Cookie dough raw-vegan cu ulei de cocos

Cookie dough raw-vegan cu ulei de cocos

Se zice că în bucătărie trebuie să ai imaginaţie şi tupeu. Pardon, îndrăzneală voiam să scriu :-). Nu de alta, dar ca să pregăteşti ceva inedit, uneori mai trebuie să ieşi din zona de confort.

Ca orice femeie, mi se pare absolut firesc să mă dau în vânt după dulciuri. Ah, parcă după fiecare masă ar merge „ceva dulce”, nu-i aşa? Organismul cere.

Dar ce faci atunci când vrei să-ţi satisfaci pofta de sweety fără a-ţi sabota silueta? Atunci când faci eforturi pentru a ajunge la fizicul visat, parcă şi o savarină inofensivă reprezintă o ameninţare. Aşa că, mai bine lipsă, doar ştim cu toţii  mitul lui Sisif, nu?

Partea fericită este că există soluţii. Întotdeauna există alternative şi variante healthy ale bombelor calorice. Una dintre aceste bombe o reprezintă fursecurile americane (sau biscuiţii americani). Imposibil să nu fi auzit, chiar gustat, vreodată aşa ceva sau măcar echivalent. Practic, reţeta originală (cookie dough în engleză, aluat de biscuiţi în română) are în compoziţie ouă, unt, ingrediente din astea clasice şi ….yummy. Stop! Pătrăţelele nu merită aşa ceva. Pătrăţelele (existente sau cele în formare) de pe abdomen, la acelea fac referire.

Dar hai să nu mai zăbovesc şi să vă ofer versiunea care nu îngraşă!!! a acestui minunat desert. Se face fără foc, fără ouă, fără grăsimi animale şi e foarte, foarte sănătos! Pe deasupra, te şi satură. Şi da, ajută la definirea muşchilor datorită conţinutului ridicat de proteină.

Nu aveţi nevoie decât de câteva ingrediente şi de un pic de…îndrăzneală, după cum vă ziceam şi la început.

Timp de preparare

Timp de coacere Total timp
5 minute 0

5 minute

Aşadar, desertul cookie dough, varianta raw-vegan, conţine zero gluten. Persoanele cu intoleranţă la gluten şi cele preocupate de un stil de viaţă sănătos îl vor adora. Are la bază un ingredient ceva mai aparte  pentru un desert şi un gust adorabil de …cocos. Da, conţine cocos din plin.

INGREDIENTE

200 g (aproximativ jumătate de cutie) de năut la conservă (sau fiert)

35 ml de ulei de cocos lichefiat şi răcit uşor

30 ml de sirop de arţar

1 linguriţă de extract/esenţă de vanilie

1 vârf de cuţit de sare de mare*

3 linguri de făină de cocos

40 g de ciocolată neagră (eu am folosit o ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao, 90%)

*nu adăugaţi sare dacă năutul din conservă conţine deja

ulei de cocos topit
ulei de cocos lichefiat (la cuptorul cu microunde)

MOD DE PREPARARE

  1. Puneţi năutul în robot şi mixaţi până la obţinerea unei consistenţe relativ omogene.
  2.  Adăugaţi uleiul de cocos, siropul de arţar, vanilia şi sarea de mare. Continuaţi să mixaţi până când amestecul devine unul cremos. Va avea ceva textură, lucru absolut normal.
  3. Vărsaţi făina de cocos, mixaţi în continuare. Din când în când, încorporaţi în amestec cu o spatulă ceea ce rămâne pe marginile vasului.
  4. Tăiaţi ciocolata cu un cuţit în bucăţele de dimensiunea dorită, nici prea-prea, nici foarte-foarte.

5. La final, adăugaţi ciocolata mărunţită şi amestecaţi-o cu restul ingredientelor.

6. Opţional: Se pot adăuga în compoziţie, inclusiv pentru decor, fructe uscate, gen merişoare, stafide, smochine. Eu m-am oprit la câteva stafide.

REZULTATUL: UN COOKIE DOUGH DELICIOS CARE SE VA SAVURA CU…LINGURIŢA

7.  Ca sugestie de servire, recomand să încercaţi cu nişte biscuiţi de graham (nemaipomenită îmbinare) sau alături de două globuri de îngheţată de vanilie. Va fi o experienţă inedită!

8. Pentru un gust mai intens şi un aspect perfect, exact ca la carte, recomand să ţineţi desertul la rece, pentru aproximativ 2 ore. Va fi numai bun!

Ştiaţi că…

Uleiul de cocos inhibă apetitul şi reduce semnificativ pofta de mâncare?

CE GUST ARE?

Intuiesc ce vă veţi întreba, însă vreau să vă liniştesc. Chiar dacă năutul reprezintă practic baza, gustul  este sesizabil puţin spre deloc. Adică, dacă nu vi se spune că mâncaţi năut, nici măcar nu vă veţi da seama. Împletirea aromelor cocosvanilieciocolată este de vis. Năutul vine să dea consistenţă, textură şi să confere organismului proteine, fibre vegetale, zinc, fosfor şi numeroase B-uri atât de benefice pentru o stare de bine. Ca şi textură şi senzaţie se aseamănă întrucâtva cu un piure de castane.  Personal, eram atât de circumspectă la o asemenea combinaţie, încât târziu m-am decis că gata, mă apuc de treabă, fie ce-o fi. Şi nu regret absolut deloc.

Ştiaţi că…

Siropul de arţar înglobează numeroşi antioxidanţi şi minerale, precum mangan, zinc, calciu şi potasiu?

Ştiaţi că…

Năutul conţine un procent de 29% din fiecare proteină, 28 % fosfor, 26 % fier si 20 % magneziu?

Stiaţi că…

Făina de cocos este lipsită de gluten şi, datorită conţinutului ridicat de fibre, normalizează activitatea intestinală? 

 Acesta a fost desertul meu cookie dough cu ulei de cocos, o reţetă, sper eu inedită, prin care am răspuns provocării lansate de vegis.ro, un shop online cu numeroase produse bio. Practic, găseşti tot ce vrei aici. Pe mine mereu mă scoate din impas atunci când caut produse bune, sănătoase pentru o condiţie fizică de invidiat.

Aş fi curioasă să aflu, voi ce reţete aţi pregăti cu minunăţia de ulei de cocos?

Facebook Comments

2 thoughts on “Cookie dough raw-vegan cu ulei de cocos

  1. foarte bine arata si nu poate fi decat delicios. Eu am facut un fel de bounty din nuca de cocos, ulei de cocos, lapte de cocos si miere si glazura am facut-o din miere, cacao, putin si ulei si o lingurita de otet. Ne-am batut pe desertul asta,

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: