lungul încăperii.
Ambianţa creată în living depinde de cât de inspirat alegem această piesă ESENŢIALĂ de mobilier şi de cât de potrivit o amplasăm.
Dispunerea mobilierului
În funcţie de ce intenţionaţi să faceţi în living (exceptând privitul la TV), puteţi decide ce şi cât mobilier să instalaţi. Locul trebuie amenajat în aşa manieră încât să vă reflecte personalitatea. Printre cele mai populare piese de mobilier care se regăsesc într-un living sunt: masa cu scaunele, biblioteca, comoda pentru TV, măsuţa de cafea, eventual o oglindă într-o ramă elegantă pentru un efect de mărire a spaţiului.
Mai multe idei în materie de mobilier pentru un plus de inspiraţie, puteţi găsi pe Arta Mobilei Bucuresti.
Instalaţia de iluminat
Fără îndoială, corpurile de iluminat joacă un rol esenţial în cadrul oricărei încăperi. În acest fel de cameră, lumina trebuie să fie bogată, dar relaxantă şi îmbietoare. Putem spori numărul surselor de lumină pentru a fi în ton cu fiecare dintre momentele zilei. Dacă există o înălţime suficientă, putem ataşa la nivelul plafonului o suspensie în consonanţă cu stilul decorativ al camerei.
Se poate opta şi pentru lampadare cu braţe orientabile; nu doar că arată spectaculos, dar sunt şi extrem de practice aşezate, de exemplu, în zona mesei.
O lampă de veghe lângă canapea este, de asemenea, utilă pentru momentele de lectură sau cele în faţa TV-ului.
Potrivirea elementelor de design interior
Practic, fiecare dintre cele deja enumerate reprezintă o piesă din tabloul de amenajare a livingului. Am descris doar câteva din cele mai importante elemente, însă, acestora li se alătură şi altele. Fiţi inspirat şi daţi dovadă de gust în combinarea materialelor şi a culorilor. Mizaţi pe forţa unei pete de culoare, pe ici-colo. Integraţi în cadru 2-3 pernuţe decorative de canapea, câteva plante verzi, profile decorative pentru perete etc.
Mulțumim pentru idei ?
Eu nu am foarte multe lucruri in living, imi place sa am spatiu, sa pot primi multi musafiri.
Tocmai asta este marea provocare – sa realizezi un interior care sa fie in acelasi timp practic si frumos. Trebuie ca orice achizitie sa fie analizata din ambele perspective. Degeaba imi place o canapea, daca nu e practica. Si invers. Degeaba exceleaza la capitolul functionalitate, daca nu se incadreaza in ideea mea de frumos.