Algarve, locul eternei primăveri

Zilele de lucru istovitoare și, mai ales, cele toride, care sunt pe cale să apară în foarte scurtă vreme,  își caută întotdeauna răzbunarea în ceva. Acel ceva se identifică, după caz, în te miri ce: unii își reglează la maximum aerul condiționat prin birou, alții trântesc ușa și merg să colinde cafenelele în „timpul pauzei”, alții se aventurează în bârfe alături de colegii camarazi co-suferinzi, alții își sabotează programul de lucru prin nenumărate runde Candy Crush Saga. Eu ce fac oare? Încerc să fiu mai cuminte. Dar reușesc? Da, de unde!  Eu vreau să evadez. Dar nu cred l-a văzut nimeni vreodată pe Al Capone căutând de cu zor o destinație de vacanță pentru relaxare. În orice caz, mă vedeți pe mine, dar încărcată cu mai multe pretenții în pachetul cu mofturi, iar unii ar spune că prea multe: „Uite câte plaje ai tu prin Grecia și Turcia și pe la noi. Ia de alege:  Skiathos, Skopelos, Lefkada, Parga sau Sivota. Și orașe frumoase de vizitat prin Europa.  Ce-ți mai trebuie? Până unde vrei să zbori?”. Da, n-aș zice nu și n-aș mustăci, dacă nu mi-ar da coarne chiar Lufthansa, compania aeriană nemțească ce activează și în țara noastră prin Aero Travel, o agenție de turism aflată chiar în top, prin care poți achiziționa bilete de avion pentru zona business corporate.

Ei bine, ca să vedeți și voi, Aero Travel, această companie de tour operatori profesioniști pe unele dintre cele mai iubite destinații ale românilor, mi-a venit la suflet și mi-a căzut cu tronc pentru că îmi oferă posibilitatea să merg acolo unde nu s-ar gândi nimeni să mă caute în această bucată de pământ, europeană. Acolo unde orice șef ierarhic sau deadline își pierde semnalul, de unde nimeni și nimic nu mă întreabă de sănătate. Da, chiar pe buza rujată cu mult soare a Europei, zâmbind către Africa sahariană, întocmai acolo, la marginea civilizației, mi-a găsit mie Aero Travel un loc minunat, creat parcă anume pentru gusturile mele greu de satisfăcut. Regiunea se numește Algarve și este una din cele șapte ale Portugaliei. Văzută din avion, îți face cu ochiul și te invită să te bucuri din plin de minunățiile pe care le oferă oricărui vizitator, pentru că, de oriunde ai veni, tu ești ești cel care dă tonul. În plus, cineva a supranumit-o Pământul eternei primăveri, ceea nu face decât să-mi incite și mai tare curiozitatea de a o cunoaște.

800px-Algarve_coast

1. Coasta Algarve, văzută de la 10 km din avion

Daa!  Sunt convinsă, de la prima impresie, că o vacanță în Algarve este tot ceea ce am nevoie.

Pe pământul din Algarve ești liber să explorezi de la istoria care i-a consacrat statutul actual până la cele mai distractive activități și  modalități de petrecere a timpul liber. E minunat să visezi, nu-i așa? Dar de ce doar să visezi și nu să îndrăznești să pui și…piciorul într-un loc unic, fascinant și…

Dar, cel mai bine, hai să începem cu … un fel de început. Nimeni, dar nimeni nu are voie să rateze capitala și inima acestui ținut, care este orașul Faro. Dacă vrei să înțelegi ce este Algarve, fă-ți timp să intri si să te pierzi – de-a dreptul –  pe străduțele pietruite și să caști ochii la clădirile construite în stil maur și împlântate adânc în istoria municipiului Faro, situat în districtul cu același nume și care numără ceva peste 64.000 de locuitori.

53032525

2

Să nu vă mirați dacă pe aceste străduțe veți întâlni o puzderie de negustori, stând pe margine în așteptarea unor clienți curioși, ca dumneavoastră, cărora să le ofere memorabile obiecte de artizanat, suvenire care să vă amintească de faptul că ați trecut prin aceste locuri ce își deschid brațele spre trecut și spre sălbăticie. Am putea crede că au rămas acolo de pe vremea regelui Alfonso al III-lea, despre care istoria ne spune că în strategia sa de a aduce prosperitate în sudul Portugaliei, a acordat credit însemnat opiniei negustorilor și întregii clase mijlocii, emițând chiar legi care aveau ca scop protejarea claselor sociale neprivilegiate de abuzurile celor care dominau economic bogăția orașului.

În 1249, regele Afonso al III-lea al Portugaliei eliberează definitiv de sub dominația maurilor pământul portughez. Statuia lui tronează victorioasă în fața muzeului arheologic din însoritul orășel.  În amintirea lui, o universitate (Instituto Superior D. Afonso III), o școală, un hotel și chiar o piață – Faro Praca D Alfonso III – poartă numele celui care a recucerit această ultimă fâșie de teritoriu.

muzeu

3

Dacă vă doriți o doză ridicată de cultură și vă tentează o bucățică din cultura Faro, nu ezitați să treceți pragul Muzeului Maritim și al celui de Etnografie. Sunt absolut convinsă că veți avea ce vedea!

Iar dacă vă doriți ceva actual și aveți chef (și bani) pentru un shopping plin de zel, porțile magazinelor sunt deschise turiștilor în Forum Algarve Shopping Mall (4). Cât timp doamnele vor pierde noțiunea timpului înăuntru, domnii nu se vor plictisi nici ei, nu cu atâtea cafenele și restaurante în jur. Zona se află aproape de port – un obiectiv deloc lipsit de importanță al orașului vechi Faro.

shopping

4

Să mergem mai departe în călătoria noastră.  Iată o ghicitoare: Când este soare, cald și bine/ Unde, oare, să fugi îți vine? Mie una clar îmi fuge mintea și mi-ar fugi și picioarele undeva departe de lume, pe o plaja cu nisip care să-mi mângâie picioarele, într-o liniște și relaxare paradisiacă. Dacă sunteți în asentimentul meu, vă spun doar atât: Praias de areia. În traducere, pentru necunoscătorii de portugheză, plaje de nisip. Iată unul dintre nenumăratele motive pentru care, dacă ajungeți în Portugalia, merită să vizitați Algarve -Faro, un ținut al plajelor nesfârșite.  Vă spun de pe acum că va fi o alegere dificilă pe care dintre plaje să vă oferiți trupul nisipului, apei și soarelui. Da, da! Faro are plaje pentru toate gusturile.

Dacă vă doriți plaje mici, ascunse între stânci înalte de peste 20 de m pe care să le admirați într-o excursie din barcă și sunteți curioși să vedeți pescăruși cu capul negru, vă recomand PRAIA DO CAMILO.

3f46a3c0-e110-4dc6-93de-72f50003a498 (1)

5.

Dacă vreți să cunoașteți « cea mai bună plajă din lume » cu nisip și apă de o calitate fără cusur și să vă delectați într-un restaurant sau o cafenea încorporate fix în stâncă, nu ezitați să alegeți PRAIA DONA ANA.

cien_playas_donde_ser_feliz_443396789_1200x8002

6.

Fost sat de pescari în care încă puteți vedea băci de pescuit, PRAIA DE QUARTEIRA este locul în care veți mânca pește proaspăt preparat la grătar chiar sub ochii voștri.  Specialități precum supa de scoici sau calmar, cafenele și restaurante, precum și o infrastructură pusă la punct, toate vă așteaptă să le simțiți gustul în stațiunea Quarteira.

f1359061823

7.

PRAIA DE FALESIA vă întâmpină cu o întindere de nisip fin, ca tălpile unui bebeluș, de nici mai mult, nici mai puțin de 6 km, bucurându-vă privirea cu o priveliște aparte: jocuri de nuanțe roșu-alb, date de stânci, alături de verdele pinilor de deasupra acestora, conuri de nisip și o floră spectaculoasă (narcise, trifoi cretan, Calystegia).

praia-da-falesia-algarve-portugal

8.

Clasată printre primele 100 la nivel mondial, PRAIA DA MARINHA vă oferă material pentru fotografii de excepție. O plajă formată din rocă de calcar, considerată a fi perfectă, în ipoteza în care acceptați că perfecțiunea există. În cazul în care vă pasionează, aici este locul ideal pentru a face scufundări. Fiți fără grijă căci nu, nu veți vedea stele verzi, ci steluțe de mare, anemone și creveți la ei acasă.

Algarve-Portugal-6

9.

PRAIA DE ODECEIXE este ideală dacă aveți copii și visați la o vacanță de 5 stele. Situată pe coasta de vest din Algarve, plaja cu nisip auriu și fin, bazine de adâncime redusă și curenți aproape inexistenți o face ideală, de-a dreptul, pentru piticii dumneavoastră. Puteți lua chiar ore de surf pe această plajă considerată a fi una dintre cele mai bune ale Portugaliei.

maxresdefault

10.

În estul regiunii Algarve se găsește o plajă cu estuare și insule de nisip, adică baza Parcului Natural Rio Formosa. Pe PRAIA DE TAVIRA poți alege să te bronzezi și să te scalzi fie în zone mai populare, fie în cele mai sălbatice sau, dacă ai un plus de îndrăzneală, poți trece în zona destinată nudișitilor. Copiii au și ei o lagună mică care le este dedicată. Barurile și cafenelele nu lipsesc nici ele. Îți poți dori ceva mai mult ?

Ilha-de-cabanas-tavira

11.

Pe PRAIA DO CARVOEIRO, alt fost sat de pescari, ai posibilitatea să închiriezi bărci de pescuit pentru a te aventura de-a lungul coastei în descoperirea de grote. Chiar lângă plajă, poți lua masa și servi o limonadă răcoritoare la terasă, bucurându-te în același timp de jocul valurilor și strălucirea nisipului, clasate, pe bună dreptate,  în categoria Blue Flag.

CARVOEIRO

12.

O plajă cu o denumire cel puțin aparte, PRAIA DOS OLHOS D`AGUA (Ochii apei), situată în orașul pescăresc cu același nume, a cărei particularitate o reprezintă stâncile de calcar. Plaja face trecerea dintre zona de est cu plaje către cea stâncoasă, de vest.  Veți face ochii mari dacă o veți descoperi.

Praia-de-Olhos-dAgua-CRD1

13

Dacă ați crezut  că în Alvarge totul se rezumă la plaje și puncte de interes cultural-istorice, v-ați înșelat. Poate sunteți dornici să mai ieșiți spre noapte din acalmia  soarelui de peste zi și să încercați ceva mai intens. Credeați că veți dormi? Mai gândiți-vă. Viața de noapte din Algarve vă va atrage ca un magnet, astfel încât va fi greu să vă mai întoarceți la hotel. Aveți apă și distracție la un loc în clubul KADOC, unul din cele mai dinamice din toată regiunea, ce poate găzdui până la 7.000 de oameni. Aveți la dispoziție 5 ringuri de dans și o terasă cu aspectul unei grădini tropicale. Vă mai puteți abține?

Albufeira-Day-Night-Party
                                                                               14

Cu siguranță printre voi se regăsesc pasionați de animale marine. Cui nu-i place compania delfinilor jucăuși, care sar prin apă și fac giumbușlucuri ? Ei bine, Algarve vă oferă și asta, dar nu oricum, ci într-un cadru cu totul special. ZOOMARINE este unul dintre cele mai frumoase parcuri acvatice din Portugalia și, aș îndrăzni să spun eu, chiar din întreaga lume. Ceea ce este cu totul deosebit este faptul că vi se oferă contact direct cu prietenii animalieri, putând  înota alături de ei. Și ghiciți ce? La cât de mare este parcul, atât voi, cât și ei, vă veți simți  întocmai ca în mediul lor natural.

După joaca alături de simpaticii deflini, parcă v-ați aventura în ceva mai extrem, nu-i așa? Poate nu sunteți toți atât de curajoși, dar pentru cei care adoră surfingul, apele  înconjurătoare din Algarve le oferă prilejul unor senzații palpitante. Nicăieri altundeva, sporturile nautice nu sunt mai distractive decât aici. Asta pentru că, datorită climatului mediteranean al Portugaliei, pe timp de vară curenții oceanici sunt suficient de siguri – nici prea puternici, nici prea blânzi – pentru a fi încercați deopotrivă de începători și profesioniști. Dați curs provocării și lăsați curenții atlantici să vă poarte pe aripi acvatice și să vă inunde cu spiritul lusitan. Ce ziceți?

algarve-surf-spots

15

Distracția nu ia sfârșit niciodată în Algarve. Vă întrebați ce v-ar mai putea interesa în aceste ținuturi, după toate cele povestite? Vă cred. Dar uite că Algarve ține să ne surprindă din nou. Oamenii care cunosc deja și au încercat ceea ce vreau să vă spun ne-ar privi uimiți, întrebându-ne: „Cum adică credeați că golful e un sport eminamente burghez?”. Și pe bună dreptate vine această întrebare. Aproape de ocean, stâncile uscatului înalță aproximativ 40 de terenuri de golf, numai bune pentru practicarea acestui sport. Gata cu statutul de spectatori ai campionatelor de golf televizate! Veniți aici și deveniți voi înșivă pasionați practicanți ai golfului.

golf

16

Bucătăria regiunii Algarve este plină în tradiție, o tradiție care își are rădăcinile în timpurile vechi ale romanilor și arabilor. Preparatele diverse reflectă aromele mării și au la bază pește, fructe și legume. Dacă veți ajunge cândva aici și va exista o altă dificultate în afară de cea a alegerii plajelor, aceea va fi legată de gastronomie. Ce să fie? Ceva tipic, să mă exprim așa, gen carne de porc cu scoici sau picior de miel? Sau poate niște mazăre cu ouă în stil Algarve, o Gaspacho de usturoi sau o tocană de pâine cu fructe de mare, coriandru, ulei de măsline și usturoi (Acorda de Marisco)? Ca preparate dulci, din nou varietate, astfel că vă puteți surprinde cu specialitățile de cozonaci, brânzeturi din smochine și migdale, budinca de portocale sau Bolo mimoso (o tartă savuroasă cu migdale).Trebuie doar să îndrăzniți și să dați frâu liber curiozității. Puneți-vă simțurile la încercare iar papilele  vor avea parte de niște senzații noi, inedite.

17

Și dat fiind că se apropie perioada concediilor, am răsfoit și eu site-ul aerotravel.ro în speranța de a găsi niște oferte avantajoase, dar totuși atractive, de vacanță în Algarve.  Chiar dacă nu am pus niciodată piciorul pe un teren de golf, mi s-a pus pata aprig pe hotelul Dom Pedro Golf de 4* Vilamoura, unul dintre favoritele turiștilor pasionați de golf. De ce? În primul rând, pentru atmosfera de liniște și relaxare (tocmai la fix pentru noi, având un bebeluș de nici 1 an), apoi pentru faptul că dispune de toate facilitățile pe care și le-ar putea dori un turist: piscină exterioară, interioară, teren de tenis, de volei pe gazon și sauna. Ce aș putea să mai zic, centrul Spa Aquae mă atrage ca un magnet, n-are sens s-o neg. Unde mai pui că este situat la 2 minute de plajă și la numai 25 de km față de Aeroportul internațional Faro. În plus, există loc de joacă, special amenajat pentru copilași, mult spațiu verde și program de divertisment pe toată perioada sezonului cald.

dom pedro

18

Regiunea Algarve este una dintre cele mai remarcabile destinații de vacanță, fiind imposibil de refuzat. Fie că soțul sau soția voastră, copiii sau prietenii voștri, sunt în căutarea unei aventuri sau vor să evadeze din cotidianul mult prea sărac în provocări, Algarve este cea mai frumoasă, cea mai spumoasă, cea mai răcoroasă și cea mai distractivă soluție. Unde mai pui că poate fi vizitată tot timpul anului datorită temperaturilor prietenoase și, în speță, climatului mediteranean atât de prietenos. Veniți cu toții pe ritm de dans lusitan și încercați oceanul cu degetul, nisipul cu picioarele și farmecul portughez cu inima și veți găsi frumusețea unui spațiu în care totul vibrează de bucurie și bună dispoziție. În acest ținut veți experimenta viața de noapte și distracția la cote „alarmante” și  sporturi extreme pe valuri rebele. Tinerii și copiii vor fi încantați să înoate cu delfinii în apa jucăușă a Aqualand-ului, iar pasionații de trecut vor regăsi cetăți rămase doar în conștiința legendelor.

Nu stați pe gânduri! Vine momentul vacanțelor. Accesați ofetele Aero Travel  și achiziționați un bilet  către Algarve, un loc minunat în care primăvara nu ia niciodată pauză.

vamos

19

 

 

aerotravel

 

 

Surse foto:

1.Wikipedia.org; 2,3. Panoramio.com; 4. Algarveprimeiro.com; 5-16. Aerotravel.ro; 17.Observador.pt; 18. Aerotravel.ro; 19. VisitAlgarve -Facebook.

 

 

You might also like

No Comments

Leave a Reply