Ştim că papa (nu vă gândiţi la Papa de la Roma, că nu este cazul) este un element care primează în societatea consumistă de azi. Aşa că, voilà…mi-am propus să vă dezvălui câteva alimente pe care nu-mi face plăcere să le cumpăr de la supermarket. Mai sunt excepţii, să zic dacă ne apucă să facem pizza la 11 seara.
Cuprins
CITEŞTE LISTA MEA DE 5 ALIMENTE SĂNĂTOASE BIO
BRÂNZA
Brânza face parte din categoria de alimente sănătoase. Doar că, în general, cam ce poţi vedea prin marile lanţuri de magazine seamănă cu brânza, doar că nu e brânza aceea sănătoasă cu care cresc pruncii de la ţară. Ce se vinde sub titlul de caşcaval, brânză telemea, brânză topită sunt doar nişte surogate ale lactatelor pe care le găseşti la piaţă în forma lor naturală. Brânză topită oricum nu mai iau de ani de zile, asta de când am auzit că are în conţinut acid clorhidric. Brânza proaspătă de vaci, chipurile, nici nu vreau să mă gândesc din ce lapte super centrifugat se face. Prefer, prefer de o mie de ori, un caş de oaie/capră de la piaţă sau o brânză de oaie frământată cu sare. Da da, aia de se întinde de minune în mămăligă sau în macaroane. Nici nu se compară cu ce se află pe rafturile magazinelor în zona Lactate. Nici ca gust, nici ca preţ uneori.
ROŞII
Ştiţi roşiile acelea din soiul Inimă de bivol? Sau roşiile acelea rozalii? Pe care, de cum le apropii vreascul de nas chiar miros a…roşie. Roşie adevărată, frate! Nici nu mai discutăm de gust sau de textura din interior. Ey, aşa ceva nu ai cum să găseşti prin super/hypermarket. Sunt extrem de pretenţioasă la roşii. Nu aş putea spune că mă dau în vânt după ele decât dacă sunt, într-adevăr, grozave. Ce mai iau din magazin sunt roşiile cherry, însă nici astea nu-s bune toate. Iar care chiar sunt bune, sunt la 25 de lei kilu’ (în plin sezon). Eh, mai în glumă, mai în serios, dacă vrei să mănânci sănătos, dar să ai şi savoare în farfurie, dai mai mult din buzunar.
USTUROI
Nu că aş fi eu chiţibuşară de top, dar mă tot întreb de ce în oferta magazinelor, în general, există doar usturoi made in China? Nu era parcă legea aceea cum că nu ştiu ce procent de legume/fructe trebuie să fie de origine autohtonă? Atâta m-am întrebat de ce, încât am obosit şi eu. Dacă am nevoie urgent de usturoi, vă daţi seama că nu fug la piaţă întotdeauna. Doar că ce găsesc acolo este net superior celui alb, tipic chinezesc. Nu am studiat dacă şi gustul diferă, poate că nu, însă dacă e să aleg, îl aleg pe al nostru, românesc.
PÂINE
Pâinea o iau aproape întotdeauna de la magazinele acestea gen brutărie care nu vând altceva decât produse de panificaţie, patiserie. Cel mai tare îmi place să nimeresc când se scoate pâine din cuptor. „Nuuu, nu o feliaţi!”, urlu eu de acolo. „Uite o clientă care are habar că e crimă să feliezi pâinea fierbinte.”, răspunde vânzătoarea, mirată la maxim, învăţată cu obiceiurile românilor care vor pâine feliată indiferent de orice. Asta a fost aşa, ca o paranteză. Well, nu-mi plac bureţii din supermarket. Dar iubesc pâinea bine făcută, fermă, cu adaos de făină integrală/neagră şi eventual seminţe.
FRUNZE AROMATICE
Mă refer acum la cele des folosite, clasice, pătrunjel şi mărar, iar vara tarhon, ţelină. Eu le folosesc frecvent în bucătărie pentru că ador gustul pe care-l imprimă mâncării. Frunzele astea sunt efectiv inodore în păhăruţele alea din magazine. De cele mai multe ori şi pricăjite de vai de ele. Clar nu. Le iau de la piaţă. Iar pe timp de vară, când sunt din belşug, am grijă să îmi pun la congelator. Sunt grozave iarna când ai poftă de plăcintă cu brânză şi mărar!
Mă opresc aici, că dacă nu, mai fac un punct şi pentru…ouă. Şi unul pentru legume, rădăcinoase. Gata, stop!
Ştiu că pare un fel de pledoarie pentru piaţă şi pentru produsele autentice pe care le poţi lua de la ţărani. Nici aici nu-s toate roz, aici sunt samsarii. Aici sunt şi legume cu pesticide. Nu tot ce vezi la piaţă e şi bio 100%. Însă, oricât de supermaket-işti am fi, cred că niciodată nu vom putea găsi prin magazine ce găsim la piaţă. Da, acele roşii imperfecte, de toate formele, acele mere cam pătate, urâte. Sunt produsele cu al căror gust autentic vreau să-mi obişnuiesc copiii, sunt alimente sănătoase, cu vitamine, pe care mizez. Nu de alta, dar prea ne-am urbanizat, prea am uitat de unde am pornit, prea ne supraapreciem…unii dintre noi.
Carnea de porc, carnea tocata, cartofii taiati si congelati, vegeta, cozonacul, salata aceea deja taiata si amestecata, etc etc. Plus cele mentionate de tine, sunt total de acord.
Eu in general cam fug de cumparat legume si fructe din supermarket pentru ca de cele mai multe ori marfa este din afara si am fost martora intr-un magazin, la o scena unde o angajata aducea vinete de Ungaria si le punea in vaporul unde vindeau vinete de Romania.
N-ar trebui sa cumparam nimic din supermarketuri. Dar daca nu avem parinti sau rude la tara ce ne facem? N-avem incotro.