9 sfaturi pentru a ajuta bebelușul să doarmă mai bine. Iată ce trebuie să faci

bebelușul să doarmă mai bine

Somnul bebelușului este unul dintre cele mai comune aspecte care le dau bătăi de cap părinților, mai ales în primul an de viață al celui mic. Există anumite situații în care micuțul nu doarme cât ar trebui, sau doarme atât de ușor încât chiar și cel mai mic zgomot îl poate trezi. O altă situație este cea în care cel mic este atât de obosit încât pur și simplu nu poate adormi.

De ce se trezesc bebeluşii?

Nou-născuții au cicluri scurte de somn cu treziri dese, iar unul dintre cele mai frecvente motive ale trezirii este foamea. Conform cercetărilor efectuate, trezirile îndeplinesc un rol important – protejează împotriva SIDS (sindromului morții subite la bebeluși). Atunci când se află în situații riscante – de pildă, dacă au probleme de respirație, dacă le este prea cald sau prea frig ori simt orice alt fel de disconfort, sugarii ar trebui să se trezească.

Cât de mult dorm sugarii?

Un bebeluș poate dormi în mod natural mai mult de 16 ore pe zi, iar în anumite situații chiar și 20 de ore pe zi. Iată câteva sfaturi utile ce îi pot asigura un somn liniștit micuțului tău:

bebelus dormind

1. Fă-i o băiță de relaxare care să îl ajute să adoarmă mai bine!

Ai putea de asemenea să îl învelești mai bine după aceea, ca să nu se trezească atunci când se mișcă din reflex în somn.

2. Nu depăși ora de culcare!

Există anumite semne care îți pot indica faptul că se apropie ora de somn – de exemplu, cască, se încruntă, își strânge pumnișorii sau plânge. Dacă depășești ora, este posibil ca cel mic să devină din ce în ce mai greu de liniștit.

3. Fă-i un masaj de relaxare cu atingeri delicate!

Copiii mici care sunt masați zilnic, timp de o lună înainte de culcare adorm mai ușor și mai repede. De asemenea, se recomandă să-l masezi circular ușor în zona frunții.

4. Fredonează-i un cântec de leagăn sau pune-i o muzică instrumentală specială!

Sunetele relaxante îi pot aminti bebelușului de „melodiile” pe care le auzea atunci când era în burtica ta (sunetul inimii tale sau sunetul lichidului amniotic ș.a.m.d).

5. Leagănă-l! Pune-l într-un pătuț și leagănă-l încet până când adoarme!

Este unul dintre trucurile care funcţionează aproape în 90% din cazuri. De obicei, acest obicei merge în tandem cu cel de la punctul anterior. Leagănă-l  încetişor în timp ce îi fredonezi cântecelul preferat!

6. Înfașă ușor copilul!

Mișcările spontane pe care le face cel mic atunci când tresare în somn îl pot trezi și îl pot speria. Dacă îl înfășori ușor îi pot conferi un sentiment de siguranță.

7. Lasă-l să sugă până adoarme!

Se pare că una dintre cele mai simple metode de a liniști un bebeluș este adormitul la sân. Așadar, lasă-l să sugă până ce îl ia somnul.

8. Dormi în aceeași cameră!

Mamele care dorm cu bebelușii lor în aceeași încăpere ( nu neapărat în același pat) au aceleași cicluri de somn cu cei mici și reușesc să doarmă mai mult.

9. Cumpără lenjerii pentru copii de calitate!

În mod normal, lenjeriile pentru pătuț ar trebui să fie confecționate din bumbac de foarte bună calitate, pentru ca bebelușii să nu transpire. Dacă alegem o lenjerie pătuț cu desene imprimate și culorile frumoase vor da o notă distinctivă camerei copilului. În plus, îi poate aduce o stare de bună dispoziție celui mic!

 

Sursa foto: copil dormind Pixabay.com, ursuleţ în pătuţ Pexels.com

Acest articol este un Guest-Post

 

 

You might also like

1 Comment

  • Caietul Cristinei 7 ani ago Reply

    leganatul, asa cum ai zis si tu, functioneaza dar nu mereu. La mine niciuna din nepotele nu a agreat metoda leganatului de niciun fel. Daca incepeai sa le legani in vreun fel, se punea pe plans. In schimb, suptul nu-l refuza nici acum, cand una are 2 ani si o luna si cealalta 1 an si 4 luni.

Leave a Reply