Trilogia Unbreakable-Split-Glass by M.Night Shyamalan
M. Night Shyamalan este numele celui care a regizat şi filmul Glass (premiera în România a fost pe 18 ianuarie 2019), nu doar primele două. Acelaşi care s-a ocupat şi de toate scenariile trilogiei. De origine indiană, Shyamalan nu are un background familial artistic, provenind dintr-o familie de medici.
Pentru cine nu a auzit şi nu a văzut încă noul film, nici nu are rost s-o facă. Nu înainte de a le viziona pe celelalte două, anterioare. Este vorba despre Unbreakable (2000) şi Split (2016).
Trebuie să recunosc că până să văd Split, în 2017, nu ştiam de Unbreakable. Referinţa la Mr. Glass se face undeva în ultima scenă din Split când îl vedem pe Bruce Willis. Era destul de previzibil că urma să asistăm la o continuare. Continuare pe care am văzut-o ieri, la cinema: Glass. Şi, deşi un 2D, dar abia am aşteptat să văd acest film pe un ecran mare.
Pentru a înţelege cât mai bine firul poveştii, şi implicit filmul Glass, este recomandat să urmăreşti filmele pe rând, în ordinea apariţiei lor.
Glass – un film cu şi despre eroi. Altfel de eroi.
Trebuie să recunosc că am aşteptat cu prea mult interes acest film. Iar asta mai mult datorită prestaţiei anterioare a lui James McAvoy. Split m-a captivat de la început până la sfârşit. Cine l-a văzut, mă înţelege. Split înseamnă în proporţie covârşitoare un joc actoricesc monumental oferit de actorul scoţian McAvoy, care a interpretat 24 de personaje, deci 24 de personalităţi bine delimitate între ele. Subiectul şi prestaţia actorului m-au convins. Nu ştiu câte kcalorii a consumat, dar…cred că multe. Deci, un film despre eroi, am zis, da?
De Glass am aflat la finalul anului trecut. Ştiam că îl voi urmări cu mult entuziasm încă de când i se va drumul. Nu am reuşit să ajung chiar pe 18, în ziua lansării sale la noi, dar am mers pe 19. Adică ieri.
2 ore s-au scurs foarte repede. Şi nici nu e de mirare, când ai o distribuţie de talente (Bruce Willis, Samuel L. Jackson şi, bineînţeles, mai puţin cunoscutul James McAvoy.
Pe scurt despre personaje…
În cazul în care intenţionaţi să mergeţi la Glass, dar totuşi nu aveţi nicio idee despre poveştile anterioare, ar fi util să ştiţi cu cine aveţi de a face.
Samuel L. Jackson joacă rolul lui Elijah Price, un personaj în adevăratul sens al cuvântului. Atât la propriu, cât şi la figurat. Acesta s-a născut cu o anomalie aparte, o afecţiune constând în oase fragile, care se rup uşor. De unde şi numele de scenă, Mr. Glass. Este pasionat de eroi şi de benzile desenate încă de când era mic. Astfel că, el este în căutare de eroi, de oameni cu anumite puteri. Şi îi caută îndelung. Dar nu oricum. A se vedea Unbreakable. Bun actor!
Bruce Willis îl interpretează pe David Dunn, fost paznic, aparent banal, la stadion în urmă cu 19 ani. Atunci, descoperă faptul că este înzestrat cu anumite abilităţi ieşite din comun. Atât senzoriale, cât şi fizice. Relaţia dintre cei doi o vedem în Unbreakable, unde rolul lui Bruce Willis este ceva mai bine evidenţiat, comparativ cu Glass.
James McAvoy este Kevin Wendell Crumb, adică rămas la stadiul unui băieţel de 9 ani care a fost abuzat de mamă (de unde şi derapajul său mental serios). Când nu e băieţelul de 9 ani, este una din cele 23 de personalităţi de care suferă + încă una, cea mai înspăimântătoare de care fug toţi (vezi Split, cel mai bine).
În Glass…
…soarta celor 3 se întrepătrunde. Cei 3 ajung într-un spital de psihiatrie unde se află sub atenţia unei doamne psihiatru dornică să-i vindece cu orice preţ. Să îi vindece de eroism şi de idei deplasate supranaturale, fireşte.
Finalul nu este deloc unul previzibil, din punctul meu de vedere.
Povestea poate părea de la uşor alambicată la foarte alambicată. Aici depinde de fiecare dintre cei care vizionează filmul şi de percepţie.
În linii mari, nu trebuie să ai o nu ştiu ce pregătire iniţială ca să îl înţelegi. Şi nici nu e un film propriu-zis despre eroi. Cel puţin, nu despre eroi gen Batman, Superman & co la care eu nici nu mă uit.
Exact ca şi în Unbreakable, regizorul şi-a rezervat şi aici o scenă unde să apară. Nimic important, doar că apare, zice două replici şi aia e tot. Bravo lui. Din partea mea a făcut o treabă bună! Să vedem ce încasări vor fi.
Şi da, bravo James McAvoy. Sigur mă repet, dar mi-a plăcut mult, mult prea mult cum joacă. (Şi apropo, nu are decât 1.70 m, dar pare mult mai înalt decât atât, cu siguranţă.)
Deci, aşteptăm sau nu o continuare la Glass?! Vă veţi da voi seama singuri. Vizionare plăcută!
Vă las şi un trailer tentant şi convingător dacă încă nu aţi fost la el.
Nu l-am vazut inca, desi vazusem si eu trailerul si mi s-a parut tentant. Stii ca se mai intampla sa ai trailer atractiv si film de cacao, asa ca nu eram convinsa. Acum mi-e clar ca e film de vazut, mai ales ca si mie si sotului ne plac actorii si filmul are cate putin din toate.
Am văzut fimul de curând și eu. Am văzut si Split la vremea lui. Dar primul film din serie nu. Și nici nu stiam că este vorba de o trilogie până sa îi văd pe actori, și până sa urmăresc cu atenție desfasurarea poveștii din Glass. Acum parca vreau sa vad Unbreakable. Deși filmul Glass nu mi s-a părut atat de bun precum mă așteptam. Cu asemenea actori parcă voiam ceva mai mult. ?
din punctul meu de vedere, pare un film care promite! vreau si eu sa-l vad!